2024.1.3 16:56
Olvasási idő 3:31
Kremmer Magdi

7 tipp, amit megtehetsz egy sokkal rendezettebb életért 2024-ben

7 tipp, amit megtehetsz egy sokkal rendezettebb életért 2024-ben
Forrás Paramount Pictures
ÉLETMÓD ÉLETMÓD

A téliszünet remek alkalom volt ahhoz, hogy kicsit kikapcsolódjunk, az új év és a januári teendők azonban újra káoszt teremthetnek az életünkben. Mit tehetünk, ha nem akarjuk, hogy ezerfelé szakadjon a figyelmünk? Adunk pár tippet.

Amióta az eszemet tudom, számomra szeptemberben indult az év. Ez persze egyáltalán nem meglepő, hiszen életem nagy részét valamilyen köz- vagy felsőoktatási intézmény falai között töltöttem és a munkahelyem is az iskolaévhez igazodik. A tanév kezdete épp ezért nálam mindig sokkal nagyobb hangsúlyt kapott, mint január elseje, ami talán csak a téli szünet miatt volt egyáltalán említésre méltó. A kezdeti lelkesedés, amivel szeptemberben vetem bele magamat az új tanévbe, általában ősz végére erősen csökkeni kezd és az ünnepek előtti utolsó hajrákban gyakran azt érzem, hogy azt sem tudom, hol áll a fejem. Egyszerre kell az egyetemen és a munkahelyemen is helytállnom, karácsonyi ajándékokat beszereznem, kitalálnom, hogy mikor és kit látogatok meg a szünetben és lélekben felkészülnöm a következő félévre. Ami hamarabb eljön, mint gondolnánk. 

Ilyenkor könnyen érzi azt az ember, hogy teljesen betemetik a teendők, szinte lehetetlennek tűnik mindent észben tartani és egyszerűen kicsúszik a lábaink alól a talaj. Ez az állapot sokaknál okoz stresszt és szorongást, ami hosszú távon még inkább megnehezíti, hogy újra a kezünkbe vegyük az irányítást.

Kiemelt tartalom
Az ősi fitneszvita: reggel vagy este jobb edzeni? Az ősi fitneszvita: reggel vagy este jobb edzeni? 2024.4.12 17:32

Rengeteg önsegítő könyv és motivációs videó szól arról, hogy hogyan szedjük össze magunkat, hogy változtassuk meg a rossz szokásainkat és éljünk (újra) teljes életet. Tanácsok, kihívások, amelyekkel elérhető a kiegyensúlyozott és teljes élet, amelyben teljesen nálunk van a kontroll. Sokan érzik úgy, hogy a változtatásnak drasztikusnak, nagyszabásúnak kell lennie, épp ezért népszerűek az olyan lifestyle kihívások, mint a 75 hard vagy az olyan spiritualitásra támaszkodó önsegítő könyvek, mint A titok.

@becomingwithlex The top 5 manifesting methods that change your reality instantly. #lawofattraction#manifestationcoach#manifestingtips#lawofattractioncoach#lawofattractiontips#manifestation♬ Blade Runner 2049 - Synthwave Goose

Szerintünk azonban nem kell fenekestül felforgatni az életünket csak azért, mert szeretnénk egy kicsit rendezni a sorainkat. Teljesen oké, ha néha nehezebben küzdünk meg a kihívásokkal, ha kicsit rendszertelenek a mindennapok és elmaradunk a to do listünkkel. Most olyan egyszerű tippeket és gyakorlatokat hoztunk, amelyek segítségével könnyebben veszed majd az akadályokat, és jobban el tudsz majd igazodni a teendőid között, azonban nem kívánják meg, hogy teljesen átszervezd az életedet.

7 tipp, amivel rendezettebb lehet az életed
Érdemes összeírni a fontos teendőket, így jobban bevésődik az agyadba, milyen feladatokat kell teljesítened. Forrás Harry Potter and the Goblet of Fire (2005) – Warner Bros.

Automatizálj, ha tudsz

Ha kicsit össze akarod kapni magadat, az egyik legjobb dolog, amit megtehetsz, hogy automatizálsz mindent, amit csak tudsz magad körül. Észre sem vesszük, de csomó időt, energiát és figyelmet vesznek el olyan teendők, amiket már a telefonunk is simán elvégez helyettünk. Állítsd be, hogy a bankod automatikusan utalja a bérleti díjat, a telefonszámlát és a rezsit. Használj appokat a kiadásaid összeírásához, a to do listed megírásához, egyszerű feladatok elvégzésében pedig az AI is a segítségedre lesz (na nem a beadandók írásához)!

Listázz

Lehetetlen mindig mindent észben tartani, főleg, ha egyszerre több mindent is csinál az ember. Egy lista írása nem igényel annyi energiát, mintha egy bullet journalt vezetnél, cserébe nagyon sokat segít, ha egy helyen látod az összes teendőd. Válaszd ki a neked megfelelő felületet és kategóriákra bontva vezesd ott az előtted álló feladatok listáját. Mindegy, hogy egy appban, a telefonod jegyzetei között, Google Keepen vagy épp egy papír alapú naptárban írsz to do listet, fontos, hogy légy következetes és ne keverd a felületeket, mert a végén így fogsz megfeledkezni egy-egy teendőről.

7 tipp, hogy könnyebb legyen az életed
Automatizálj, írj listát, könnyebbítsd meg a mindennapjaidat. Forrás Girl Interrupted (1999) - Columbia Pictures

Legyen helye mindennek

Ha eluralkodik az otthonodban (szobádban) a káosz, a teendőid között sem fogsz tudni rendet tartani. Legyen mindennek helye, ne csak úgy dobáld mindenfelé az épp használt cuccaidat. A rendezettség a lelkednek is jót fog tenni és gyakorlati szempontból is megkönnyíti majd az életed, ha nem megy el csomó időd arra, hogy megkeresd a kedvenc felsőd vagy egy fontos órai jegyzetet.

Iratkozz le a felesleges hírlevelekről és csatornákról

A telefononuk állandóan pittyeg, megállás nélkül kapjuk az értesítéseket bejövő üzenetekről, e-mailekről és random influenszerek legújabb tartalmairól. Tarts digitális lomtalanítást és iratkozz le a felesleges hírlevelekről, tiltsd le a kéretlen üzenetek feladóit és töröld a kedvenceid közül a még tiniként bekövetett csatornákat.

Ne mosd össze a különböző tevékenységeket

Ha te is folyton a buszon nézed meg a sulis vagy munkahelyi leveleidet, ha még este is válaszolsz egy osztálytársad vagy kollégád kérdéseire és a multitasking számodra nem csak egy skill, hanem lételem, itt az ideje, hogy megtanulj határt húzni a különböző tevékenységeid, a munkád, a suli és a magánélet között. Ha sok a dolga az embernek, könnyen veszti el a fókuszt, hiszen folyamatosan az újabb teendőkön kattogunk. Ezzel viszont csak azt érjük el, hogy arra sem tudunk odafigyelni, amit éppen csinálunk. Próbálj meg egyszerre egy dologra odafigyelni, ha otthon pihensz, ne vedd elő a melót, és ha nekilátsz a munkának vagy tanulásnak, ne kezdj el 20 perc után sorozatozni.

Mondj nemet

Ha hajlamos vagy túlvállalni magadat, könnyen lehet, hogy te is nehezen mondasz nemet. Legyen szó sulis projektekről, munkahelyi feladatokról vagy baráti találkozóról, ne vállalj el olyan dolgot, ami nem fér bele az idődbe, amire nincs energiád. Lehet, hogy nagyon nehéz visszautasítani valamit vagy valakit, főleg, ha még kedved is lenne a dologhoz, de hidd el, előbb-utóbb muszáj megtanulnod határokat húzni.

Részlet a Neveletlen hercegnő című filmből. Forrás Buena Vista/ Disney /Brownhouse Productions

Fókuszálj az énidőre

Amikor megtervezzük a hetünket, könnyen esünk abba a hibába, hogy a pihenéssel és magunkra szánt idővel egyszerűen nem számolunk. Ahhoz azonban, hogy megőrizzük a mentális egészségünket és egy nehezebb időszakban is összeszedettek tudjunk maradni, nélkülözhetetlen, hogy kipihenjük magunkat, mind fizikailag, mind lelkileg. Tűzz ki magadnak egy szabad estét, délutánt, amikor tényleg csak magaddal foglalkozol.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!