2024.1.17 17:04
Olvasási idő 2:38
Kremmer Magdi

Alacsonyabb a fiúd, több pénzt keres a barátnőd? – Ezért érnek egyre kevesebbet a rég bevett nemi sztereotípiák

Alacsonyabb a fiúd, több pénzt keres a barátnőd? – Ezért érnek egyre kevesebbet a rég bevett nemi sztereotípiák
Forrás Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic
ÉLETMÓD NEMI SZTEREOTÍPIÁK PÁRKAPCSOLAT SZERELEM SZEXUALITÁS

A nemi sztereotípiák a párkeresésre is hatással vannak, pedig talán érdemes lenne megtörnünk vagy legalább kicsit hátrébb szorítanunk őket. Annyi minden más is lehet értékes egy emberben.

A férfi legyen magas és izmos, a nő alacsony (vagy legalábbis alacsonyabb) és vékony. Nem lehetsz nehezebb a csávódnál, az pedig végtelenül ciki, ha a csajod erősebb nálad. A nemi sztereotípiák a megjelenésünkre is hatással vannak, és azt is befolyásolhatják, hogy mit keresünk egy partnerben. De hogyan tudunk túllépni ezeken a belsővé tett szabályokon, és miért jó nekünk, ha elengedjük őket?

Pár nappal ezelőtt belenéztem az egyik népszerű párkereső realitybe. Nem fogyasztok túl gyakran ilyen jellegű tartalmakat, valószínűleg épp ezért lepett meg, hogy a szereplők megjelenését mennyire a hagyományosan feminin és maszkulin külső jegyek jellemzik. A férfi résztvevők magasak és izmosak, belőtt rövid hajjal és borostával. A nők karcsúak, magassarkút és rövid szoknyákat viselnek, a tökéletes smink mellé pedig tökéletes haj dukál. Ez a kép annyira eltér attól, amit a saját életemben és a saját közegemben tapasztalok, hogy elgondolkodtam rajta: mennyire határozzák meg a mindennapi randizási szokásainkat a férfi-női szerepek?

Kiemelt tartalom
Erre figyelj oda az első randin: 7+1 tipp, hogy gördülékenyen menjen az ismerkedés  Erre figyelj oda az első randin: 7+1 tipp, hogy gördülékenyen menjen az ismerkedés 2024.4.6 10:14

Azzal, hogy a hagyományos nemi szerepek az egész társadalmunkat és az életünket is áthatják, senkinek nem mondok újat. A patriarchátusban a domináns pozíciókat alapvetően a férfiak töltik be, ezzel előnyösebb helyzetben vannak a nőkkel szemben. A hagyományos elképzelés szerint a férfiak vezetésre születnek, erősek, kitartóak, ők töltik be a családfői szerepet. A nők ezzel szemben a „gyengébbik nem” képviselői, a férfiakhoz képest kevésbé határozottak, a feladatuk a háztartás vezetése és a gyereknevelés. A szerepek és a belső tulajdonságok mellett külső tulajdonságokat is társítunk a különböző nemekhez, és az előítéleteink arra is hatással vannak, hogy milyennek képzelünk el egy ideális párt.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Zendaya (@zendaya) által megosztott bejegyzés

Kedvenc sztárpárunk, Zendaya és Tom Holland nem foglalkoznak a külsőségekkel. Zendaya 9 centivel magasabb Hollandnál.

A heteronormatív közegekben egyértelmű, hogy csak a férfi-nő felállás “normális”. A tradicionális hozzáállás szerint a férfinak a nőnél idősebbnek és anyagilag függetlennek kell lennie, a nő legyen feminin, foglalkozzon sokat a külsejével, legyen jó a megjelenése, támogassa mindenben a partnerét. A pár tagjai külsőleg is passzoljanak egymáshoz, a férfi legyen láthatóan magasabb és erősebb a nőnél. Persze az évtizedek során ezek a szabályok már sokat lazultak, és a hétköznapokban nem ilyen szempontok szerint keresünk párt magunknak.

A 20. század feministái rövidre nyírták a hajukat, nadrágot húztak és bekapcsolódtak a hagyományosan férfias tevékenységekbe, a 80-as évek férfi popikonjai magassarkút hordtak és sminkelték magukat. Manapság már teljesen megszokott, ha egy nő férfiasan öltözködik, vagy épp fordítva, a randizásban azonban még mindig szigorúbb szabályokat követünk.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

David Bowie (@davidbowie) által megosztott bejegyzés

Annak ellenére, hogy a határok elmosódni látszanak, a nemi sztereotípiák sokszor észrevétlenül, de még mindig meghatározzák a gondolkodásunkat. A randiappok egyik legfontosabb információja a magasság, sok nő nem szeret alacsonyabb sráccal randizni, a férfiak pedig az izmos és erős lányoktól riadnak vissza. A párkapcsolatokban nagy nehézséget okozhat a pénzkérdés is, a fórumok tele vannak arról szóló posztokkal, hogy „mit kell tennem, ha a csajom többet keres nálam“.

nemi sztereotípiák a 21. században, nő és férfi szerepek
Ma már egyre több családban előfordul, hogy a család férfi tagja marad otthon a gyerekkel. Forrás The Intern (2015) – RatPac-Dune Entertainment

A nők számára a párkeresésben fontos szempont, hogy a férfi legyen idősebb és pénzügyileg független, míg a férfiak jellemzően a feminin vonásokkal rendelkező nőket kedvelik. Sokaknak furcsa, ha egy nő ért a kétkezi munkákhoz, ahogy az is, ha egy férfi főzni és alkotni szeret a szabadidejében. Azonban ha jobban belegondolunk, rájövünk, hogy ezeknek a szerepeknek és tulajdonságoknak valójában semmi köze nincs a nemekhez, és csak azért csináljuk így a dolgokat, mert így szoktuk meg.

Kiemelt tartalom
Rózsaszín ködtől a partnerségig: minden, amit a párkapcsolatok 5 legfontosabb szakaszáról tudni érdemes Rózsaszín ködtől a partnerségig: minden, amit a párkapcsolatok 5 legfontosabb szakaszáról tudni érdemes 2024.3.29 9:43

Valójában semmin nem változtat, ha a barátod alacsonyabb nálad, vagy ha a csajodnak buzzcutja van. Teljesen oké, ha egy heteró férfi szoknyát hord, lakozza a körmeit, feltesz egy kis sminket, és nincs semmi baj azzal sem, ha egy nő oversized pulcsiban és farmerban érzi jól magát. Az, hogy ki hogyan öltözködik, kinek milyen hobbijai vannak, mennyit keres, és milyen magas, fontos lehet, de nem szabad ezeket szigorúan a nemekhez társítani. Ha sikerül túllépnünk a klasszikus férfi-női szerepeken, érhetnek még izgalmas meglepetések.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!