2024.6.18 19:44
Olvasási idő 3:54
Oláh Krisztina

Kihaláshoz vezet, ha a nők több tiszteletet követelnek? – Az egyre terjedő 4B mozgalom alaposan beint az elnyomásnak

Kihaláshoz vezet, ha a nők több tiszteletet követelnek? – Az egyre terjedő 4B mozgalom alaposan beint az elnyomásnak
Forrás Getty Images
TÁRSADALOM DÉL-KOREA FEMINIZMUS

Nincs randi, nincs szex, nincs házasság és nincs gyerek – ez a négy alappillére a Dél-Koreából indult, de mára az egész internetet meghódító 4B mozgalomnak.

A kezdetben csupán szlogenként, ma már életformaként definiálható 4B nagyjából öt éve indult útjára Dél-Koreában. A mozgalom széles körű ismertségét két youtuber, Jung Se-young és Baeck Ha-na hozta meg, akik a csatornájukon a szingliséget promózzák, és azt hirdetik, hogy a házasság a rabszolgasággal ér fel a dél-koreai nők számára.

Magát az elnevezést a fent említett jelszavak rövidítése ihlette, koreaiul ugyanis mind a négyet bele lehet sűríteni egy B betűvel kezdődő szóba – bihon: a házasság megtagadása; bisekseu: a férfiakkal való szex megtagadása; bichulsan: a gyerekvállalás megtagadása; beonae: a férfiakkal való randizás megtagadása.

Az ötlet egyébként nem újszerű, már az ókori görögök is találkozhattak vele. Arisztophanész Lüszisztraté című komédiájának hősnője például egy húsz éve dúló háborúnak vet véget sikeresen Athén és Spárta között, miután a két város teljes női lakosságával közösen kollektív szexmegvonásban részesítik a férfiakat. 

@thenewsmovement South Korea’s feminist 4B movement started in 2019 but is blowing up all over again. No heterosexual marriage, no childbirth, no dating men and no heterosexual sexual relationships. It’s about the radical rejecting of traditional gender norms. So how did it start, what does it mean and is it really impacting the country’s birth rates? #4b#4bmovementsouthkorea#4bmovement♬ original sound - The News Movement

De vissza a dél-koreai nőkre, akiket a statisztikák szerint az egyik B-vel – egész pontosan a gyerekszülésre vonatkozóval – kapcsolatban nem nagyon kell győzködni. Dél-Koreában a világon a legalacsonyabb a termékenységi ráta, vagyis az a mutató, amely azt jelzi, hogy egy nő hány gyereket szül az élete során. Ez Dél-Koreában tavaly 0,72 volt, miközben a népességnövekedéshez 2,1 fölötti számra lenne szükség. Ha mindez nem lenne elég, a halottak száma 2020-ban meghaladta az újszülöttekét, idén pedig több mint 150 iskolában nem indult első osztály, mivel nem volt gyerek, akit be lehetett volna íratni.

Hogyan fajult idáig a helyzet?

Az elmúlt évtizedekben techóriássá avanzsált országnak olyan márkákat köszönhet a világ, mint az LG vagy a Samsung, a gazdasági fellendülés azonban enyhén szólva sem járt kéz a kézben a nőjogok fejlődésével. A dél-koreai nők 31 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak, pedig jóval többen végeznek egyetemen, a telített munkaerőpiacon pedig irigyen tekintenek rájuk, és rendszeresen diszkriminálják őket.

Kiemelt tartalom
Mi is az a Gender Studies, amivel a kormány évek óta riogatja a magyar társadalmat? – Interjú Steve On Gender Studies kutatóval Mi is az a Gender Studies, amivel a kormány évek óta riogatja a magyar társadalmat? – Interjú Steve On Gender Studies kutatóval 2024.8.25 11:05

Különösen nehéz a helyzetük, ha gyerekszülés után szeretnének visszamenni dolgozni, arról nem is beszélve, hogy az otthoni munka oroszlánrésze is rájuk hárul. Még a dolgozó feleségek is naponta több mint 3 órát töltenek házimunkával szemben a férjükkel, akik 54 perc alatt letudják a feladataikat. Már csak hab a tortán, hogy a lakásárak és a gyereknevelés költségei kvázi megfizethetetlenek, így a fiatalok hatszor is meggondolják a családalapítást, pláne, ha még pusholják is őket, hogy egy keresetből tartsák fenn magukat.

Dél-Koreában a nők nem csak amiatt kiszolgáltatottak, mert visszaküldik őket a konyhába. A társadalom folyamatos nyomást helyez rájuk, hogy megfeleljenek a fehér bőr-hosszú haj-nagy szemek-piros ajkak fémjelezte klasszikus dél-koreai szépségideálnak, ami miatt vagyonokat költenek kozmetikai termékekre. Erre adott reakció az „escape the corset”, vagyis „szabadulj meg a fűzőtől” mozgalom. A trend, melynek hívei rövidre nyírt hajjal és sminkeletlen arccal lázadnak a nők tárgyiasítása ellen, a dél-koreai #metoo-val együtt fontos előzménye a 4B-nek.

Egy olyan országban, ahol a fiatal nők harmadának volt már plasztikai műtétje, és ahol 2018-ban még hírértéke volt annak, hogy egy női műsorvezető szemüveget vett fel a tévében, talán nem is olyan meglepő, hogy virágzik a nők elleni erőszak – a családon belül és az otthon falain kívül egyaránt. És ehhez még az ország büszkeségét jelentő technológiai innovációt sem átallnak rossz célra felhasználni, Dél-Koreában ugyanis kimagasló a digitális szexuális bűncselekmények aránya. Különösen elterjedtek az olyan felvételek, amelyek apró rejtett kamerával készülnek öltözőkben, nyilvános vécékben vagy akár hotelszobákban, majd az ilyen tartalmakra éhes weboldalakon landolnak, kiszolgáltatva ezzel a nőket az ismeretlen férfiak tekintetének.

@dsunbae Were you aware of this issue that has been ongoing for years in S.korea? 📷❌ #korea#seoul#southkorea#molka#kdrama#kpop♬ Lofi - Domknowz

És hogy mit tesz a dél-koreai kormány egy ilyen helyzetben? A CSOK-hoz és társaihoz hasonló eredménytelen eszközökkel igyekszik visszájára fordítani a népességfogyást, miközben a saját felelősségét kicsinyítve a feministák nyakába varrja, hogy nem születik elég gyerek. A nemi egyenlőség minisztériuma a megszűnés határán táncol, a rendszerszintű szexizmussal kapcsolatban pedig ezerrel megy a gázlángozás – egy nyilvános mosdóban férfiként leszúrni egy női kollégát hivatalosan nem minősül nőgyűlöletnek, egy diáklány megerőszakolása és megölése pedig nem esik a nők elleni erőszak kategóriájába.

Össze kell-e tojni magukat a 4B miatt a toxikus macsóknak?

Azt, hogy pontosan hányan gyakorolják a 4B-t, nem lehet tudni, egyes források öt-, mások inkább 50 ezer főre teszik a számukat. Dél-koreai tiktokkerek óva intenek attól, hogy túlbecsüljük a mozgalom jelentőségét, szerintük a legtöbb nő az országban még mindig a hagyományos értékeket vallja, és nem is hallott az új feminista trendről. Enyhe túlzás tehát azt állítani, hogy a dél-koreai nők inkább a kihalást választják a velük minősíthetetlenül bánó férfiak helyett, pláne, hogy az ilyen szenzációhajhász kijelentések önkéntelenül visszaigazolják az antifeminista kormánypárti retorikát.

@_annienova The 4b movement deff exists in Korea but at a much smaller scale than its made out to be #lifeinkorea#expatinkorea#movingtokorea#solotravelkorea#travelkorea#cultureshock#4bmovement♬ original sound - Annie Nova

Mindez azonban nem állította meg a nyugati influenszereket abban, hogy felkapják a 4B-t, illetve magukévá tegyék a lényegét. Ezt pedig a másik nem képviselői sem hagyhatták szó nélkül. Bár sokuk megértette, hogy a 4B nem férfigyűlöletet vagy nőuralmat hirdet, csupán tükröt akar tartani egy igazságtalan világnak, nem mindenkinek ment át a lényeg. Az utóbbiak felháborodásából született meg a 4G mozgalom, amely elsőre inkább tűnik incelmágnesnek, mint komoly strukturális problémákra rávilágító és átgondolt kiállásnak. Hogy pontosan mit takar a G kezdőbetű, ködös, ahogy az is, hogy mi ellen lázadnak a trend követői. A reakciók alapján mindenesetre úgy tűnik, éppen azoktól a nőktől akarják megfosztani az értékes társaságukat, akik ezt a legnagyobb örömmel veszik tudomásul.

@kingjeanty1989#stitch w @Scarfacemark ♬ original sound - DJ SoulChild AC
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!