2023.7.1 2:51
Olvasási idő 3:03
Kovács M. Dávid

Hová menjünk, miket nézzünk júliusban? – itt van pár kiállítás, ami elviselhetővé teszi a nyári hőséget

Hová menjünk, miket nézzünk júliusban? – itt van pár kiállítás, ami elviselhetővé teszi a nyári hőséget
Forrás aqb Project Space
KULTÚRA KÉPZŐMŰVÉSZET KIÁLLÍTÁS PROGRAMAJÁNLÓ

A tragikusan fiatalon elhunyt Kim Corbisier festményeit, Yelena Yemchuk ukrajnai álomvilágát, a régió első nemzetközi cukiságkiállítását, Gróf Vanda drag queenjeit és Oltai Kata női művészválogatottjának alkotásait is láthatod ebben a hónapban.

Kim Corbisier: egyszerre kamikaze és érzékeny művész

A belga-magyar festőtehetség, Kim Corbisier mindössze 27 évet élt, de ennyi idő is elég volt arra, hogy a budapesti művészvilág legendás figurája váljon belőle. Az egyik Pálfi György-filmben is feltűnő, Amy Winehouse-rajongó művész önként vetett véget az életének, amikor 2012 márciusában kiugrott egy belvárosi lakás erkélyéről.

Mint egy kamikaze, hasít az égben, de attól még egy kamikaze

– hangzik el a róla készült dokumentumfilmben is, amelyet barátja, Kapronczai Erika készített. Rendezését nemrég a Verzió filmfesztiválon mutatták be, ezzel párhuzamosan festményei bekerültek a Ludwig Múzeum és a Nemzeti Galéria gyűjteményeibe, halála után pedig munkáiból először nyílt átfogó tárlat az AQB Project Space kiállítótérben.

Kim Corbisier: Je marche dans la rue
aqb Project Space; 1222 Budapest, Nagytétényi út 48-50.
2023. június 5. – július 20.

Metamorfózis: less be a magyar drag queenek estéibe

A Dragvolution az egyik legújabb magyar dragqueen-társulat, ők – név szerint: Emma Rebel, Mia Szösz, Myra Pixel, Shiva S’Lake, Sorien Act és Victoria Rose – az alanyai Gróf Vanda Metamorfózis című fotósorozatának, amelyből a Budapest Pride Fesztivál programsorozatának részeként a Madách téri Központban nyílt kiállítás.

Gróf Vanda: Metamorfózis Forrás Központ / Facebook

Az alkotó témaválasztását az inspirálta, hogy az utóbbi években a saját identitásával is szembe kellett nézzen. A sorozat filmre készült, hogy megőrizze a pillanat nyersességét: a dokumentarista stílusban készült képek betekintést engednek a kulisszák mögé, megleshetjük, milyen a hazai dragkultúra a fényképezőgép lencséjén keresztül.

Gróf Vanda: Metamorfózis
Központ; 1075 Budapest, Madách Imre út 5.
2023. június 24. – július 24.

Erre a tárlatra Virginia Woolf is felkapná a fejét

Molnár Ani Galéria: Room of their Own (csoportos kiállítás) Képcím: Nyíri Orsolya: a hajam, a szobám, a szerelmeim és a függőségeim (2021) Forrás Molnár Ani Galéria / Facebook

Címében Virginia Woolf egyik ikonikus művét (Room Of One’s Own) idézi meg a budapesti Molnár Ani Galéria soron következő csoportos kiállítása, a Room of their Own, amelyen kizárólag női alkotók alkotásait tekinthetjük meg. „Ebben a kiállításban fiatal nőket hívtam be egy közös térbe, egy olyan galériába, melynek női tulajdonosa van. Olyan fiatal alkotókat, akik női hangon beszélnek, kérdeznek, figyelnek, vagy nem figyelnek, saját tapasztalataikról beszélnek, vagy fiktív perszónát hívnak hozzá, fiatal anyák vagy éppen az egyetemet fejezik be. Pestiek, pécsiek, szegediek. Festenek, hímeznek, tetoválnak, firkálnak, átjárnak a korábban szigorúan elvárt kategóriák között“ – mondja Oltai Kata, a kiállítás kurátora.

Room of their Own (csoportos kiállítás)
Molnár Ani Galéria; 1088 Budapest, Bródy Sándor utca 36.
2023. július 7. – szeptember 30.

Yelena Yemchuk: gyermekkor, szabadság és háború Ukrajnában

Yelena Yemchuk Kijevben született, majd tizenegy éves korában szüleivel az Egyesült Államokba emigrált, szülőföldjéhez azonban a mai napig erősen kötődik. Az ukrán származású képzőművész és fotográfus a művészeti területek mellett keresett divatfotográfus is egyben. Munkáit neves magazinok publikálják, fényképei megjelentek a New Yorker, az Another Magazine, az ID, a Dazed & Confused és a Vogue oldalain, festményeit és fotóit pedig világszerte kiállították már.

A mackó és a Csajok című sorozatokból ismert Ebon Moss-Bachrach felesége eddigi pályája során több fotókönyvet is kiadott már, melyek közül a УYY a 2023-as PHotoESPAÑA fesztiválon elnyerte az év legjobb fotókönyv díját nemzetközi kategóriában. Ez a kötet „egy személyes vallomás, amely humorral átszőtt, ugyanakkor felkavaró történeteket mesél el egy háborúban álló országból, összemosva a valós és a képzeletbeli közötti határokat“. A УYY anyagából nyílt kiállítás ingyenesen megtekinthető a Mai Manó Házban.

Yelena Yemchuk: УYY
Mai Manó Ház; 1065 Budapest, Nagymező utca 20.
2023. június 13. – augusztus 19.

Minden, amit tudni akartál a cukiságról

A cukiság (cuteness) témáját járja körül a Ludwig Múzeum új időszaki kiállítása, A cukiság faktor, amely a téma első nagyszabású magyarországi, illetve régiós bemutatója. A kiállítás – saját bevallása szerint – nem akar értékítéletet közvetíteni, inkább egy globálisan jelen lévő jelenséget kíván feltárni, nemzetközi és hazai alkotók művein keresztül megérteni.

Érdeklődő Jon Burgerman munkái előtt a Cukiság faktor című kiállítás sajtóbejárásán a Ludwig Múzeumban. Forrás Balogh Zoltán / MTI

A válogatásban 14 ország összesen 32 művésze vesz részt, olyan nemzetközileg elismert kortárs alkotók munkái láthatók, mint Cosima von Bonin, Eddie Martinez, Annette Messager, Austin Lee, Murakami Takasi, Katherine Bernhardt, de mellettük a fiatal hazai (Bozó Szabolcs, Makai Mira) és régióbeli (Maja Djordjevic, Martin Lukác) alkotók műveivel is megismerkedhet a közönség.

A cukiság faktor
Ludwig Múzeum; 1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.
2023. június 23. – november 12.

Éder Krisztián, Vékony Dorottya és sok más fiatal fotóművész a Mai Manóban

31 fiatal fotográfus 70 művén keresztül mutatja be a kortárs magyar fotóművészet témáit, technikai kísérleteit, műfaji sajátosságait, valamint a médium különböző határátlépéseit a Mai Manó Ház Mint Te és Én – Fiatal magyar fotográfia című kiállítása.

Neogrády-Kiss Barnabás: Cím nélkül 32, a Solitude című sorozatból, 2020, laminált, keretezett giclée print, 150x120 cm Forrás Mai Manó Ház

A tárlaton olyan hazai fotográfusok alkotásait láthatjuk, mint Bolla Szilvia, Ember Sári, Éder Krisztián, Fabricius Anna, Geibl Kata, Neogrády-Kiss Barnabás, Perlaki Márton, Pósalaki Anett, Rédling Hanna vagy Vékony Dorottya – és még tényleg nagyon sokan mások.

Kiemelt tartalom
Hová menjünk, miket nézzünk májusban? – 7 kiállítás, ami közelebb hozza a nyarat Hová menjünk, miket nézzünk májusban? – 7 kiállítás, ami közelebb hozza a nyarat 2024.5.4 9:33

A Refresher oldalán már korábban is bemutatott kiállítás az ő munkáikon keresztül keresi a választ arra a kérdésre, hogy létezik-e kollektív generációs tapasztalat. A válaszért irány a Mai Manó Ház kiállítótereibe.

Mint Te és Én – Fiatal magyar fotográfia
Mai Manó Ház; 1065 Budapest, Nagymező utca 20.
2023. május 24. – 2023. augusztus 19.