2024.8.26 13:28
Olvasási idő 3:50
Szöllősi Anna

Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás: miért dolgozunk negyven órát egy munkahéten?

Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás: miért dolgozunk negyven órát egy munkahéten?
Forrás NBC
TÁRSADALOM MUNKA MUNKAHELY

A munka törvénykönyve szerint ma egy átlagos munkahét 5 napból és 40 órából áll, amit egy amerikai üzletembernek köszönhetünk. Magyarországon viszonylag későn vezették be ezt a modellt, sőt néhány évtizede a lakosságnak szombatonként is dolgoznia kellett.

Reggel kilenckor leülünk egy irodai székbe, tizenkettőkor ebédszünetet tartunk, este hatkor pedig megérdemelten hazabattyogunk. Ha ehhez hozzávesszük a készülődéssel és a munkába járással töltött időt, akkor jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mikor jut egyáltalán idő a saját életünkre? A mentális és fizikai egészségünknek sem tesz jót, ha nyolc órán keresztül egyfolytában robotolunk, és a hosszabb munkaidő nem feltétlenül eredményez nagyobb produktivitást. Sőt, kutatások szerint a rövidebb munkaidő potenciálisan növelheti az általános termelékenységet, csökkentheti a hibák számát, és javíthatja a munkavállalók egészségét és jólétét. Viszont voltak idők, amikor nemhogy 40 órát, de jóval többet is le kellett dolgoznunk hetente. 

Számtalan embernek még a 40 órás munkahét is luxus, amit sokan Magyarországon sem engedhetnek meg maguknak. A pénzügyi válság hatására a foglalkoztatottak egyre nagyobb százaléka kényszerül túlórázni, vagy több munkahelyet vállalni.

Munkarend Magyarországon

A szombati munkanap a szocializmus első évtizedeiben még teljesen hétköznapinak számított, a heti ötnapos és 40 órás munkahét hazai gyakorlata fokozatosan fejlődött ki. 

Kiemelt tartalom
Mindenki megtalálja a Mekiben azt a munkát, amiben kiteljesedhet – Interjú Henrikkel, a Meki dolgozójával Mindenki megtalálja a Mekiben azt a munkát, amiben kiteljesedhet – Interjú Henrikkel, a Meki dolgozójával 2024.9.9 10:32

1951-ben a Rákosi-korszakban 48 órás lett egy munkahét, amit 1972-re 44 órára csökkentettek. A szocialista pártvezetés a nyolcvanas évek elején, 1981. április 27-én egy kormányrendeletben döntött úgy, hogy jóléti intézkedésként bevezeti az ötnapos munkahetet, ami akkor már Európa-szerte elterjedt volt. Ennek értelmében július 1-től már csak minden második szombaton kellett dolgoznia a felnőtt lakosságnak, amit nem sokkal később kiterjesztették minden szombatra. A munkaidő ekkor még heti 42 óra volt, és csupán néhány évtizeddel ezelőtt,1984-ben lett hivatalosan 40 órás Magyarországon a munkahét. 

8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás

A negyvenórás munkahét hagyománya az Egyesült Államokból eredeztethető: a Ford Motor Companytól indult, mára pedig a világ nagy részén elterjedt. A cégtulajdonos Henry Ford megszívlelte Robert Owen walesi textilgyáros és szocialista reformer jelmondatát (nem, a „nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás“ nem Nagy Feró és az Ős-Bikini fejéből pattant ki), és 1926. május 1-jétől bevezette az ötnapos munkahetet, illetve a nyolcórás munkanapot, a maga sajátos motivációi miatt. 

Itt az ideje megszabadulni attól az elképzeléstől, hogy a munkavállalók szabadideje vagy elvesztegetett idő, vagy osztályprivilégium

– kommentálta akkori döntését Ford.

Henry Ford
Forrás GettyImages

A modern munkahét tehát egy kreált konstrukció, ami nem tudományos alátámasztások mentén vagy a népesség igényeit felmérve jött létre, hanem egyetlen ember agyának szüleménye volt. 

Fordot egyébként saját érdekei vezérelték: nemcsak a szakszervezetek nyomására reagált az új modellel, hanem felismerte, hogy ha csökkenti alkalmazottai terhét és fáradtságát, növelheti a vállalat termelékenységét. Emellett a vásárlóbázis felduzzasztása is cél volt, a középosztályra lőve: arra apellált, hogy ha csupán egy szabadnapot ad a dolgozóknak, akkor azok otthon maradnak pihenni, ha azonban két szabadnapot – az úgynevezett hétvégét – adja ki, akkor az emberek nagyobb eséllyel mennek el kirándulni, mégpedig autóval. Joe Sanok író a Financial Postnak adott interjújában rámutat: Ford szándéka nem egy szocialista álom megvalósítása volt, hanem, hogy minél több járművet adjon el.

1938-ban Franklin D. Roosevelt hivatalosan is kodifikálta a 44 órás munkahetet, amit két évvel később 40 órára módosítottak.

Mennyit dolgozunk ma Magyarországon valójában? 

Egy 2022-es felmérés szerint egyébként Magyarországon az uniós átlagnál hetente két órával többet, átlagosan 39,6 órát dolgoznak a 20-64 év közötti foglalkoztatottak, ami a hatodik legtöbb heti munkaidőnek számít az EU-n belül. Nálunk a heti 40 órát vagy annál többet dolgozók aránya 95% körüli, aminél magasabb szint csak Bulgáriában és Romániában mutatható ki.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-TESZT: Melyik ótvar diákmunka passzol igazán a személyiségedhez? REFRESHER-TESZT: Melyik ótvar diákmunka passzol igazán a személyiségedhez? 2024.7.21 10:09

Ugyanebben az évben átlagosan heti 37,5 órát dolgoztak az EU-ban a foglalkoztatottak – derül ki az Eurostat felméréséből, amely az átlagos munkaidőbe beszámítja a teljes állású foglalkoztatottak mellett a részmunkaidős munkavállalók által ledolgozott órákat, valamint a ki nem fizetett túlórákat is.

A tagállamok közül Görögországban volt a leghosszabb az átlagos heti munkaidő (41 óra), majd három kelet-európai tagország, Lengyelország (40,4 óra), illetve Románia és Bulgária (egyaránt 40,2 óra) következik a sorban. Ezzel szemben a legkevesebbet Hollandiában dolgoznak az emberek (átlag heti 33,2 órát), majd Németország (35,3 óra) és Dánia (35,4 óra) található a legkevesebb átlagos heti munkaidőt felmutató országok élmezőnyében.

Itt az ideje a változásnak? 

A konvencionális munkahét újragondolása a Covid óta egyre többször kerül terítékre. A kiégés, a távmunka és az egzisztenciális szorongás arra kényszerítette a munkavállalókat, hogy újragondolják, mit hajlandóak megtenni egy munkahelyen, és mit tudnak abból ők kivenni. Sokan döntenek úgy, hogy a kötött munkaidő, beleértve például a kötelező munkahelyi jelenlétet, nem nekik való. Ahogy korábban nem volt fenntartható a napi 16 órás munkaidő, úgy ma már az sem reális, hogy kilenctől ötig az irodában üljünk minden egyes nap. 

Forrás GettyImages

A 40 órás munkahét szigorú betartatása nem feltétlen hatékony, nem csoda, hogy a Google a kulcsszavakra olyan jelzőket dob ki, mint az „elavult, kimerítő vagy túlságosan megterhelő". A nyolcórás munkanap és negyvenórás munkahét bevezetése forradalminak számított száz évvel ezelőtt, ma már viszont más irányba tart a világ: a nyugati országokban egyre több helyen ültetik át a gyakorlatba a rövidebb munkahét gondolatát, és Magyarországon is akadt már ilyenre példa. Itthon a Telekomnál és a Librinél folytattak nagyobb létszámú kísérletet a négynapos munkahéttel: míg előbbinél lemondtak erről a modellről, utóbbinál a pozitív reakciók miatt jelenleg is folyik a teszt.

Kiemelt tartalom
„Bocs, nekem jövő héten nem jó, Bangkokba megyek macskaszitterkedni” – Ilyen az élet profi kisállatvigyázóként „Bocs, nekem jövő héten nem jó, Bangkokba megyek macskaszitterkedni” – Ilyen az élet profi kisállatvigyázóként 2024.7.6 9:13

A rövidebb munkahét minden bizonnyal nem minden állásra és pozícióra alkalmas, de számos munkakörben hoz magával rengeteg pozitívumot. A cseh Refresher egy infógrafikára hivatkozva az alábbiakat szedte össze:

  • Egészségesebb élet: az elfoglalt emberek idő hiányában gyakran kénytelenek egészségtelen alternatívákhoz nyúlni. A kevesebbet dolgozó munkavállalóknak több ideje marad például a kiegyensúlyozott étkezésre vagy testmozgásra. 
  • Magasabb termelékenység: a rövidebb munkaidővel rendelkező országokban (pl. Németországban) a munkavállalók bizonyítottan termelékenyebbek, mint a 40 órás munkahetet alkalmazó országokban (pl. Görögországban), emellett elégedettebbek és kreatívabbak is.
  • Kevesebb = több: sokan hat óra alatt ugyanannyi munkát tudnak elvégezni, mint nyolc óra alatt. Ha kevesebb ideje van egy munkavállalónak, akkor könnyebben koncentrál a fontos dolgokra.
  • Munka és magánélet egyensúlya: a rövidebb és rugalmasabb munkaidő elősegíti az irodai és otthoni élet közötti balanszot. 
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!