2024.4.16 12:23
Olvasási idő 0:51
Masszi-Rigó Csilla

Hogyan tájékozódj a kamuhírek világában? – Ingyen tanít kritikus gondolkodásra a Detekto

TÁRSADALOM ÁLHÍR KÖZÉPOKTATÁS MÉDIA OKTATÁS ÚJSÁGÍRÁS

Középiskolásoknak szóló ingyenes tananyagokkal bővült a Detekto.hu, amely ezúttal az újságírás fontosságára és az álhírekkel szembeni kritikus gondolkodásra hívja fel a figyelmet.

Miért fontos az újságírók munkája? Hogyan dolgoznak? Miért érdemes még annak ellenére is napi szinten híreket olvasni, hogy egyre több az álhír az online térben? Sok minden más mellett ezekre a kérdésekre ad választ az Idea Alapítvány által fejlesztett, ingyenesen elérhető Detekto.hu, melynek célja a diákok felkészítése az online világban való tájékozódásra, illetve hogy tudatosságra és fokozott figyelemre, a tényellenőrzés fontosságára nevelje a fiatal generációt.

Forrás GETTY IMAGES

„A tavaly ősszel publikált, első három tananyagban a hamis tartalmak jellemző típusait mutattuk be, valamint azt, milyen helyzetekben vagyunk fogékonyak a félrevezető információkra, és hogyan ismerhetjük fel például a mesterséges intelligencia által generált képeket. A most közzétett, új kurzusok pedig a minőségi hírek jellemzőire és az újságírás társadalmi hasznosságára koncentrálnak” – mondta Marinov Iván, a projekt egyik fejlesztője.

Az Európai Bizottság által finanszírozott Magyar Digitális Média Obszervatórium keretében készült programban a diákok olyan tartalmakon keresztül gyakorolhatják a hamis információk felismerését, amelyek a közösségi médiában eléjük kerülő tartalmakhoz hasonlóak.

Forrás Detekto.hu

„Van, hogy a diákoknak egy gyenge minőségű cikket kell kijavítaniuk, vagy egy virálisan terjedő közösségi oldali posztot kell értelmezniük. De olyan is van, hogy fiktív iskolai hírcsatornák, videós iskolaújságok rövid videóit kell értékelniük aszerint, hogy teljesülnek-e bennük a korrekt tájékoztatás feltételei” – mutat rá Nagy Krisztina, az Idea Alapítvány programvezetője.

A Detekto anyagai itt érhetőek el (a friss kurzusok a 4-6. pontok alatt találhatók).