2023.3.24., péntek

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Zene
Szécsi Krisztián
2022.12.29 14:04
Olvasási idő  2:00

Taylor Swift újabb rekordot döntött, ez pedig teljesen átírhatja zenehallgatási szokásainkat

Megjegyzendő, hogy minderre csupán két hónapja volt!

Szécsi Krisztián
2022.12.29 14:04 Olvasási idő  2:00
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Nincs nap, hogy Miss Taylor Swift ne valamilyen újabb zenei rekordot döntene meg. Azt hittük, már nem lehet überelni, hogy az idén októberben megjelent Midnights albumjának köszönhetően az amerikai énekesnő lett az első zenész, aki valaha a Billboard amerikai kislemezlista top 10-es listájának mind a 10 helyét elfoglalta, most mégis úgy tűnik, hogy még ezt is megfejelte és teljességében kezdi átírni zenefogyasztási szokásainkat is.

 

Azt eddig is sejteni lehetett, hogy a streaming platformokon túl, a fizikai világban is instant sikernek számít a Midnights, ám az év végi összesítő adatok szerint az album megközelítőlegesen 800 ezres eladott példányszámával hivatalosan is a 21. század legtöbbet eladott bakelitalbumja és 1987 óta ez az első alkalom, hogy egy albumból több példányt adtak el bakeliten, mint CD-n, ezzel maga mögé utasítva Michael Jackson Bad és a Gund N' Roses Appetite For Destruction-jét.

 

Szinte számba se lehet venni hány zenei rekordot döntött meg az elmúlt években az amerikai énekesnő. Forrás: Fotó: Amy Sussman / Staff

 

Nyilván ez impozáns eredmény, bár tegyük hozzá, hogy itt azért jócskán segített Swift marketingcsapata is, hiszen hogy idomuljon a bakelitlemez kialakítása az album órakoncepciójához, négy darab lemezből ténylegesen kirakható egy óra, ami igazán szép dísze lehet egy swiftie (Taylor Swift-rajongó) otthonának, ám azért mégis csak egy piaci fogásról beszélünk. A négy korong egyébként összesen majdnem 60 ezer HUF-ba kerül.

 

 

 

A diszkeket övező kérdések, Taytay újabb rekordjának köszönhetően, most újra felszínre kerültek. A CD-eladások aranykora, a csípőnadrággal együtt, valahol a 2000-es évek elején maradt megközelítőlegesen 2,5 milliárd eladott lemezzel, azóta pedig csupán egy meredek csökkenésnek lehetünk tanui. Bár ahogy a jó kis műanyagtokos CD-k világa hanyatlik, ugyanúgy emelkedik fel a bakelitekre való igény.

 

Forrás: Fotó: Spencer Platt / Staff

 

Hogy a CD-kre épülő piac mennyire veszteséges, már egy jó pár éve sejteni lehet. Vannak például művészek, akik már egyáltalán nem is bocsátanak ki a brandjük alatt, a bakelitek mellett, más hangtárolót. Ilyen például Lorde is, aki legutóbbi munkája, a 2021-es Solar Power megjelenése kapcsán azonnal le is szögezte, hogy mivel maga se hallgat többet diszkeket, limitált számú bakeliteken kívül nem akar másfajta adathordozót piacra dobni. A streaming platformokon minden elérhető, plusz talán ez a követendő út a környezetileg is fenntartható zeneipar felé.

A modellváltást azonban a világjárvány jelentette, mivel a koncertek és más zenei rendezvények hiányában a rajongók pénzüket inkább otthoni lemezgyűjteményük gyarapítására fordították. A brit ERA (Entertainment Retailers Association) szerint 2021-ben a bakelitlemezek eladásából származó bevételek 23%-kal 135,6 millió fontra emelkedtek, míg a CD-eladások 3,9%-kal, azaz 150 millió fontra csökkentek.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Honeybeast (@honeybeastmusic) által megosztott bejegyzés

 

 

Magyar előadóink is egyre inkább nyitnak a bakelitek felé, például a Honeybeast zenekar karácsony előtt dobta piacra legelső albumjuk, A legnagyobb hős bakelitváltozatát két színben, de hallgatható lemezlejátszón Péterfy Bori, Rúzsa Magdi, Krúbi, Pokolgép, Kiscsillag, de még Lotfi Begi is.

Ám nyugalom, nem valószínű, hogy a CD-k egyhamar kikerülnének a forgalomból, hiszen állandóságot, szilárdságot és minőséget kínálnak, emellett pedig gyűjthetők, ami még mindig egy igen nagy pluszként szól mellettük, bár sokak szerint nem nyújtanak akkora nosztalgiafaktort, mint az LP-k vagy a kazetták, amelyek szintén aranykorukat élik.

 

 

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Taylor Swift
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában zene
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra