2024.2.6 15:11
Olvasási idő 1:20
Krajnyák Petra

Több magyar nagyvárosban is önkéntes munkával teheted szebbé a kórházban fekvő gyerekek mindennapjait

TÁRSADALOM AMIGOS A GYEREKEKÉRT ALAPÍTVÁNY GYEREKEK IDEGEN NYELV JÓTÉKONYSÁG OKTATÁS

Ha közösségre és élményekre vágysz, az idegen nyelvek szerelmese vagy, és szeretnél tenni egy jobb társadalomért, akkor az Amigos a Gyerekekért Alapítvány programját neked találták ki.

Idén ismét felvételt hirdet egyetemisták számára az Amigos a Gyerekekért Alapítvány, melynek küldetése, hogy az ország több pontján játékos, barátságos nyelvtanulással szépítse meg a kórházakban gyógyuló beteg gyerekek életét. Idén először a miskolci egyetemisták is csatlakozhatnak a küldetéshez.

Az Amigos egy olyan önkéntes szervezet, amely a játék és nyelvtanulás által próbál egy kis boldogságot csempészni a kórházban lévő gyerekek mindennapjaiba. Célunk, hogy visszaadjuk nekik a barátaikat, és segítsünk nekik élvezni az élet apró örömeit még a nehéz időkben is.
Mindig is szeretted volna kipróbálni az önkénteskedést? Imádod a gyerekeket? Szeretnél egy szuper közösség tagja lenni, akikkel ráadásul Te is fejlődhetsz? Itt a lehetőség! Ha egyetemista vagy, legyél Te is Amigo! Forrás Amigos a gyerekekért

Az önkéntesek, vagyis az amigók, kéthetente egyszer indulnak „bevetésre“ a kórházakba, ezek keretében másfél órás foglalkozásokat tartanak a kisbetegeknek. A foglalkozás mindig a gyerekek állapotától és hangulatától függ, az ehhez való alkalmazkodást pedig egy hatalmas doboznyi társasjáték és kártya teszi lehetővé. A játék közben az amigók megmutatják, hogyan lehet könnyedén nyelvet tanulni, ezzel igyekeznek elérni, hogy a gyerkőcök kiszakadhassanak a kórházi mindennapokból.

Arról, hogy hogyan zajlik egy-egy ilyen bevetés, az Amigos a Gyerekekért Alapítvány egyik önkéntese így számolt be nemrég:

A bevetést a másodikon kezdtük, ahol egy 3 éves zseniálisan cuki kislánnyal találkoztunk. Megtanultunk szívecskét rajzolni, és gyurmaversenyt is tartottunk. Ezután lementünk az elsőre, ahol egy 5 éves kislánnyal játszottunk Fekete Pétert, megtanultunk köszönni több nyelven, rajzoltunk és nevettünk nagyon sokat. Elmesélte azt is, hogy holnap csengetni fog a kórházban.

Ahogy a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből kiderül, minden amigo egyetemista, így az önkéntes feladatokat az alapítvány a szorgalmi és vizsgaidőszakokhoz igazítja. Az előadások, a laborok és zh-k mentén szervezett szürke hétköznapokba változatosságot és felszabadulást hozhat az Amigos – írják.

Játszani mindenki szeret, ezt gyakran mégis elfelejtjük, de így van kétheti játszós ideje az embernek

– mondta Ramács Gábor, aki a mérnökinformatikát végzett, és több mint két évig volt amigo.

A Budapesten alapított szervezethez már Szegeden, Debrecenben, Szombathelyen és Pécsen is csatlakoztak önkéntesek, tavasztól pedig már a miskolci egyetemisták jelentkezését is várják. A szervezet mindennapi teendőiben szaktól függetlenül részt vehetnek fiatalok, például a kommunikációban vagy az eseményszervezésben is. Az alapítvány egyik alapértéke a kölcsönös bizalom, amely nélkülözhetetlen a gördülékeny közösségi munkához.

A felvételi folyamat minden városban ugyanúgy zajlik: az írásbeli feladatlap kitöltése után szóbeli beszélgetésre várnak, amelyen a jelentkező bemutatkozhat és felteheti kérdéseit a szervezetről. Mindkét feladatban a jelentkező véleménye és gondolatai kerülnek a középpontba.

További információkat az alapítvány honlapján, illetve Instagram-oldalán találsz, ahol február 14-én este live-ban mesélnek az önkéntességről.