2024.1.5 16:02
Olvasási idő 1:22
Krajnyák Petra

A Neptunusz és az Uránusz bolygók színéről alkotott elképzeléseink tévesek voltak, kiderült, milyen színűek valójában

TECH-TUDOMÁNY ASZTRONÓMIA BOLYGÓ

A Neptunusz és az Uránusz bolygók színeiről alkotott elképzeléseink tévesek voltak, derül ki a brit csillagászok által vezetett kutatásból.

Egy 1980-as évekbeli űrmisszió felvételein a Neptunusz színét vibráló kéknek, az Uránuszét pedig zöldnek mutatták. Egy friss, az RAS Monthly Notices című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azonban a két bolygó a zöldeskék árnyalatú. Mint kiderült, a Neptunuszról készült korábbi képeket feljavították, hogy a bolygó légkörének részletei láthatóvá váljanak, ami megváltoztatta valódi színét.

„Olyasmit tettek, amit szerintem az Instagramon mindenki csinált már életében: megpiszkálták a színeket“

mondta Catherine Heymans professzor, Skócia Királyi Csillagásza, az Edinburgh-i Egyetem asztrofizika professzora a BBC Radio 4 Today című műsorában.

A kéket a Neptunusz légkörében látható jellegzetességek hangsúlyozása érdekében erősítették fel, ezért tűnik ennyire kéknek. Ám a valóságban a Neptunusz nagyon is hasonlít az Uránuszra. A csillagászok már régóta tudták, hogy a két bolygóról készült legtöbb modern kép nem tükrözi pontosan a valóságot.

Kiemelt tartalom
Augusztusi csillagjelentés: miért is kívánunk, ha hullócsillagot látunk? Augusztusi csillagjelentés: miért is kívánunk, ha hullócsillagot látunk? 2023.8.10 17:54

Bár a mesterségesen telített színek használata közismert volt a bolygókutatók körében, és a képeken jelzeték is feliratokkal, a színeket megkülönböztető magyarázatok idővel elvesztek. Dr. Robert Massey, a Királyi Csillagászati Társaság (RAS) igazgatóhelyettese kifejtette, hogy a képek feljavítása a csillagászati kutatásokban bevett eljárás és korántsem hétpecsétes titok.

„Bolondság lenne ránézni egy csillagászati képre, anélkül, hogy belegondolnánk, hogy feljavították. Muszáj, mert így dolgozzák fel őket, hogy lássunk dolgokat.”


Patrick Irwin professzor és csapata feldolgozta az eredeti adatokat, hogy megmutassák a Neptunusz és az Uránusz színének állítólag eddigi legpontosabb ábrázolását, mely a University of Oxford oldalán tekinthető meg.


A kezdeti tévhit azért alakult ki, mert a Nasa Voyager 2 űrszondája mindkét bolygóról három különböző színben rögzítette a képeket. Ezeket újrakombinálták az összetett színes képek elkészítéséhez, a kontrasztot is felerősítették, hogy kiemeljék a bolygók felhőinek, sávjainak és szelének részleteit. 

Az elemzésből kiderült, hogy az Uránusz és a Neptunusz is hasonló zöldeskék árnyalatú, bár a kutatók találtak egy kis különbséget. A Neptunusz enyhén kékesebb árnyalatú a bolygón található vékony ködréteg miatt. Arra is rájöttek, hogy az Uránusz nyáron és télen, amikor az egyik pólusa a Nap felé mutat, egy kicsit zöldebbnek tűnik. Tavasszal és ősszel azonban, amikor a Nap az Egyenlítő felett áll, kékesebb árnyalatú.