2024.4.2 19:51
Olvasási idő 4:21
Maier Péter

Így pakolt magára több mint tíz kiló izmot Austin Butler a Dűne 2 forgatásához

Így pakolt magára több mint tíz kiló izmot Austin Butler a Dűne 2 forgatásához
Forrás Warner Bros.
ÉLETMÓD AUSTIN BUTLER FITNESZ TESTÉPÍTÉS

Igen, Austin Butler leborotválta a szemöldökét, hogy hitelesebb Feyd-Rautha legyen, de ez még nem volt elég: némi izmot is magára kellett szednie. Hollywood egyik legmenőbb személyi edzője elárulta, ez hogy sikerült.

Pörög a mozikban a Dűne 2, Denis Villeneuve filmje rekordokat döntöget világszerte, Magyarországon még a Most vagy soha! című instant klasszikust is megelőzte. A részben nálunk forgatott második rész új szereplőket hozott, köztük a Feyd-Rauthát alakító Austin Butlert, akinek jelentős átalakuláson kellett átmennie, hogy megfeleljen a karakternek. A leglátványosabb értelemszerűen a szemöldök és a haj hiánya, de nem a borotva volt az egyetlen eszköz, amihez Butlernek nyúlnia kellett a forgatások előtt: a súlyokat is meg kellett emelnie. Ezért fordult Duffy Gaver személyi edzőhöz, aki korábban Brad Pittel, Tom Hollanddal és John David Washingtonnal is dolgozott, és aki a GQ-nak beszélt arról, hogyan érték el a kitűzött célt az Elvis-film sztárjával.

A tengerészgyalogosból lett tréner azt mondta, a közös munka előtt nem igazán ismerte Austin Butler munkásságát, az Elvist egyáltalán nem látta, a Volt egyszer egy Hollywoodot pedig ugyan igen, de arról már fogalma sem volt, hogy Butler is játszott benne, és inkább a sportolói munkamorálja alapján akarta megismerni őt, mint a színészi teljesítménye alapján. 

Austin Butler a Dűne 2-ben
Austin Butler a Dűne 2-ben Forrás Warner Bros.

„Nem emlékszem a logisztikára, hogyan kerültünk össze, de 2022 májusában kezdtünk, és Austin időbeosztása szerint edzettünk. Minél keresettebb egy színész, annál több helyre kell mennie, így előfordul, hogy random New Yorkba repül, hogy találkozzon egy rendezővel vagy Cannes-ba utazik. Ilyen körülmények között fontos az az elkötelezettség, amivel Austin rendelkezik. Ő akárhova repült, kitartott a fitneszprogramunk mellett“ 

– mesélte Gaver Butler hozzáállásáról.

A cél

Az edző nem látta egyik korábbi Dűne-filmet sem, és a könyveket sem olvasta, annyit tudott, hogy a színész egy könyörtelen gyilkost játszik, és ennek megfelelően kell viselkednie, illetve kinéznie.

Kiemelt tartalom
Az ősi fitneszvita: reggel vagy este jobb edzeni? Az ősi fitneszvita: reggel vagy este jobb edzeni? 2024.4.12 17:32

Gaver szerint három olyan pont van, ahol hiteltelenné válhat egy produkció, és legszívesebben kikapcsolná a filmet. „Ha egy színész fizikailag nem tűnik alkalmasnak arra, amit a filmben csinál, nem veszem be. Ha a karakter túlsúlyosnak vagy túl soványnak tűnik, illetve a vállai és a karjai nem elég nagyok, akkor is kicsekkolok“ – fogalmazott.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

@duffygaver által megosztott bejegyzés

A folyamatot segítendő Gaver beszélhetett Roger Yuan harci koordinátorral, aki nemcsak kiképezte Butlert a harcművészetekre, hanem szerepelt is a jelenetekben. „Óriási segítség volt, hogy pontosan tudtuk, milyen mozdulatokat kell majd végrehajtania Austinnak a harcjelenetek során“ – mondta Gaver.

Körülbelül 25 font (nagyjából 11 kiló) plusz izomtömeg megszerzését célozták meg, az edzéseket pedig többnyire Gaver Los Angeles-i edzőtermében végezték. Amikor Butler nem volt a városban, leginkább saját testsúlyos edzéseket – húzódzkodást, fekvőtámaszt, guggolást – végzett, kivéve persze, ha az adott szállodában megfelelően felszerelt volt az edzőterem.

„Élveztem vele edzeni. Tudatosan nem mutat sokat magából a nyilvánosságnak, úgyhogy én sem szeretnék túl sok mindent kifecsegni, de azt biztosan elmondhatom, hogy nagyon keményen tud melózni. Persze, ha nem lenne ilyen munkamorálja, és nem lenne nagyon elkötelezett a szakmája iránt, akkor nem tartana ott, ahol most tart. Megdöbbentő, amikor színészek nem törődnek a szerepük fizikális aspektusaival, Austin erről nagyon hasonlóan gondolkodik, mint én“ – mondta a tréner a közös munkáról.

Kiemelt tartalom
Kanos kecskefüves szexpor, ózonos végbéltisztítás és szempárna – Ezek Gwyneth Paltrow márkájának legbizarrabb wellnesstermékei Kanos kecskefüves szexpor, ózonos végbéltisztítás és szempárna – Ezek Gwyneth Paltrow márkájának legbizarrabb wellnesstermékei 2023.11.16 17:47

„Sok színésszel dolgoztam együtt, legtöbbjük számára nem a sport az elsődleges. Átlagos emberek, de egy adott projekt miatt belevonódnak az edzés világába, és így megismernek egy újfajta kontrollt a saját fizikumuk felett. Én úgy gondolom, hogy nagyon üdítő érzés rájönni, hogy nemcsak úgy sétálgatsz ebben a csontzsákban, hanem valójában felelős vagy érte – idő, erőfeszítés és odaadás befektetésével nagyjából bármit elérhetsz. Ezt Austin is megtapasztalta.“

Austin Butler a Dűne 2 szöuli premierjén 2024 februárjában
Austin Butler a Dűne 2 szöuli premierjén 2024 februárjában Forrás Han Myung-Gu/Getty Images

A megvalósítás

Amikor elkezdte összerakni az edzéstervet, Gaver az „ami nem törött, nem kell megjavítani“ elvét követve elég klasszikus módszerekben gondolkodott: alapvető emelések, az egyénhez igazított sorozat- és ismétlésszámmal. A személyi edző hangsúlyozza, hogy a képességektől és a testtípustól függően változik, hogy ki mennyit emel, de az biztos, hogy a súlyt és ismétlésszámot folyamatosan növelni kell, fokozatosan túlterhelve az izmokat, hogy ösztönözzük a növekedést. „Ha 100 kilót tudsz fekvenyomni, akkor a célod az, hogy elérd a 105-öt vagy 110-et“ – mondja az edző. „Ha pedig már kinyomod a 110-et négy ismétléssel, akkor az a cél, hogy a 110-es fekvenyomás nyolc vagy tíz ismétléssel is menjen. Ha folyamatosan tolod előre a számokat, akkor növekedni fogsz.“

Van még valami, ami kell a növekedés ösztönzéséhez: kalóriák – Gaver szerint legalább 3000 naponta. És hogy miből szedd össze?

Beszélgettem néhány kaszkadőrrel, és azt mondták, »már nem dívik a csirke, brokkoli, barna rizs dolog«, meg »már túlvagyunk a pad, guggolás, felhúzás szentháromságon«. Nos, a helyzet az, hogy a csirke, brokkoli, barna rizs, illetve a pad, guggolás, deadlift még mindig nagyon is működik, és továbbra is működni fog, függetlenül attól, hogy a marketingesek hogyan próbálnak új baromságokat eladni.

A Dűnére való készülésben fontosak voltak a teljes testet átmozgató, összetett emelések, hogy Austin Butler úgy növeljen izomtömeget, hogy közben nem veszíti el a rugalmasságát a harcjelenetekhez. Na, de lássuk végre a medvét!

A fekvenyomás persze ebből sem marad ki Forrás Getty Images

Az edzésterv

Lehet, hogy csalódást okozunk, de valójában semmi ultraspecifikus és innovatív nincs Gaver edzéstervében. Az alábbi gyakorlatokat végezzük 4 körben, 10 ismétléssel, ha túl könnyű, akkor meg adjunk hozzá plusz súlyt vagy növeljük az ismétlésszámot.


Futópad

Tíz perc könnyű kocogás, hogy felpezsdítse vérkeringést.

Fekvenyomás padon

Feküdj vízszintesen egy padra, a lábak a padlón. Fogd meg a súlyzót a vállszélességnél kicsit szélesebben. Fújd ki a levegőt, miközben a karjaid kinyújtod, felemelve a rudat. Szívd be a levegőt, miközben a rudat a mellbimbód vonalában leengeded, úgy, hogy majdnem a mellkasodhoz érjen. Fújd ki a levegőt, miközben ismét kinyújtod a karod, és a rudat ismét felfelé emeled. Ismételd meg mindezt.

Deadlift

Vicces kedvünkben román felhúzásnak hívtuk ezt egy másik cikkünkben, amiben már elregéltük, hogyan kell ezt a gyakorlatot helyesen végezni. Állj vállszélességben, a lábfejek a súlyzó alatt. Hajlítsd be a csípőd, és erősen fogd meg a rudat. Nyomd a padlónak a lábad, és csípőből állj fel, magaddal emelve a súlyt. Bármi is van, tartsd egyenesen a hátad. Fogd a súlyt néhány másodpercig, majd döntsd lefelé a medencédet, és a csípőd hátrafelé tolva, lassan engedd le a súlyt a szőnyegre.

Guggolás

A rudat tedd keresztbe a válladon úgy, hogy a két lábfejed vállszélességben legyenek egymástól, a lábujjaid kissé kifelé fordítva, majd nyomd hátra a csípődet, miközben a testedet ülő helyzetbe engeded. Tartsd meg magad csípőből, és a sarkad erejéből állj vissza.

Bicepszhajlítás

Ezt végezheted állva vagy padon, súlyzóval, súlyzókkal vagy akár kettlebellel is. A lényeg, hogy a hátadat tartsd egyenesen, és csak a bicepszet dolgoztasd meg úgy, hogy a súlyt mellmagasságba emeled, mielőtt a karodat kiinduló helyzetbe nyújtanád.

Hasprés

Ülj úgy, hogy a hátsód és a lábad a földön legyen vízszintesen. Vedd igénybe a törzsed, miközben a felsőtested a térdedig emeled. Emelkedés közben csavard a testet úgy, hogy a jobb könyököd érintse a bal térded, és így tovább.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!