2024.2.13 16:34
Olvasási idő 0:46
Masszi-Rigó Csilla

Brit tudósok megállapították, miben lehet jobb az, akinek kék a szeme

TECH-TUDOMÁNY EGÉSZSÉG KÍSÉRLET TUDOMÁNY

A kék szeműek kevesebben vannak, egy dologban azonban jobbak lehetnek, mint a barna szeműek – legalábbis egy tanulmány szerint.

A világon nagyjából minden tizedik embernek van csak világoskék szeme. A kék szem előfordulása Európában, illetve és Amerika, Kanada és Ausztrália európai eredetű lakosságában a legnagyobb. Skandináviában 80 százalék, Nagy-Britanniában 50 százalék feletti ez az arány, de a kék szem kisebb gyakorisággal megtalálható Észak-Afrika, Irán és Pakisztán és Kasmír területén is.

Kiderült, miért szerencsés kékszeműnek lenni
A kísérlet alátámaszthatja azt az elméletet, miszerint a világosabb szemű emberek evolúciós okokból jobban látnak sötét helyeken. Forrás GETTY IMAGES

A liverpooli John Moores Egyetem kutatója, Kyoko Yamaguchi és tanítványa, Faith Erin Cain 39 önkéntesen – 25 kékszemű és 14 barnaszemű emberen – végzett szemvizsgálatot, a kísérlet során pedig egyre csökkenő fényintenzitásnak tették ki a résztvevőket. Mint az a vizsgálatból kiderült, a kék szemű alanyok sötétben, átlagosan mindössze 0,7 lux fény mellett is képesek voltak elolvasni a falra vetített szövegeket, míg ez a szám 0,82 lux volt barnaszemű társaiknál. 

Kiemelt tartalom
A féregdiéta nem csak a viktoriánus nők körében volt népszerű, még ma is hódít a beteg fogyókúra A féregdiéta nem csak a viktoriánus nők körében volt népszerű, még ma is hódít a beteg fogyókúra 2024.4.10 18:35

A Science Alert cikke szerint bár kevés emberrel készült a felmérés, az eredmények alátámasztják az elméletet, mely szerint az írisz pigmentációjának elvesztése egyes populációkban azért következett be, hogy maximalizálódjon a látás a gyenge megvilágítású környezetben. Bár ez az elmélet még nem támasztható alá száz százalékosan, evolúciós szempontból akár még logika is lenne abban, hogy az északi népek között azért van rengeteg kék szemű – és gyengébb fényviszonyok között is jól látó – ember, mert hosszabbak és sötétebbek a hideg évszakok.