2024.6.16 9:27
Olvasási idő 3:57
Vank Antal

Öt focis videójáték, amit érdemes kipróbálni az Európa-bajnokság szüneteiben

Öt focis videójáték, amit érdemes kipróbálni az Európa-bajnokság szüneteiben
Forrás footballmanager.com
TECH-TUDOMÁNY FOCI FOCI-EB GAMING LABDARÚGÁS LABDARÚGÓ EURÓPA BAJNOKSÁG VIDEÓJÁTÉK

Kétévenként nyaranta nem nagyon unatkozunk, az Eb és a Vb váltja egymást focifronton, most előbbin a sor. Ennek kapcsán jutott eszünkbe, hogy bemutatunk nektek öt olyan videójátékot, amelyet akár a szünetekben, akár a meccsek közben is érdemes nyomni.

Ugyan a magyar válogatott nem írt futballtörténelmet, jó rég nem fordult már elő az, ami most: a csapat itt-ott ugyan szenvedve, de egyenes ágon kijutott az idei Eb-re, vagyis végre nem azt kellett hónapokig hallgatnunk, hogy „amennyiben a máltai félamatőr csapat 29-0-ra legyőzi az aktuális világbajnokot, akkor még akad matematikai esélyünk”. Focilázban ég tehát az ország és természetesen Európa is, azonban „sajnos” az Eb nem ad egésznapos elfoglaltságot – kerestünk hát helyette, pontosabban mellette öt olyan, a témába illő videójátékot, amit érdemes nyüstölni, ha nem elég az átlagos napi kettő mérkőzés. Pályára fel, mindenkitől sportszerű viselkedést várunk!

EA SPORTS FC 24 (Avagy a FIFA legújabb része)

Bár az EA végül évtizedek után elengedte a FIFA licencet, a futballjátékokkal nem állt le, sőt, sorozatát komolyabb változtatások nélkül EA SPORTS FC 24 címen folytatta. Hogy teljes legyen az öröm, az UEFA-val, vagyis az európai labdarúgóbajnokságot lebonyolító tömörüléssel továbbra is teljes a béke, így nemcsak, hogy rúghatjuk a virtuális bőrt, de még az UEFA EURO 2024 is beköltözött valamilyen formában a programba. Mind a 24 kvalifikált csapat nyüstölhető, méghozzá 9, autentikusan „felépített” stadionban, online, offline, élőben, sőt, különböző, saját beállítású bajnokságokban is. Csak arra vigyázzunk, hogy az Ultimate Team nevű mód továbbra is csábítóan hangzik, viszont konkrétan a gatyánkat is rá kell költenünk, ha igazán sikeresek akarunk lenni.

Az EA SPORTS FC 24 elérhető PC-re, Xbox One-ra és Series S, valamint X gépekre, PlayStation 4-re és 5-re, illetve Nintendo Switch-re is – sőt, ez utóbbi végre új grafikus motort kapott, így (legalábbis a kiadó és a fejlesztő szerint) az előző generációs konzolokhoz méltó szórakozást nyújt.


eFootball 2024

A névváltási őrület kicsit korábban érte el a Pro Evolution Soccer-szériát, de ettől még a PES az PES maradt, maximum kicsit átalakult, megváltozott. Az európai futball rajongói a mai napig képesek vérre menő vitákat folytatni arról, hogy az EA-féle volt FIFA vagy a Konami-féle volt PES a jobb, szerencsére azonban a laikusoknak nem kell feltétlenül elköteleződniük, bármelyiket választhatják. Bár a mostani bekezdésben tárgyalt széria a jelentősen kisebb energia-, illetve pénzbefektetésnek köszönhetően nem tudja külön dedikált Eb-eseménnyel ünnepelni a kontinenstornát, de azért próbálkoznak. Számtalan nemzeti csapat elérhető (köztük nem egy szerepel is a bajnokságon), szóval mondhatni le tudjuk vele zavarni a „szegény ember Eb-jét”, ráadásul úgy-ahogy ingyenesen. A feltételes mód annak szól, hogyha az EA Sports FC 24-nél megemlítettük az Ultimate Teamet és a mikrotranzakciókat, akkor itt háromszor is alá kell húznunk a dolgot, mert nem véletlenül adják az alapváltozatot ingyen, szóval csak óvatosan.

Az eFootball 2024 elérhető PC-re, Xbox One-ra és X, valamint S gépekre, valamint PlayStation 4-re és 5-re is!


Blood Bowl III

Gyűlölöd, hogy a fociban egy-egy húzódás vagy lábtörés miatt felhörög a közönség? Kevesled a vért? És igazából baromságnak tartod, hogy a sok-sok ember egy labdát kerget, ahelyett, hogy dobálná? Akkor számodra tökéletes választás lehet a Blood Bowl-széria harmadik része, amely ugyan az amerikai focin alapul, ráadásul a teljes felhozatalból ez az egyetlen, ahol az ellenfelek legyőzését szó szerint is megoldhatjuk, a vér is fröcsöghet és nem háborodik fel senki, sőt, csak akkor igazán jó egy mérkőzés, ha akad pár halott, vagy legalábbis K.O.-ban fekvő... Az itthon is népszerű „vérfocin” alapuló őrületben egy rakás fantasy-faj közül alkothatjuk meg saját csapatunkat, hogy aztán megpróbáljunk pontokat szerezni, illetve ebben az ellenfelet megakadályozni. Igaz, a cselekedeteink jelentős részében hatalmas faktor a szerencse, így bár alapvetően körökre osztott játékról van szó, testközeli küzdelmeket más ellen nem nagyon ajánlunk – feltéve, ha nem akarunk valódi vért ontani, amikor egy gyönyörűen végigvezetett támadást követően az a nyomorult goblin elejti azt a nyomorult labdát!

A Blood Bowl III elérhető PC-re, PS4 és PS5, Xbox One, Series S és Series X, valamint Nintendo Swtich platformokra is.


Sociable Soccer 24

Talán nem túl sokan ismerik olvasóink közül az eredeti Sensible Soccert, amely még Amigára jelent meg és hosszú-hosszú évekig volt hivatkozási alap a műfajban (eredetileg 1992-ben jelent meg, de még 96-ból is találni olyan cikkeket, amelyek szerint az akkor már létező FIFA alulmaradt vele szemben), ettől függetlenül valódi legendáról van szó. A fő alkotó, Jon Hare pár éve a Kickstarter nevű közösségi finanszírozós platformon gyűjtött pénzt a „spirituális örökösre”, amely ugyan volumenében nem mérhető nemhogy az EA SPORTS FC-hez, de még az eFootballhoz sem, ettől függetlenül egy elképesztően szórakoztató, a többinél jóval befogadhatóbb – értsd, gyerekbarátabb – játék, amely meglepően sok licencet birtokol. Több mint 13000 (!) FIFPRO játékossal, 1000 csapattal, sőt, a grafikai lehetőségekhez képest a valódira hasonlító stadionok sokaságával várja a rajongókat. Dedikált Eb-eseményt nem kapott, de a foci az foci, nem igaz?

A Sociable Soccer 24 egyelőre PC-re és Nintendo Switchcsre érhető el, valamikor a jövőben érkezik majd belőle PS4-es és 5-ös, Xbox One-os, illetve Series X-es és S-es kiadás is.


Football Manager 2024

Ha szereted a focit, de mindig is izgatott, hogy „mégis mi hajtja”, akkor a Football Manager-sorozatot neked találták ki. A nemzetközi futballnak (így sajnos az Eb-nek) nem sok köze van hozzá, cserébe megye 3 szintű csapatokból kovácsolhatunk párszáz órányi időbefektetéssel bajnokok ligája győztest is, feltéve, ha szerencsénk van és jó döntéseket hozunk. A legendás FM-szériában ugyanis egy klubcsapat életébe minden szinten beleavatkozni képes mikromenedzser bőrébe bújhatunk, aki aztán játékosokat igazolhat, szponzorokat toborozhat és minden egyes lépésével megpróbálhatja erősebbé tenni csapatát. Természetesen meccsek itt is akadnak, bár nem feltétlenül játszani érdemes őket, inkább csak izgulni rajtuk, meg azon, hogy az igazolásunk megfelelően teljesít-e, esetleg valamelyik konkurens támadója a vérfociban képzeli magát és egy életre elvágja a karrierjét. A Sega és a Sports Interactive közös őrülete az itt felsorolt címek közül messze a legaddiktívabb, ráadásul nagyszerű betekintést nyújt a klubcsapatok kulisszái mögé is. Ha pedig szerencsénk van, még válogatott játékosokat is kinevelhetünk, az meg már szinte olyan, mintha mi is az Eb-n lennénk.

A Football Manager 2024-széria gyakorlatilag minden élő platformra elérhető, de álljon itt a felsorolás: PC, Xbox One, S és X, PS 5, iPad, iOs, Android, macOs, Apple Arcade és Nintendo Switch.


Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!