2024.6.17 14:34
Olvasási idő 1:10
Maier Péter

Bejelentették a Nemzeti Múzeum új főigazgatóját

KULTÚRA KÖZÉLET MAGYAR NEMZETI MÚZEUM

L. Simon László menesztése után dr. Zsigmond Gábor történész, kulturális turisztikai szakközgazdász vezeti tovább az intézményt.

Dr. Zsigmond Gábor PhD történész, kulturális turisztikai szakközgazdász vezeti tovább a Magyar Nemzeti Múzeumot – jelentette be Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke a leköszönő Csák János kulturális és innovációs miniszter jóváhagyásával.

Célom, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum az örökségre és meglévő értékeire építkezve egy együttműködésekre nyitott, a magyar múzeumügyet szolgáló és erősítő, katalizátorként és kompetenciaközpontként is működő, a magyar kulturális örökséget nemzetközi térben is bemutató erős, lendületes intézménnyé fejlődjön

– fogalmazott a frissen kinevezett igazgató.

A Magyar Nemzeti Múzeum szerkesztőségünknek elküldött közleménye szerint Zsigmond Gábor közel két évtizede dolgozik a hazai múzeumi ágazatban, múzeumvezetőként, főigazgató-helyettesként, projektvezetőként, valamint magyar és nemzetközi múzeumi szervezetek elnökségi tagjaként, vagy éppen elnökeként is tevékenykedik.

A hétfői tájékoztatás szerint korábban fontos szerepet vállalt a budapesti nosztalgia villamosközlekedés elindításában, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum átfogó szakmai megújításában, illetve mintegy 40 hazai és külföldi kiállítás szervezőjeként, kurátorként, 15 könyv és több mint 100 tanulmány szerzőjeként és társzerzőjeként, magyarországi és nemzetközi konferenciák gyakori előadójaként, egyetemi óraadóként is az értékmegőrzés, tudományos népszerűsítés, kulturális turisztikai fejlesztések elkötelezett híve.

A Budapesti Corvinus Egyetem és a Debreceni Egyetem mellett több hazai és külföldi egyetem vendégelőadójaként elsősorban kulturális fejlesztésekkel, örökségmenedzsmenttel, kiállításszervezéssel és Magyarország modernkori fejlődésével foglalkozik.

Zsigmond Gábor, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese beszédet mond a múzeum Budapestiek a Dunán - Utazások a Dunakanyarba című kiállításának megnyitóján a Neszmélyi Hajóskanzenben 2018. június 29-én.
Zsigmond Gábor, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese beszédet mond a múzeum Budapestiek a Dunán - Utazások a Dunakanyarba című kiállításának megnyitóján a Neszmélyi Hajóskanzenben 2018. június 29-én. Forrás MTI Fotó: Bodnár Boglárka

A 444 kiemel Zsigmond Gábor könyvei közül hármat: ezek közül az első egy olyan belvárosi palotát mutat be, amelyet Tiborcz István cége újított fel, a második a magyar hajózással és a MAHART-székház történetével foglalkozik, a harmadik pedig szintén egy olyan történelmi épületet tesz meg fő témájának, ami Tiborcz Istváné. A három kötetben az épületek bemutatása mellett az is közös, hogy Zsigmond Gábor mellett Orbán Viktor veje a társszerzőjük.

Zsigmond érkezése egy átmeneti időszakot követ a Nemzeti Múzeumnál, ami L. Simon László novemberi menesztése óta tart. A korábbi igazgató a World Press kiállítás körül kirobbant botrány után távozott a pozícióból:

Kiemelt tartalom
Menesztették a Nemzeti Múzeum főigazgatóját a World Press Photo kiállítás körüli balhé után Menesztették a Nemzeti Múzeum főigazgatóját a World Press Photo kiállítás körüli balhé után 2023.11.6 12:07