2024.2.18 9:32
Olvasási idő 2:58
Szentgyörgyi Zénó

NBA All Star-gála a kezdetektől napjainkig: bemutatjuk a legfelkapottabb kosárlabda-cirkusz történetét

NBA All Star-gála a kezdetektől napjainkig: bemutatjuk a legfelkapottabb kosárlabda-cirkusz történetét
Forrás Tim Nwachukwu/Getty Images
SPORT KOSÁRLABDA LEBRON JAMES NBA NBA ALL STAR-GÁLA

Február 19-én, hétfő hajnalban rendezik meg a 73. NBA All Star-gálát, így elhoztunk mindent, amit az idei műsorról és a gála történetéről tudni érdemes.

Akik keveset tudnak a kosárlabda világáról, de talán mégsem véletlen kattintottak a cikkre, azoknak itt egy kis gyorstalpaló:

Az NBA All Star esemény mondjuk a (indokolatlanul?) nagy hype-pal robogó Super Bowl-döntővel szemben alapvetően egy gálamérkőzés, sőt, valójában gálahétvége, amely arra való, hogy a péntektől vasárnapig tartó showműsor bevételeinek nagyrészét jótékony célokra ajánlják fel.

Ennek a háromnapos eseménysorozatnak a csúcspontja maga a mérkőzés, ahol a liga két csoportjának (keleti és nyugati főcsoport – Eastern és Western Conference) legjobbjai alkotják a két, egymással megmérkőző csapatot, a Kelet és a Nyugat oldaláról is 12-12 ember. Vagyis pontosabban 5-5 kezdőjátékos és további 7-7 cserejátékos.

Azt, hogy ki fér bele ebbe a 12 fős „válogatott keretbe”, kétféleképpen alakul ki. A kezdő ötös mindig szavazással dől el, szurkolók, játékosok és a média képviselőinek arányosan súlyozott szavazatai alapján dől el, kik lesznek a kiválasztottak – két védő és három támadó játékost, cserejátkosokat pedig a két csapat vezetőedzője választhat a saját csoportjából. A vezetőedzők az alapján kerülnek kiválasztásra, hogy éppen melyik csapat van a két konferencia (Kelet és Nyugat) tabelláinak élén.

Post Malone és 21 Savage fellépése a '23-as All Star gálán
Post Malone és 21 Savage fellépése a '23-as All Star gálán Forrás Tim Nwachukwu/Getty Images

Természetesen ezek a tét nélküli meccsek alapvetően a show-ról szólnak, illetve arról, hogy minél nagyobb médiafigyelmet és bevételeket hozzon az esemény, amelynek egy részét karitatív célokra tudják fordítani. A bajnokságbeli NBA-mérkőzésekhez képest az All Star-gála egyébként jóval hosszabb, állandó produkciókkal és egy, a Super Bowlhoz hasonló half-time show-val (tavaly többek között Post Malone és Rema lépett fel) operál, valamint a látványosság és meccs cirkuszjellege még az alapszakasz mérkőzéseihez képest is sokkal hangsúlyosabb. A győztes csapat nemcsak a trófeát nyeri meg, hanem azzal az járó pénznyereményt is, amit egy általuk kiválasztott szervezetnek ajánlanak majd fel.

Az NBA All Star-gála története

Az gála ötletét még az 1950-es évek legelején fogalmazta meg az NBA akkori reklámigazgatója, Haskell Cohen, aki a MLB szövetségének mintájára kezdeményezte, hogy válogassák össze a két konferencia – az East és a West – legjobb játékosait, és rendezzenek egy, a baseball világában már régóta bejáratott formátumot, vagyis egy All Star-mérkőzést.


Akkoriban erre azért volt szükség, mert a 1950/51-es szezonban az egyetemi kosárlabda-ligában kirobbant korrupciós botrány miatt a sportág reputációja éppen mélyponton volt.

Fotó az 1961-es All Star gáláról
Fotó az 1961-es All Star gáláról Forrás UPI/Bettmann Archive/Getty Images

Az NBA akkori elnöke, Maurice Podoloff ellenezte a tervet, de a Boston Celtics tulajdonosa, Walter A. Brown felajánlotta, hogy megtarthatják a Celtics stadionjában a gálát, amennyiben pedig a projekt valóban sikertelen, vállalja, hogy benyeli a veszteséget.

Kiemelt tartalom
Csodák és csalódások: a 7 legfontosabb magyar sportpillanat 2023-ban Csodák és csalódások: a 7 legfontosabb magyar sportpillanat 2023-ban 2023.12.28 17:30

A gála még az optimista várakozásokhoz képest is felülteljesített, a meccsek akkori 3000 fős átlagnézettsége helyett több mint 10 ezren voltak jelen a stadionban, a közvetítésekről nem is beszélve. Ennek a sikernek köszönhetően azóta minden évben megrendezik a gálát, mindig más NBA-csapat stadionjában. Sokáig januárban tartották, de az elmúlt évek alapján beállt az a tendencia, hogy február harmadik vasárnapjára essen, egy héttel a Super Bowl után.  

Mit várhatunk az idei All Star-gálától?

A szövetség még tavaly ősszel jelentette be, hogy az elmúlt három évben alkalmazott, elérni kívánt végső pontszámot (Final Target Score) újra a hagyományos, 4-szer 12 perces negyedekben lehet teljesíteni. 

Az idei All Star gála hirdetése egy 2023 novemberi Utah Jazz–Indiana Pacers mérkőzésen
Az idei All Star gála hirdetése egy 2023 novemberi Utah Jazz–Indiana Pacers mérkőzésen Forrás Dylan Buell/Getty Images


Emellett pedig 6 év után, a 2024-es gálán visszatérnek a korábbi East VS. West felálláshoz, ugyanis 2018-tól 2023-ig nem a két konferencia volt a csapatok névadója, hanem az alapján nevezték el azokat, hogy a már említett sorsolásokon ki végzett az élen. Ebben az időszakban az állandó névadó LeBron James nézett szembe a Milwaukee Bucks görög félistenje, Jánisz Antetokúnmpo vagy Kevint Durant-fémjelezte csapatokkal.

Annyi azonban továbbra is megmarad, hogy a legtöbb szavazatot kapott játékosok lesznek csapatkapitányok, akik nem túl meglepő módon szintén az Antetokúnmpo-LeBron duó a keleti és a nyugati oldalon, olyan nevekkel a hátuk mögött, mint Jayson Tatum, Steph Curry, Damian Lillard vagy éppen Luka Dončić.

Kiemelt tartalom
Egy vajdasági kisvárosnak köszönheti sztárjátékosát az NBA 2023-as bajnokcsapata – 6 érdekesség a Denver Nuggets történetéből Egy vajdasági kisvárosnak köszönheti sztárjátékosát az NBA 2023-as bajnokcsapata – 6 érdekesség a Denver Nuggets történetéből 2023.6.21 16:42

Továbbá az 1985 óta először Indianapolisban megtartott mérkőzés és azt felvonultató kísérőműsorszámok – mint a Kia Skills Challenge, a Starry 3-Point Contest vagy az AT&T Slam Dunk – mellett idén Jennifer Hudson, a helyi kötődésű Babyface, Keith Urban vagy éppen Lil Wayne fog felelni a halftime show-ért.


Mondjuk lehet érdemes lenne elmorzsolni egy-két rózsafüzért, látva a piacgazdaság elburjánzását, hogy tényleg minden versenyszám neve elé muszáj  egy-egy szponzor is.

De inkább csak azt ajánljuk, hogyha tehetitek és valami érthetetlen okból kifolyólag éppen ráértek hétfőn hajnali kettő és öt között, lessetek rá a mérkőzésre, mert pont annyit ad, amit elvárhatunk tőle, egy látványos és szórakoztató kosárlabda-cirkuszt, ami egy jó ügyet is képvisel és talán még meg is jön a kedved a játékhoz. Ja, meg hát egyébként is nézzetek kosárlabdát, ne mindig csak a focit. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!