2024.7.27 10:15
Olvasási idő 3:02
Szöllősi Anna

Mi az a kortizol, amivel az önjelölt TikTok-szakértők minden egészségügyi parát magyaráznak?

Mi az a kortizol, amivel az önjelölt TikTok-szakértők minden egészségügyi parát magyaráznak?
Forrás TikTok / itsbrookeelle
ÉLETMÓD EGÉSZSÉG KORTIZOL TIKTOK

Puffadt az arcod? Alacsony a libidód? Folyton kipattogzik a bőröd? Ha a válasz bármelyikre igen, akkor „magas a kortizolszinted" – legalábbis a TikTok wellness influenszerei szerint biztosan, akik mindent is ezzel magyaráznak.

A kortizol tematizálta és teljességgel leuralta a TikTok wellnessrészlegét, a tagnek mára több száz millió megtekintése van. Az önjelölt TikTok-endokrinológusok kedvenc kifejezésévé vált, és számtalan egészségügyi problémáért teszik felelőssé, holott a laikus diagnosztika és világmegváltás helyett inkább azt lenne érdemes sugallni a felhasználóknak, hogy keressenek fel egy valódi szakembert, ha nincsenek jól. 

Mi az a kortizol, amit a TikTok démonizál?

A kortizol egy szteroid hormon, amelyet a mellékvese választ ki, és komoly befolyást gyakorol a szervezet anyagcseréjére vagy az alvás-ébrenlét ciklus szabályozására.  Az ember azonnali reakciója a stresszre a felszabaduló adrenalin, ami szapora szívverést és légzést okoz, azonban csak rövid ideig, ekkor lép képbe a kortizol, amit szokás „stresszhormonként” is emlegetni: a kortizol a stressz pillanataiban szabadul fel és jut el a véráramba. Mivel a stresszes élethelyzeteket senki nem tudja elkerülni, ez a hormon nélkülözhetetlen a túléléshez.

„Nem érzed jól magad? Hótziher, hogy magas a kortizolszinted!“

Richard Ross professzor, a Sheffieldi Egyetem endokrinológus professzora szerint a legkisebb stressz is okozhat akut emelkedést a kortizolszintben, ami egész nap ingadozik, de ennek a mértéke olyan csekély, hogyha egyébként egészségesek vagyunk, a testünk képes egyensúlyban tartani a hormonjainkat. 

Kiemelt tartalom
Kényszeresen, csodaitallal és okoskütyükkel hajszolják a jobb alvást: a sleepmaxxing a TikTok új trendje Kényszeresen, csodaitallal és okoskütyükkel hajszolják a jobb alvást: a sleepmaxxing a TikTok új trendje 2024.10.3 12:29

A krónikus stressz nyilván senkinek nem tesz jót: növeli a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát, egy friss Yale-tanulmány szerint a stresszes életmód az élettartamot is csökkentheti. Viszont a TikTok-on jelenleg terjedő tanácsok nagy része tévesen hibáztatja egészségügyi problémák soráért a kortizolt, amit „teljesen ki kell üríteni a szervezetünkből.“ A wellness influenszerek a kortizolszintet okolják az alvászavaroktól kezdve a szorongáson át a pattanásokig, a cukor utáni sóvárgásig, az alacsony nemi vágyig és a súlygyarapodásig, különösen az arcon – innen ered az úgynevezett „kortizolarc" kifejezés is. Sokan tippeket adnak arra, hogyan csökkentsük a kortizolszintet: például, mondjunk le a koffeinről, tegyünk meg napi 10 000 lépést, és természetesen vásároljuk fel a világ összes étrendkiegészítőjét.

A tartósan (!) fennálló magas kortizolszint valóban jelenthet nagyobb problémát, a kortizol túltermelése miatt kialakuló betegség pedig a Cushing-szindróma, ez gyakran érinti azokat, akik hosszabb ideig állnak szteroidos kezelés alatt. A hormonális betegség okozhat elhízást, alacsony libidót és hangulatingadozást, tehát azokat a tüneteket, amikkel a TikTokon rendszerint rémisztgetnek boldog-boldogtalant. A Cushing-szindrómánál viszont egy ritka állapotról van szó, amely becslések szerint évente 1 millió emberből 40-70-et érint. A gyanú felvetése sokkal többször történik meg, mint amilyen a betegség gyakorisága valójában, és nem valószínű, hogy a súlygyarapodás vagy az alacsony libidó önmagában a magas kortizolszintet jelzi, a neten böngészős öndiagnózis helyett szükségszerű endokrinológushoz fordulni.

Kiemelt tartalom
Sokkal jobban fogod szeretni az életedet, ha rászoksz az éjfél előtti alvásra Sokkal jobban fogod szeretni az életedet, ha rászoksz az éjfél előtti alvásra 2024.9.29 9:43

Nem újdonság, hogy az influenszerek áltudományos információkkal házalnak a közösségi platformokon, nem meglepő hát, hogy a kortizol démonizálásáról és a kortizolszint csökkentéséről szóló videók hatalmasat mennek. Az önjelölt TikTok-szakértők sokszor akarva-akaratlanul félretájékoztatnak, mégis érdemes lehet a kritikus gondolkodás szemüvegén át csemegézni olyan tanácsokból, amik általános igazságok: például, hogyha kevesebb koffeint iszol, akkor kevésbé stresszelsz vagy szorongsz. Az ilyen jellegű videók zöme azonban laikus állításokon alapul, nem alkalmas diagnosztikára, ha pedig az ember valóban olyan klinikai állapottal áll szembe, mint például a Cushing-szindróma, célzottabb kezelést igényel annál, minthogy sétáljon naponta pár kilométert vagy bekanalazzon néhány kanál húslevest. 

@nutritionistkristen Replying to @Elizabeth ❤️ HOW TO REDUCE CORTISOL WITH A NUTRITIONIST ❤️ #cortisol#stress#fyp♬ original sound - Kristen Nutritionist BSc(Hons)

A TikTok hipochondert csinál a világból?

A kortizol körüli felhajtás mellett számos olyan wellnesstrend kering a neten, ami az extrém önmegfigyelést népszerűsíti az egészségmegőrzés érdekében, ilyen például a folyamatos glükózmonitorozás vagy a bélrendszer vizsgálata. Bár az embertelen állapotú egészségügyben, orvosi ellátás hiányában vagy siralmasan hosszú várólisták mellett érthető, hogy az ember szeretné a kezébe venni az irányítást, és ehhez mondjuk internetes appokat hív segítségül, könnyen válhat a stressz forrásává az, ha folyamatosan a testünkkel foglalkozunk. 

„Ez a tendencia jól rámutat arra a társadalmi változásra, amiért az egészségügy növekvő digitalizációja és a közösségi média wellness hóbortjai tesznek lehetővé” – mondja Dr. Rachael Kent, a londoni King's College oktatója, a Digital Health Diagnosed podcast házigazdája.

A trend lényegében a stressz csökkentéséről szól, de a medikalizálódott nyelvezet tette virálissá.

Summa summarum: a kortizolt körüllengő TikTok-tanácsok közül néhányat érdemes lehet megszívlelni, például a koffeinfogyasztás csökkentése és az elegendő alvás biztosan nem ártott még senkinek. Azonban ha bármilyen szokatlan tünetet tapasztalunk, keressünk fel egy szakembert, és vizsgáltassuk ki magunkat teljeskörűen. Néhány videó megnézése után ugyanis kontraproduktív és kissé ironikus rástresszelni arra, hogy a stresszhormonunkkal van a probléma, csak azért, mert nekünk is ki van repedezve a bőrünk, vagy éppen nincs kedvünk a szexhez.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!