2024.7.8 17:56
Olvasási idő 4:30
Szabó Anna

A vegánok nevetségesek, a testnek szüksége van húsra, és egyébként is: avokádó – Ezek a húsfogyasztók leggyakoribb kifogásai

A vegánok nevetségesek, a testnek szüksége van húsra, és egyébként is: avokádó – Ezek a húsfogyasztók leggyakoribb kifogásai
Forrás GETTY IMAGES
GASZTRO EGÉSZSÉG HÚSFOGYASZTÁS KÖRNYEZETSZENNYEZÉS KÖRNYEZETTUDATOSSÁG KÖRNYEZETVÉDELEM VEGÁN

Miért tiltakoznak a mai napig sokan a vegánság ellen? Ahogy az a Koppenhágai Egyetem tanulmányából kiderül, ezernyi különböző kifogást tudunk megfogalmazni a vegánság ellen, pedig ha valami, a növényi étrend még mindig fenntarthatóbb, mint csak húst enni.

A veganizmus manapság már nem olyan hangos, mint néhány évvel ezelőtt volt, ami lehet, hogy sokak számára szimpatikusabbá teszi ezt a szemléletet. Ezzel párhuzamosan egyre inkább egyértelművé válik, hogy az élhetőbb bolygó felé vezető úton az egyik legegyszerűbb lépés az, ha minimalizáljuk a saját húsfogyasztásunkat. Mégis: mind a mai napig bőven akadnak olyanok, akik élből – ráadásul eléggé sántító indokokkal – elutasítják ezt.

A Koppenhágai Egyetem dán fogyasztókkal folytatott fókuszcsoportos beszélgetéseket, amelyek során megfigyelték, hogy a résztvevők milyen érveket hoznak fel, amikor legitimálniuk kell a húsfogyasztási szokásaikat. A válaszok szépen megmutatják, hogy az ember, amikor akár csak egy kicsit is sarokba szorítva érzi magát, vagy érzékeli, hogy nagyon bizonyítania kell a saját igazát, hatalmas hülyeségeket tud mondani.

Az összes résztvevő – főként húsevők – egyetértett abban, hogy az egyik legjobb dolog, amit egy ember a klímabarátabb étkezés érdekében tehet, az a húsfogyasztás csökkentése. De amikor a saját húsfogyasztásukról volt szó, már más mechanizmusok léptek működésbe

– mondja Thomas A. M. Skelly, a Koppenhágai Egyetem Élelmiszer- és Erőforrásgazdaságtan Tanszékének doktora és a tanulmányról szóló, Journal of Consumer Culture folyóiratban megjelent cikk első szerzője.

Kiemelt tartalom
Sokkal jobban fogod szeretni az életedet, ha rászoksz az éjfél előtti alvásra Sokkal jobban fogod szeretni az életedet, ha rászoksz az éjfél előtti alvásra 2024.9.29 9:43

A tanulmány másik szerzője és az egyetem docense, Kia Ditlevsen hozzátette, hogy a legtöbben egyfajta alkudozásba kezdtek, hogy mentsék magukat. „Különféle kifogásokat és igazolásokat találtak ki, vagy megpróbálták a fókuszt valami másra terelni. (...) Az érveket jellemzően társadalmilag legitimnek tekintették a csoportokban, így segítettek fenntartani egymás erkölcsi szempontból felelős önképét” – nyilatkozta Ditlevsen.

Ezek a húsevők kifogásai a vegánság ellen
Számtalan alternatíva létezik már a gasztronómia világában arra, hogyan lehet pótolni a hús ízét. Forrás GETTY IMAGES

Így zajlott a kutatás

A tanulmány empirikus adatait hat különböző fókuszcsoportos megbeszélésből gyűjtötték össze. A résztvevők 23 és 63 év közötti dán lakosok voltak, akik különböző iskolai végzettségekkel rendelkeztek és más-más neműek voltak. Egy valamiben viszont megegyeztek: mindannyian előszeretettel fogyasztottak húsokat.

A legjellemzőbb kifogások

A kutatás résztvevői a beszélgetések során egyetértettek abban, hogy minimalizálniuk kellene a húsfogyasztást a bolygó érdekében, ám abban is megegyeztek, hogy „jó” okuk van arra, amiért ezt mégsem teszik meg.

Többen azért utasították el kapásból a veganizmust, mert szerintük a vegánok „nevetségesek” és „szélsőségesek”. Kérdés persze, hogy erre miért az a reakció, hogy „én biztosan nem leszek ezek között vegán”, és miért nem inkább az, hogy „akkor én is vegán leszek, és megmutatom, hogy lehet ezt másként is csinálni”.

@healthygirlkitchen I started eating a plant-based diet 6.5 years ago and this is what happened…😱#veganrecipes#plantbased#healthjourney♬ Send Me on My Way - Guy Meets Girl

Voltak olyan kifogások is, amelyek arra alapoztak, hogy nincs meg a szükséges tudásuk ahhoz, hogy egészséges, teljes értékű vegán étrendet tudjanak megalkotni. Ez megint csak sántít, főleg manapság, a 21. században, amikor gyakorlatilag bármilyen infót be tudunk szerezni online a sörélesztőpehelyről és a B12-vitamin pótlásáról.

Kiemelt tartalom
25 éves a Harcosok klubja, 25 éve etalon Brad Pitt felsőteste – De hogy lehet olyat elérni? 25 éves a Harcosok klubja, 25 éve etalon Brad Pitt felsőteste – De hogy lehet olyat elérni? 2024.9.18 12:08

Másoknak még ezzel sem lett volna bajuk: inkább arra hivatkoztak, hogy nekik „biológiai szükségük” van a húsokra, illetve nem tudnak jóllakni, ha nem esznek minden étkezésre valamilyen állati eredetű alapanyagot. Itt vissza is kanyarodhatunk az előző gondolatra: online minden segítséget meg tud az ember találni ahhoz, hogy teljes értékű étrendet alakítson ki növényi alapú ételekből. Azoknak pedig, akik úgy gondolják, hogy számukra a hús biológiai szükséglet a túléléshez, üzenjük: ezt a tudomány már megcáfolta.

A kutatók beazonosítottak egy olyan tendenciát is, ami az avokádóra, pontosabban annak lejáratására irányult. Többen is kifejezték ugyanis, hogy ez a gyümölcs köztudottan nem vegán, annak ellenére, hogy az életmód követői előszeretettel fogyasztják, hiszen növényi alapú és egészséges is. Kétségtelen, hogy 2018-ban nagyot robbant a hír, hogy az avokádó nem vegán, mivel a termesztéséhez kihasználják a méheket, illetve Mexikó erdős területei is megcsappantak, hogy biztosítani tudják Észak-Amerika avokádókeresletét. Itt viszont muszáj hangsúlyozni, hogy a vegán étrendbe igenis beleillik az avokádó, esetleg a szemléletbe nem – bár még így is sokkal kisebb az ökológiai lábnyoma, mint például egy adag steaké.

@samaliy10

Vegan 😂

♬ original sound - Saddam

Talán nem meglepő, hogy egyes résztvevők úgy próbáltak könnyíteni a lelkükön, hogy lekicsinylették a húsfogyasztás környezeti hatásait, vagyis kiemelték: szerintük a hústermelés klímalábnyoma közel sem olyan nagy, mint amilyennek beállítják. Nekik körülbelül ezer darab dokumentumfilmet és cikket tudnánk itt hagyni, de maradjon csak ez.

Kiemelt tartalom
Az akkumulátorgyártók úgy szennyezik a környezetet, mintha érinthetetlenek lennének – Interjú Simon Gergely vegyianyag-szakértővel Az akkumulátorgyártók úgy szennyezik a környezetet, mintha érinthetetlenek lennének – Interjú Simon Gergely vegyianyag-szakértővel 2024.8.24 11:10

Végül pedig akadtak olyanok is, akik még intenzívebben próbálták maguktól eltolni a felelősséget, olyannyira, hogy inkább másra hárították azt. Volt például, aki azt mondta: „Sajnos nem eszem klímabarát ételeket. Én próbálkozom, de van egy partnerem, aki ellenzi, mert ő húst akar enni.” Na, erre már nehéz mit mondani.

Beszéljünk inkább másról!

A kutatók azt is megfigyelték, hogy a résztvevők hajlamosak elterelni a témát a húsevésről és inkább olyan témákról beszélni, amelyek számukra kényelmesebbek.

„Ilyenkor más dolgokról kezdenek beszélni, például arról, hogyan próbálják elkerülni az élelmiszerpazarlást és a műanyag csomagolást. A csoporton belül az emberek kölcsönösen támogatják az ilyen elkerülő hadműveleteket. Szerintünk ez azért lehet, mert ezek a dolgok kulturálisan semlegesebbek és ártalmatlanabbak. (...) Az emberek el tudják képzelni, hogy ezeket a dolgokat megtegyék úgy, hogy az lemondással járna vagy bármibe kerülne" – mondja Ditlevsen. Ugyanitt felhozták a nem etikusan termelt avokádók kérdését és a vegánok extrém akcióit is.

@loveofearthco 2 MAJOR tips when going Zero Waste!🌎♻️✨ #zerowaste#ecofriendly#plasticfree#sustainability#sustainable#sustainableliving#recycle#savetheplanet#zerowasteliving#environment#gogreen#reuse#handmade#vegan#noplastic#nature#zerowastesmallbusiness#zerowasteliving#sustainability#organic#lesswaste#sustainablefashion#reducereuserecycle#zerowastelifestyle#plasticpollution#natural#zerowastehome#saynotoplastic#recycling♬ Soul (Instrumental) - Ice Bear & Shiloh Dynasty

„Tehát különféle eszközöket használnak, hogy kifogásolják a vegánságot vagy igazolják a húsevésüket, mert máskülönben butának tűnnének, miután már elismerték, hogy a húsfogyasztás nagy klímaprobléma. Ezért – valószínűleg öntudatlanul – meg kell nyugtatniuk magukat, hogy erkölcsileg igenis konzekvensek" – teszi hozzá Ditlevsen.

Direkt butítjuk le magunkat?

Az a szakértők számára sem világos, hogy honnan érkeznek ezek a kifogások: a fogyasztók hiányos tudásából vagy inkább ennek a tudásnak a szelektív – és számukra kényelmes – alkalmazásából.

Amikor az összes fókuszcsoport a húsfogyasztás minimalizálására mutat rá, mint az egyik leghatékonyabb klímabarát cselekedetre, az a közös tudás meglétét jelzi. Másrészt ez a tudás problematizálható – és az eredmények azt mutatják, hogy társadalmilag elfogadható ezt problematizálni

– mondja Skelly.

„Nem tudjuk megállapítani, hogy ez azért van-e, mert az emberek valóban nem tudnak valamit, vagy azért, mert a nem-tudás kényelmes. De az biztos, hogy elég kétértelműség van jelen a közbeszédben és a médiában ahhoz, hogy az emberek ezeket a kifogásokat anélkül alkalmazhassák, hogy teljesen tudatlannak tűnnének a társas helyzetekben.”

Lenne megoldás, csak nem nekünk kell lépnünk

Ez egy kényelmes kibúvónak hangzik, de tényleg így van: a kutatók szerint az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy a közszereplők és a politikusok azok, akiknek egyértelmű üzeneteket kellene közvetíteniük a húsfogyasztással kapcsolatban.

Ezeket a kifogásokat használják a húsevők a vegánság ellen
Forrás GETTY IMAGES

Kia Ditlevsen remekül összefoglalta a felállást: „Ahhoz, hogy a fogyasztók körében nagyobb legyen az átláthatóság és kisebb a zűrzavar – hogy nehezebb legyen társadalmilag elfogadható kifogásokat és indokokat találni –, a politikusoknak és a hatóságoknak egyértelmű üzeneteket kell közvetíteniük,  olyanokat, amelyek egyértelműen alátámasztják a húsevés visszaszorításának fontosságát. Ez olyasvalami, amit az Európai Unió is hangsúlyoz, és lehet, hogy ez önmagában nem elég, de segíthet az embereknek a helyes irányba mozdulni.”

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, a Spotifyon és a Facebookon is!