2024.6.10 9:02
Olvasási idő 1:08
Maier Péter

Lemond Csák János kulturális és innovációs miniszter, meg is van az utódja

KÖZÉLET FIDESZ KULTÚRA POLITIKA

Csák a Mandinernek adott interjújában erősítette meg, hogy benyújtotta a lemondását.

Lemond kulturális és innovációs miniszteri pozíciójáról Csák János, aki 2022. május 24-e óta látta el ezt a posztot. Csák a választások estéjén, Mandinernek adott gyorsinterjújában erősítette meg, hogy benyújtotta lemondását Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Arra a kérdésre, miért döntött a lemondás mellett, azt mondta:

„Amikor megkap egy feladatot az ember, mindig létezik teljesítmény követelmény: mi az, amit végre kell hajtani, és ez mennyi időbe kerül. Három dolgot kért tőlem a miniszterelnök, ahogy minden tárcavezetőtől: az első, hogy a meglévőre építve alakítsak ki ütőképes működési rendszert, a második, hogy a tárcámhoz tartozó területeken legyenek ciklusokon átívelő programok, és a harmadik, hogy legyenek megfelelő utódok, személyek, akik képesek alkotó módon tovább vezetni a területeket“

Csák hozzáteszi, gyorsan haladtak munkatársaikkal, és minden, amit vállalt és vállaltak, sínen van. 

„E tekintetben a négy évre tervezett munkát sikerült két év alatt elvégezni. Itt az ideje átadni a stafétabotot a fiatal nemzedéknek“

– fogalmazott a kulturális és innovációs miniszter, aki a jövőjéről még nem tud semmi konkrétat, ugyanis szerinte „nem lett volna becsületes dolog a jövőn gondolkodni”, amíg a miniszterelnök nem fogadja el a lemondását. 

Kiemelt tartalom
Képben vagy? – Idén nyáron kedvezményes jeggyel barangolhatsz a Magyar Nemzeti Galériában, és még koncertjegyet is nyerhetsz vele Képben vagy? – Idén nyáron kedvezményes jeggyel barangolhatsz a Magyar Nemzeti Galériában, és még koncertjegyet is nyerhetsz vele 2 nappal ezelőtt

Csák saját bevallása szerint nem fáradt bele a miniszteri munkába, ugyanis „az ezeréves magyar állam miniszterének lenni rendkívül felemelő, felelősségteljes, egyben alkotó, élvezetes munka“, egyszerűen úgy érzi, eljött az idő, hogy lehetőséget adjon valakinek a fiatalabb generációból.

FRISSÍTÉS: Megvan Csák János utódja

Hankó Balázs lesz a következő kulturális és innovációs miniszter. Hankó eredendően gyógyszerész és egyetemi oktató, de az utóbbi években közszolgálatban dolgozott különféle vezetői állásokban. „Nem posztot, hanem feladatot kaptam“ – mondta Hankó az MTI-nek adott interjújában.

Úgy fogalmazott, „nemzetünk versenyképességét és közösségein alapuló identitásának erősítését és őrzését“ kell szolgálnia majd. A kulturális területen két célt tűzött ki: a nemzeti identitásunk megőrzését és a magyar kulturális élet értékközvetítő szerepének erősítését.

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszédet mond a KIM fejlett technológián alapuló, robotasszisztált rehabilitáció fejlesztését támogató projektjének indításáról szóló sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetem Rehabilitációs Klinikáján 2024. június 6-án. Ötszáz-ötszáz millió forintos támogatást kap rehabilitációs eszközparkjának fejlesztésére a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem.
Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszédet mond a KIM fejlett technológián alapuló, robotasszisztált rehabilitáció fejlesztését támogató projektjének indításáról szóló sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetem Rehabilitációs Klinikáján 2024. június 6-án. Ötszáz-ötszáz millió forintos támogatást kap rehabilitációs eszközparkjának fejlesztésére a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem. Forrás MTI/Purger Tamás