2023.10.9 9:49
Olvasási idő 1:12
Maier Péter

„Ez egy mészárlás volt“ – Több mint 260 holttestet találtak a terroristák által megtámadott izraeli fesztivál helyszínén

KÖZÉLET FESZTIVÁL HÁBORÚ IZRAEL TERRORIZMUS
Érzékeny tartalom
A cikk tartalmazhat:
  • terméket vagy szolgáltatást 18 éven felüliek számára
  • szex, meztelenség vagy más felnőtt tartalom
  • erőszakos, véres vagy arra érzékenyek számára nem megfelelő tartalom
Igen, elmúltam 18 éves
És el szeretném olvasni a cikket.
Vissza a nyitóoldalraVissza

Egy „négy-öt órás horrorfilm“ lett a Supernova fesztiválból az egyik szemtanú szerint.

Múlt hétvégén, péntektől vasárnapig, tartották a Supernova fesztivált az izraeli Negev-sivatagban, amelyet minden évben a zsidó vallásban jelentős szukkó ünnepére időzítenek. Ahogy a korábbi években, idén is Izrael minden részéről érkeztek fiatalok a trance és rave profilú fesztiválra, amelyet a Gázai övezet határától néhány kilométerre tartottak. 

„Eljött az idő, amikor az egész család újra összejön. És micsoda móka lesz!“ – írták a szervezők a kezdés előtt a közösségi médiában. Akkor még nem tudták – honnan is tudhatták volna –, hogy a Hamász palesztin terrorszervezet meglepetésszerű támadást tervez Izrael ellen. A fesztiválozók először rakétákat jelző szirénákra lettek figyelmesek, majd a Hamász harcosai jelentek meg a helyszínen, és támadtak rá az ott tartózkodó civilekre. 

Az egyik résztvevő szerint a furgonokkal érkező, nagyjából ötven főt számláló fegyveres alakulat előbb lekapcsolta az áramot a fesztivál területén, majd tüzet nyitott rájuk. A fesztiválozók kezdetben kocsikkal próbáltak elmenekülni, de mivel a fegyveresek az autókra is lőni kezdtek, inkább gyalog, futva próbáltak elmenekülni a helyszínről.

Egy négy-öt órás horrorfilm... Futottunk, mint az őrültek, egyszerűen őrület volt.

– mondta egy szemtanú az N12-nek.

Egy Esther Borochov nevű nő a Reutersnek elmondta, hogy épp elhajtott volna, amikor a járművébe belerohantak. Egy másik autót vezető fiatal férfi mondta neki, hogy szálljon be hozzá. A nő beült, de a férfit ezt követően közvetlen közelről lelőtték, ezért ő inkább halottnak tettette magát, amíg végül az izraeli katonaság ki nem mentette. „Nem tudtam mozgatni a lábam“ – mondta a Reutersnek a kórházból.

A Zaka mentőügynökség szerint több mint 260 holttestet találtak a fesztivál helyszínén. „Ez egy mészárlás volt“ – fogalmazott egy mentőorvos a Kan Newsnak.

Az ENSZ vasárnap esti közleménye szerint már 1100 áldozata van a szombaton kirobbant háborúnak, Izraelben több mint 700 áldozat és több mint 2000 sérült lehet, míg az izraeliek által támadott Gázai övezetben 400 ember halt meg, illetve palesztin egészségügyi tisztviselők szerint 2300 lehet a sérültek száma. (24.hu)