2023.3.4 10:16
Olvasási idő 3:09
Kremmer Magdi

Ez a baj a fitneszkihívásokkal, amik néhány hét alatt teljes átalakulást ígérnek

Ez a baj a fitneszkihívásokkal, amik néhány hét alatt teljes átalakulást ígérnek
Forrás GETTY IMAGES
ÉLETMÓD EGÉSZSÉG MENTÁLIS EGÉSZSÉG SPORT TIKTOK

Napi mínusz 1 kiló? Kockahas 30 nap alatt? Az internetes fitneszkihívások rendkívül károsak lehetnek a testre és a lélekre is. Elmondjuk, miért.

Kockahas egy hónap alatt, 12 hetes bikini body program, 75 napos kihívás. Az életmód-influenszerek folyton újabb és újabb programokkal ígérik a gyors és látványos átalakulást. A különböző fitnesztrendek azonban kimondottan károsak is lehetnek.

A 2000-es években a fogyókúraipar kíméletlen diétákkal, kemény fitneszprogramokkal és fogyós tévéműsorokkal próbálta rávenni az embereket, hogy kezdjenek életmódváltásba, és persze vásárolják meg a fogyáshoz szükséges túlárazott termékeket. A 2010-es évek közepén úgy tűnt, hogy a body positivity mozgalom térnyerésével örökké elfelejthetjük a diétázást. A fogyásról átkerült a hangsúly önmagunk elfogadására, a divatipar egyre inkább inkluzívvá vált, plus size vagy épp “szépséghibás” modellek ma már a legnagyobb márkákat képviselik. A fitnesz-influenszerek a testünk szeretetére és egészséges életmód követésére bíztatnak bennünket, ennek ellenére azonban folyamatosan növekszik az étkezési zavarokkal élők számra.

Úgy tűnik, hogy bár másmilyen formában, az egészség és az inkluzivitás jegyében, de a fogyókúraipar még mindig ugyanazt próbálja eladni nekünk: hogyan legyünk minél szebbek, minél gyorsabban?

Nem véletlen, hogy az influenszerek is rövid idő alatt nagy átalakulást ígérő fitnesz kihívásokat és életmód trendeket népszerűsítenek, egy-egy 30 napos kihívás azt ígéri nekünk: egy hónap kemény munkával mi is olyanok lehetünk, mint az a YouTuber vagy Instagram sztár, akinek az egész élete a fittségről szól.

Többet árt, mint használ? A netes kihívások nem mindig értünk vannak. Forrás GETTY IMAGES

A lassú, de biztos életmódváltozást sokkal nehezebb eladni, hiszen ki akarna befizetni egy egy éves edzéstervre, ha néhány hét alatti kemény munkával is sokat lehet változni? Az internet tele van különböző programokkal és előre összeállított étrendekkel, amelyek egyáltalán nem veszik figyelembe az egyéni igényeket és jellemzőket. Az emberek pedig bíznak abban, hogyha végigcsinálnak egy 30 napos programot, jobban fogják magukat érezni a bőrükben. Arra viszont senki sem gondol, hogy mi lesz akkor, amikor véget ér az egy hónap.

Kiemelt tartalom
Anemoia: ezért hiányolunk olyasmit, amit soha nem éltünk át Anemoia: ezért hiányolunk olyasmit, amit soha nem éltünk át 3 nappal ezelőtt

A Covid második évében, 2021 januárjában én is úgy döntöttem, hogy végigcsinálom a TikTokon töretlenül népszerű 75 hard kihívást. Különböző kudarcba fulladt diétákkal és pár hét után elfelejtett edzéstervekkel a hátam mögött úgy éreztem, hogy eljött az életmódváltás ideje, 2021 lesz az az év, amikor végre tényleg formába hozom magam. Szinte én sem hittem el, de sikerült elérni a célomat. Végigcsináltam egy majd három hónapig tartó fitnesz kihívást, leadtam jó néhány kilót, izmosabb, erősebb és sportosabb lettem, mint valaha. Azzal viszont nem számoltam, hogy az étellel és a sporttal való viszonyomat teljesen tönkreteszi a nagy átalakulás.

A 75 hard kihívás egyszerű, mindössze öt szabályt kell követniük a résztvevőknek:

1. 75 napon keresztül kövess egy választott diétát. Alkohol és csalónapok kizárva.

2. Eddz minden nap minimum 2x45 percet. Az egyik edzést a szabadban végezd.

3. Igyál meg minden nap legalább 4 liter vizet.

4. Olvass legalább 10 oldalt valamilyen önfejlesztő könyvből.

5. Készíts minden nap magadról képet, hogy követni tudd a fejlődésed.

Ha a 75 nap során bármelyik szabályt megszeged, újra kell kezdened az egészet. A kihívás atyja, Andy Frisella szerint ez, a szigorú szabályok között töltött 2,5 hónap fejleszti az akaraterőt és segít újra visszanyerni a kontrollt az életünk és a testünk felett. A 75 hardot rengetegen sikeresen végigcsinálták, annak ellenére, hogy a kihívás szabályai teljesen irreálisak. Az emberek elhitték Frisellának, hogy csak a radikális változás hozhat igazi változást, ő pedig ennek köszönhetően dollármilliomos lett. Arról viszont, hogy mi történt a résztvevőkkel a kihívás után, senki nem beszél.

Arról már kevesebb szó esik, mi történik a kihívás után. Forrás GETTY IMAGES

A 75 nap után én hatalmas büszkeséget éreztem: megcsináltam egy ilyen nehéz kihívást, tartottam magam a szabályokhoz és akaraterővel legyőztem a lustaságot. A büszkeség viszont csak néhány napig tartott.

A mindennapi edzést és a diétát nem akartam már szigorúan követni, mégis folyamatosan bűntudatom volt, ha nem edzettem, vagy több kalóriát vittem be a megszokottnál. Nyáron, amikor a karantén szabályok enyhültek és több dolgom lett, sokáig nem edzettem. Ez akkoriban elfogadhatatlannak tűnt, egyenesen haragudtam magamra miatta.

Hiába voltam vékonyabb, mint előtte életemben bármikor, tovább szerettem volna fogyni, csak a hibákat vettem észre magamon. A testemet nem szerettem, az ételre pedig úgy gondoltam, mint tápanyagra, mérnöki precizitással állítottam össze a napi étrendem és egyáltalán nem figyeltem a testem jelzéseire. Teltek a hónapok és én visszaszedtem jó pár leadott kilót, gyakran túlettem magamat és elkaptam a covidot, ami miatt sokáig sportolni sem tudtam. Hiába voltam 2021 elején életem legjobb formájában, az év végére elégedetlenebb voltam magammal, mint valaha. Újabb diéták és kemény edzések után eldöntöttem, hogy elengedem a szigorú, önsanyargató szabályokat és megpróbálom helyrehozni az étellel és a mozgással való viszonyomat.

Kiemelt tartalom
Sportolókhoz és szurkolókhoz is szóló kollekciót mutatott be a Dorko Sportolókhoz és szurkolókhoz is szóló kollekciót mutatott be a Dorko 2024.4.12 11:40

A 75 napos kihívás Natacha Oceane fitnessz influencer és táplálkozási szakértő szerint is nagyon káros. Az influenszer videóiban maga is kipróbál és elemez különböző internetes életmód trendeket. 48 órán keresztül ő is tartotta a 75 hardot, amit kimondottan kemények érzett. Szerinte egyáltalán nem egészséges minden nap, pihenőnap beiktatása nélkül edzeni, mivel még az élsportolók is tartanak szünetet. Oceane kihívások helyett a lassú és biztos életmódváltásra bíztatja a követőit. Fontosabb, hogy fenntartható célokat tűzzünk ki magunk elé és élvezzük a folyamatot. Végső soron, ha jól csináljuk, elég egy életben egyszer életmódot váltani.