2024.8.13 14:31
Olvasási idő 1:08
Szécsi Krisztián

Már a vadon élő állatokban is egyre gyakoribb a Covid-19

TECH-TUDOMÁNY ÁLLAT ÁLLATVILÁG COVID KORONAVÍRUS

Az állatok fertőzöttsége mögött az emberi tevékenység állhat, ennek ellenére a kutatók nem találtak arra bizonyítékot, hogy az állatok visszafertőznék az embereket.

Egy friss tanulmány szerint már az állatvilágban is széles körben elterjedhetett a Covid-19 kórokozója, egyes fajoknál a kitettség akár 60 százalékos is lehet – írja a ScienceAlert.

A kutatás során mintegy 800 rehabilitációs központban tartott vagy csapdába ejtett, majd szabadon engedett állat orr- és szájüregeiből vett mintákat elemeztek. A 24.hu szemléje szerint hat fajnál is kimutatták a SARS-CoV-2-höz köthető antitesteket, a legtöbb érintett állat Észak-Amerikában gyakori.

Forrás Sergei Chuzavkov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Amanda Goldberg, a Virginia Tech biológusa és a kutatást végző csapat tagja azt nyilatkozta, az eredmények azt mutatják, hogy a vírus gyakorlatilag már mindenhol jelen lehet, és számtalan olyan állatfajnál kaptak pozitív teszteredményeket, amelyek a kertekben is előfordulnak.

Az antitestek előfordulása főként azokon a területeken volt jelentős, ahol nagyobb volt az emberi aktivitás, ez pedig azt mutatja, hogy a terjedésért elősorban az emberek lehetnek felelősek. A fertőzés hulladékon és a szennyvízen keresztül történhet.

Kiemelt tartalom
„Nem nehéz, amikor elviszik a kutyát?” – kérdések, amiket ideiglenes befogadóként kapok (válaszokkal) „Nem nehéz, amikor elviszik a kutyát?” – kérdések, amiket ideiglenes befogadóként kapok (válaszokkal) 2024.5.12 9:36

A laboratóriumokban végzett vizsgálatok során nem mindegyik egyed produkált tüneteket, viszont a vadonban ugyanazon a helyen négy napon keresztül több állat tesztje is pozitív lett, vagyis az állatok átadhatják egymásnak a vírust.

Azonban fontos hangsúlyozni: a szakértők nem találtak arra bizonyítékot, hogy a SARS-CoV-2 visszaterjedne a vadon élő állatokról az emberekre.

Carla Finkielstein, a Virginia Tech molekuláris biológusa szerint a vírus azért is fordulhatott az állatok felé, mert könnyebben mutálódhat bennük, hiszen őket nem védik oltások. Ha az állatfajokban olyan mutációk alakulnak ki, amik képesek tartósan fennmaradni, az aggodalomra adhat okot, hiszen ezek az emberekre nézve is veszélyt jelenthetnek.

A fertőzött fajok között találjuk a floridai üreginyulat, a mosómedvét, az őzegeret, az erdei mormotát, a vörös szőrösfarkú-denevért és az északi oposszumot – utóbbiban korábban már jelentettek be egy mutációt. A teljes kép érdekében elengedhetetlenek a további kutatások, hogy a tudósok felmérhessék, a SARS-CoV-2 mennyire tud alkalmazkodni új gazdatesteihez.