2024.3.2 9:30
Olvasási idő 4:48
Kovács M. Dávid

Hová menjünk, miket nézzünk márciusban? – 7 kiállítás, amivel átsegítheted magad a tavaszba

KULTÚRA BUDAPEST FOTOGRÁFIA KÉPZŐMŰVÉSZET KIÁLLÍTÁS PROGRAMAJÁNLÓ

Ebben a hónapban sem kell unatkoznia a művészetek kedvelőinek, hiszen többek között Robert Capa, André Kertész, Moholy-Nagy László, Vera Molnar, Szurcsik József és Nyíri Orsolya munkáit is elcsíphetjük a hazai galériákban.

Vera Molnar előtt tiszteleg a Ludwig és egy sor külföldi művész

Alig egy hónappal századik születésnapja előtt, 2023. december 7-én hunyt el Molnár Vera magyar származású francia médiaművész, a számítógépes művészet úttörője, akinek emlékére Á la recherche de Vera Molnar címmel rendeztek kiállítást a Ludwig Múzeumban.

A februártól látható tárlat két részből áll: az egyik az életmű fontos darabjain keresztül mutatja be az alkotót (a művész 1950 és 2022 között készült munkáiból válogat), a másikban az újmédia művészet nemzetközi nevei, Vera Molnart személyesen is ismerő alkotók (Arno Beck, Mark Wilson, Patrick Lichty, Mario Klingemann, Casey Reas és mások) kifejezetten erre a kiállításra készített munkákkal tisztelegnek a művész előtt. A kiállítás egyik legérdekesebb pontja az U2p050 alkotói csapat kinetikus szobra, amely egy számítógépes algoritmust mutat meg, rezgésekkel és különböző hangokkal.

Az "Á la recherche de Vera Molnar - Vera Molnar művei és kortárs reflexiók" című kiállítás részlete a budapesti Ludwig Múzeumban.
Az "Á la recherche de Vera Molnar - Vera Molnar művei és kortárs reflexiók" című kiállítás részlete a budapesti Ludwig Múzeumban. Forrás Mónus Márton / MTI

Vera Molnar 1947-ben a budapesti Képzőművészeti Főiskolán fejezte be tanulmányait, majd leendő férjével előbb Rómába utazott, majd nem sokkal később Párizsban telepedett le, ahol aztán élete végéig élt és alkotott. A hatvanas évektől fordult a matematika és az információelmélet felé, 1968-tól ő lett az egyik első komputerművész. Módszerének a „machine imaginaire“ (képzeletbeli gép) nevet adta, digitális rajzokat, geometriai alakzatokon alapuló, algoritmikus festményeket készített. Alapkoncepciója szerint egy rendezett alapstruktúrába helyezett bele „egy százalék rendetlenséget“.

Á la recherche de Vera Molnar – Vera Molnar művei és kortárs reflexiók
Ludwig Múzeum; 1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.
2024. február 10. – április 14.

Capa, Moholy-Nagy és Korniss remekei a Városligetben

A Városliget egyik legrégebbi építményében, az egykori Olof Palme-házban vonultatja fel legféltettebb alkotásait a Magyar Fotográfiai Múzeum. A Mélység/élesség című tárlat hét tematikus csoport mentén mutatja be a kecskeméti múzeum legfontosabb képeit, egész pontosan 150 felvételt a 700 ezres gyűjteményből.

Mélység/élesség címmel nyílt tárlat a Magyar Fotográfiai Múzeum kiemelkedő alkotásaiból a Neo Kortárs Művészeti Térben.
Mélység/élesség címmel nyílt tárlat a Magyar Fotográfiai Múzeum kiemelkedő alkotásaiból a Neo Kortárs Művészeti Térben. Forrás Balogh Zoltán / MTI

A tárlaton láthatjuk például a Magyarországról elszármazott fotográfusok, köztük André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassaï, Martin Munkácsi és Robert Capa legfontosabb munkáit. Bár a kiállítás elsősorban a legkiválóbb magyar mesterek műveiből válogat, néhány világhírű külföldi fotóművész, mint például Richard Avedon vagy Edward Steichen képeivel is találkozhatunk.

Kiemelt tartalom
Pesti vagányból lett Ingrid Bergman szerelme és a legnagyobb haditudósító – megnyílt a világ első állandó Robert Capa-kiállítása Pesti vagányból lett Ingrid Bergman szerelme és a legnagyobb haditudósító – megnyílt a világ első állandó Robert Capa-kiállítása 2023.6.16 11:36

A kiállítás legkorábbi papíralapú fényképei az Orbán Balázs 1852 körül készített, Balán rézbánya Erdélyben című felvétele, valamint Rosti Pál 1857 és 1858 között tett közép-amerikai utazásai során készült munkái. A kiállítás legújabb, tavaly készült képe Korniss Pétertől származik.

Mélység/élesség – Remekművek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből
NEO Kortárs Művészeti Tér; 1146 Budapest, Olof Palme sétány 1. (Millennium Háza)
2024. február 2. – május 12.

Nyíri Orsolya: Az akarat erős, de a hús gyenge

Nyíri Orsolya egyike volt azoknak a női művészeknek, akiknek munkáiból tavaly Room of their own címmel nyílt kiállítás a budapesti Molnár Ani Galériában. A címében Virginia Woolf előtt tisztelgő tárlat tíz, Oltai Kata kurátor által kiválasztott alkotó munkáin keresztül villantotta meg a női látásmódot a kortárs magyar művészetben – a kiállítást a Refresher is ajánlotta. Nyíri Orsolya már csak azzal is kiemelkedett közülük, hogy a tárlatot éppen az ő egyik munkájával (A hajam, a szobám, a szerelmeim és a függőségeim; 2021) promózták, illetve ez lett a júliusi kiállításajánlónk címlapképe is.

Nyíri Orsolya: Az akarat erős, de a hús gyenge (kiállítás)
Nyíri Orsolya: Az akarat erős, de a hús gyenge Forrás Horizont Galéria / Facebook

A csoportos kiállítás után a fiatal festőművész ezúttal a Horizont Galériában jelentkezik önálló tárlattal, amely Az akarat erős, de a hús gyenge címmel nyílik meg a hónap első szerdáján. Ahogy a galéria ajánlójában írják, az itt kiállított festmények „dramaturgiáját a fikcióval átitatott valóság adja, a realitás és a szürrealitás szintézise, ahol látomásokba illő elemekkel összemosódnak a személyes, illetve kollektív élmények. Olyan hétköznapokban ragadt szituációk ezek, amelyek pont felejthetőségükből fakadóan válnak ismerőssé, valamint a képzeletünk szülte illúziónk képei, amelyek a jó és a rossz gondolataink ütköztetéséből születnek.“

Nyíri Orsolya: Az akarat erős, de a hús gyenge
Horizont Galéria; 1066 Budapest, Zichy Jenő u. 32.
Megnyitó: 2024. március 6. 18:00 (látogatható: április 10-ig)

Szurcsik József: a varázsló kertje a Műcsarnokba költözött

A Műcsarnok A varázsló kertje címmel nyitotta meg Szurcsik József elmúlt negyven évére visszatekintő kiállítását, amely négy téma köré rendezve mutatja be a képzőművész eddigi életművét.

Szurcsik József az Ellenségesek című műve előtt A varázsló kertje című kiállításán a Műcsarnokban.
Szurcsik József az Ellenségesek című műve előtt A varázsló kertje című kiállításán a Műcsarnokban. Forrás Szigetváry Zsolt / MTI

Ahogy a Műcsarnok oldalán írják: „Jelen kiállítás egyfajta összegzés és visszatekintés. Bemutatjuk a legfontosabb alkotói korszakok jellegzetes műcsoportjait: a korai grafikákat és ceruzarajzokat, lemezborítókat és olaj-karton képeket.

Azokat a festményeket, amelyeken Szurcsik jellegzetes motívumai jelennek meg, mint a csapda, a hiány, a falak, az emberi viszonyok, illetve a formázott mitológiai kompozíciók.

Különös hangsúlyt kapnak az utóbbi évek alkotásai, mint a tájképek, a fekete-fehér képek, vagy a Bestiárium Humanum lapjai. A kétdimenziós munkák mellett egy válogatás is látható a művész szobraiból.“

Szurcsik József: A varázsló kertje
Műcsarnok; 1146 Budapest, Dózsa György út 37.
2024. március 1. – április 7.

Shimmel, Stephen, Elsa és Johanna a Mai Manóban

„Különböző személyiségek vagyunk, de valóban nagyon jól kiegészítjük egymást. Ha munkáról van szó, mindketten ugyanúgy állunk a dolgokhoz, miközben a különbözőségeinket is be tudjuk építeni, és ez jó energiákat mozgat“ – mondja Elsa Parra és Johanna Benainous a Punkt.hu interjújában. A két francia fotográfus munkáit most a Mai Manó Ház Mások bőrében – Elsa és Johanna számos élete című kiállításán láthatjuk, amely a duó három legújabb projektét mutatja be.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Mai Manó Ház (@maimanohouse) által megosztott bejegyzés

Az alkotópáros védjegye, hogy történeteikben kitalált és valós elemek keverednek, ezek elbeszéléséhez – különböző karakterek bőrébe bújva – saját magukat állítják színpadra, egyszerre betöltve a modell, a stylist, a díszlettervező és a fotográfus szerepét. Munkáik közben erősen filmszerűek is, olyan rendezők hatottak rájuk, mint Pedro Almodovar, David Lynch, Tim Burton, Agnès Varda, Alfred Hitchcock vagy Wes Anderson.

Szintén a Mai Manó Házban, ugyancsak március 18-ig nézhetjük meg a Refresheren korábban már úgyszintén bemutatott, A múlt megjövendölése – A Zohar Studios fotói Stephen Berkman interpretációjában című tárlatot. Shimmel Zohar, a korábban ismeretlen, New York-i fotográfus hagyatékára Stephen Berkman, a 19. századi fotográfia egyik megszállottja talált rá, majd több mint húsz év munkájával dolgozta azt fel. A San Franciscó-i Contemporary Jewish Museumban bemutatott képanyag az elmúlt évek egyik fotográfiai szenzációja volt.

Mások bőrében // A múlt megjövendölése
Mai Manó Ház; 1065 Budapest, Nagymező utca 20.
2024. január 26. – 2024. március 18.

Hétköznapi szuperhősök a Kesztyűgyárban

Szemtől szemben – Hétköznapi szuperhősök címmel nyílt fotókiállítás a budapesti Kesztyűgyár Galériában, amely 70 nehéz sorsú fiatal, köztük magyar és erdélyi tizenévesek önkéntes munkáját mutatja be. A kiállítás végigvezeti a látogatót a hátrányos helyzetű fiatalok által bejárt úton, miközben az önkéntes programokról is képet ad.

A fiatalok élményein keresztül bemutatkozik az Európai Unió YOUTH+ Tőlünk Nektek program is, amelynek keretében 70 fiatal vett részt egy 18 napos képzési folyamatban. A képzésre öt országból érkeztek nehéz sorsú, nevelőotthonban nevelkedő, telepi, bevándorló vagy vidéki fiatalok, akik saját önkéntes programokat terveztek és valósítottak meg.

Olyan volt ez számomra, mint a felnőtté válás. (...) Itt éreztem először azt, hogy vagyok valaki: azzal, hogy felelősséget kaptam arra, hogy egy programot vezessek. Ez nagyon sokat számít. Érettebbé váltunk általa, a programnak köszönhetően szóba tudok állni, le tudok ülni beszélgetni felnőtt emberekkel. És most már sokkal jobban be tudok illeszkedni új közösségekbe is

– mondta az egyik résztvevő fiatal a WMN cikkében.

A képzésben résztvevők maguk dönthettek arról, milyen önkéntes programmal szeretnék segíteni környezetüket: a magyar és az erdélyi csapat ötnapos önkéntes akciót szervezett Ózdon, Egerben és Marosvásárhelyen, amelyben játékos programokra hívtak nehéz sorsú gyerekeket, a spanyol önkéntesek fiatal bevándorlóknak tartottak workshopokat, hogy segítsék boldogulásukat az új hazában, a lett fiatalok a függőségek megelőzéséről szerveztek képzéseket kortársaiknak, míg a német résztvevők az együtt élő kultúrák közötti párbeszédet erősítették a zene segítségével.

Szemtől szemben – Hétköznapi szuperhősök
Kesztyűgyár Közösségi Ház; 1084 Budapest, Mátyás tér 15.
2024. február 22. – március 16.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!