2024.4.13 13:07
Olvasási idő 1:09
Krajnyák Petra

Több iPhone is a palesztin zászlót ajánlja, ha a felhasználó Jeruzsálemre keres rá az emoji billentyűzeten

TECH-TUDOMÁNY HÁBORÚ IPHONE IZRAEL PALESZTINA

Az Apple már dolgozik a hiba javításán.

Hiba lehet a legújabb iOS szoftverben, amely a palesztin zászló emojit javasolja, amikor egyes felhasználók a "Jeruzsálem" szóra keresnek rá az emoji billentyűzeten, írja CNN. Az Apple a CNN-nek elmondta, hogy tisztában vannak van a billentyűzetben lévő hibával, és már dolgoznak annak kijavításán és a következő iOS-frissítés után már a helyes emojit adja ki a rendszer. Ennek időpontját egyenlőre nem közölték.


Az Apple legújabb szoftverét, az iOS 17.4.1-et március 21-én vezették be, de a most felfedezett hiba sok felhasználót felháborított. Az X-en (egykori Twitter) egy iPhone-felhasználó kérdőre vonta a techóriást, hogy vajon szándékosan ejtették-e a hibát. Az Apple szerint véletlen hiba csúszott az IOS-rendszerbe és nem szándékosan kódolták bele a billentyűzetbe.


A magát zsidónak valló felhasználó emellett hosszú listát adott más városnevekről, melyek bepötyögésével nem jelennek meg az adott országok zászlajai.


Feltételezések szerint, az Apple gépi tanulási technológiájával, több millió felhasználó írott tartalmát elemezve határozza meg a javasolt emojikat, így a palesztin zászlót is. A vállalat azonban nem volt hajlandó részletezni a hiba lehetséges okait.


A "Jeruzsálem" keresőszóra javasolt palesztin zászló emoji tovább fokozta a feszültséget a izraeli-palesztin konfliktusban állást foglalók között. 2023. október 7-én az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság által is terrorista csoportnak minősített Hamász támadást indított Izrael ellen. Az terrortámadásában 1400 ember vesztette életét, és 250 túszt ejtett a Hamász. Utóbbiak egy részét, – a nők és a gyermekek nagy részét – november végén, egy nyolc napig tartó ideiglenes tűzszünet alatt szabadon engedték, személyenként három, terrortevékenységért Izraelben bebörtönzött három palesztinért cserébe.