2023.12.13 18:03
Olvasási idő 5:11
Szécsi Krisztián

REFRESHER-TOPLISTA: 10 könyv 2023-ból, amit mindenképp szerezz be karácsonyra – 1. rész

KULTÚRA BENEDEK ÁGOTA BRITNEY SPEARS KARÁCSONY KARIKÓ KATALIN KÖNYV LEÁNYVÁLLALAT PSZICHOLÓGIA

Regény, játékkönyv, önéletrajz és asztrológiai útmutató – idén sem volt hiány izgalmas könyvmegjelenésekből.

Akárki akármit mond, ajándékozni minden esetben nagy stresszforrás, az ünnepek alatt ez pedig hatványozottan nehéz feladatnak tűnik. Szeretnénk örömet okozni, hasznos, emlékezetes meglepetéssel szolgálni, ám az úton-útfélen arcunkba tolt Meta-reklámok között, na meg a bőség zavarában, szinte azt sem tudjuk, mihez nyúljunk. A könyv mindig jó opció. Nem csupán azoknak tökéletes megoldás, akik élvezettel falják az oldalakat, de egy jól megválasztott történet potenciális könyvmolyt nevelhet ki. A REFRESHER Magyarország éppen ezért két részben szemlézi a 2023-as év legkirályabb könyves megjelenéseit, melyek segítő kezet nyújthatnak a karácsonyi dömpingben.

Forrás REFRESHER Magyarország / Marosi Marcell

Mary Gabriel: Madonna

Madonna-rajongók, ez most nektek szól! Talán még soha nem látott napvilágot ilyen részletes életrajzi és karriert összefoglaló írás az amerikai énekesnő munkásságáról. A néhol már Tacitus Évkönyveit megszégyenítő pontossággal szerkesztett írás a lehető legátfogóbb elemzést adja nem csupán Madonna pályafutásainak főbb, de azon állomásairól is, melyek végül mind egyesével hozzájárultak ahhoz, hogy a művész eljusson abba a művészeti stádiumba, ahol ma alkot. Amikor azt mondjuk, hogy végletekig részletes, nem túlzunk – a könyv majd ezeroldalas. 

HVG Könyvek, 2023.

Forrás REFRESHER Magyarország / Marosi Marcell

Benedek Ágota: Akkor inkább már most megdöglök

Ha az elmúlt években nem egy mohás szikla alatt éltél valahol a Mátrában, Benedek Ágota nevével mindenképpen találkoznod kellett a hazai médiapiacon, de nálunk minimum olvashattál az írónő munkásságáról. Benedek Ágota jött, látott, és tenyerestől belecsapott a világjárványtól stagnáló magyar könyvkiadásba Rumbarumbamm című karanténnaplójával, melyet tavaly, 2022-ben az Állva maszturbálok regénye követett. Sajátos nyelvezete, ami igen nagy szépérzékkel keveri az igazi belpesti entellektüelekre jellemző csavaros frázisokat a legköznyelvibb szófordulatokkal, fixen beránt minden potenciális olvasót. Arról nem is beszélve, hogy ezek a művek hamarosan mozgóképes változatban is láthatók lesznek, szóval mindenképpen érdemes felütni őket.

Kiemelt tartalom
Benedek Ágotával, az Állva maszturbálok szerzőjével beszélgettünk✍️ (NŐKÉNT KÖNYVET KIADNI MAGYARORSZÁGON?) Benedek Ágotával, az Állva maszturbálok szerzőjével beszélgettünk✍️ (NŐKÉNT KÖNYVET KIADNI MAGYARORSZÁGON?) 2023.5.15 16:51

„Elképzelted már valaha, hogy mit szólna a boncmester a meztelen holttestedhez, ha még ma meghalnál?“ – az idén ősszel megjelent Akkor inkább már most megdöglök című szubjektív ismeretterjesztő már az első soraiban felrakja Benedek írói testét a jéghideg krómasztalra, hogy aztán majd kétszáz oldalon újabb és újabb tollvonással, sebészi pontosággal felnyissa pszichózisát, énképét: megfigyelések, ironizáló és elsősorban önironikus kommentárok az emberi lét fizikai, mentális és interperszonális szintjeiről. Olvasva olyan, mint egy nagy és hosszú monológ, ami bár személyes, specifikus élethelyzete ellenére mégis univerzális. Benedek Ágota igazából egy kicsit mindannyiunk. 

Kinek ajánljuk? Magadnak, első sorban magadért, és minden családtagodnak, aki még most is megkérdőjelezné a mentális egészség fontosságát. 

Leányvállalat, 2023.

Forrás REFRESHER Magyarország / Marosi Marcell

Marton Krisztián: Bőgőmasina

Ebben az országban senkinek sem túl könnyű az élete, de vannak honfitársaink, akik ráadásul a startmező hátuljából kénytelenek indulni egy olyan társadalomban, amelyben származás, bőrszín, szexuális orientáció vagy vallás miatt bárki könnyen közösségen kívül találhatja magát. Egy politikailag feszült Magyarországon, ahol minden, ami nem keresztény-konzervatív, fóliázandó és deviáns, még hangsúlyosabb szerepet kapnak az egyéni sorsok. Marton Krisztián forgatókönyvíró, aki első regényével nem csupán megkezdte karrierútját a magyar szépirodalom elitista világában, hiánypótló alkotást ajándékozott a hazai LMBTQ-közösségnek. 

Kiemelt tartalom
Anemoia: ezért hiányolunk olyasmit, amit soha nem éltünk át Anemoia: ezért hiányolunk olyasmit, amit soha nem éltünk át 2024.4.15 17:49

Marton a Bőgőmasinában ifjúkori emlékeit dolgozza fel azzal a manapság divatos, éles és kritikus humorral, mellyel a magunk mentális egészségét kívánjuk védeni a negatív környezeti impulzusokkal szemben. Ám az önirónia soha nem vicceskedő, és egyáltalában nem bagatellizálja el a fekete és meleg srác traumatörténetét, aki egész életében csak arra vágyott, amire mindenki más Magyarországon: békében élni.

Leányvállalat, 2023. 

Forrás REFRESHER Magyarország / Marosi Marcell

Horváth András Dezső: Legjobban a nőktől féltem

Az idén alapított Leányvállalat kiadó, ahol Benedek Ágota és Marton Krisztián mellett a forgatókönyvíró-triász harmadik tagja, Horváth András Dezső könyve is megjelent, azoknak a fiatal művészeknek ad irodalmi hangot, akiket a regnáló rendszer évek óta csendre int. Míg Benedeknél a mentális és fizikai egészség mellett a nőiség kérdése is igen nagy írói hangsúlyt kapott, Martonnál végigkövethetjük mindazon atrocitásokat, melyekkel a hazai LMBTQ+-emberek kénytelenek szembenézni, Horváth a heteronormatív szexuálképet árnyalja első regényében.

A Legjobban a nőktől féltem a szüzesség elvesztésének élményét köti össze egy utcai verekedés traumájával, ami így éveken át tartó szexuális frusztrációvá növi ki magát. Az introspektív regény az alapvető humora mellett rendkívül fontos társadalmi kérdéseket feszeget: milyen is a férfi, miben rejlik a férfiasság, és milyen a jó szex.

Kiemelt tartalom
A Dűne 2 kapcsán: kell-e, hogy az adaptáció kövesse az eredeti művet vagy jó, ha mer változtatni? A Dűne 2 kapcsán: kell-e, hogy az adaptáció kövesse az eredeti művet vagy jó, ha mer változtatni? 2024.3.10 11:44

Kinek ajánljuk: minden férfinak, hogy áthuzalozza énképét, és hogy egy életre elfeledje a homéroszi eposzokban nagyon is impozáns, de a 21. században már csak kínos toxikus maszkulinitást.

Leányvállalat, 2023.

Forrás REFRESHER Magyarország / Marosi Marcell

Carole Taylor: Asztrológia

Mindig is úgy érezted, hogy kimaradsz valamiből az utóbbi években dübörgő wellnesskultúra és az egyre csak izmosodó H&M-spiritualizmus miatt? Épphogy képes voltál megjegyezni a horoszkópodat, de azt se tudod, mi az az aszcendens, és elképzelni sem tudod, hogyan lehet egy bolygónak háza? A HVG Könyvek gondozásában megjelent Asztrológia igazi gyorstalpaló mindazoknak, akik szélesítenék ismereteiket az univerzum misztikumáról. Segítségével gyakorlati útmutatót kaphatunk önmagunkhoz és emberi kapcsolataink megértéséhez. Az átfogó, mégsem tömény asztrológia még a spirituálisan analfabétákat is kész Nostradamusszá nevelheti ki a könyv végére.

HVG Könyvek, 2023.

Forrás REFRESHER Magyarország / Marosi Marcell

Karikó Katalin: Áttörések – Életem és a tudomány

Karikó Katalin a 2020-as világjárvány alatt gyakorlatilag a globális tudományos elit szupersztárja lett. Egyik napról a másikra nemcsak egy ország, de az egész bolygó tanulta meg a kisújszállási nő nevét, akinek karrierje során, akárcsak őt megelőzve megannyi más hazai tudósnak, farkasszemet kellett néznie a mindenkori politikai ideológiával. A Nobel-díjas kutató önéletrajza végigjárja élete fentjeit és lentjeit, így igazi inspirációt nyújthat mindenkinek, aki maga is fontolgatja, hogy akadémiai pályára lép.

Helikon Kiadó, 2023.

Forrás REFRESHER Magyarország / Marosi Marcell

Bödőcs Tibor: Prímszámok hóesésben

„Bödőcs ​Tibor új könyve sok kis írásból, »miniatűrökből« áll, melyekből mozaikszerűen rajzolódik ki jelen világunk tragikomikus képe. Groteszk Buddha-tanmeséktől a XX. század szövevényes – és gyakran szörnyűséges – történelmét felvillantó apokrif történeteken, valamint agyafúrt filozófusok parodizált gondolatain, sőt napjaink háborús borzalmain át eljutunk a mai magyar rögvalóságig… és tovább (egészen bolygónk fekete humorral elképzelt sorsáig)“ – olvashatjuk a könyv fülszövegén Bödőcs legújabb írásáról.

Kiemelt tartalom
Engedd el a megfelelési kényszered, mert komoly ára lehet annak, ha mindenre igent mondasz Engedd el a megfelelési kényszered, mert komoly ára lehet annak, ha mindenre igent mondasz 2024.2.2 16:46

Az abszurdba humorizált és a szubjektív valóság között oszcilálló Prímszámok hóesésben kis magyar lélektani kalauz. Nemcsak azoknak lehet lebilincselő olvasmány, akik amúgy is szeretnek belenézni a Bödőcs-féle görbetükörbe, de kifejezetten izgalmas lehet a humorista munkásságát kevéssé ismerő magyar olvasó számára is.

Helikon Kiadó, 2023.

Forrás REFRESHER Magyarország / Marosi Marcell

Jonathan Green: Drakula – A vámpír átka

Listánkat a lehető legszínesebben kívántuk összeállítani, ezzel is kedvezve színes olvasóközönségünknek. A Drakula – A vámpír átka egy interaktív gótikus rémtörténet, amelyben minden döntés az olvasó kezében van. Jonathan Green az ír Bram Stoker klasszikus, Drakula című regényét gyúrta lapozgatós kalandkönyvvé. A storyline-t végigkövetve több karakter bőrébe bújhatunk, hogy felgöngyölítsük minden idők egyik legismertebb mitikus lényének titkát. Igazi felüdülés lehet a vaskos regények közepette, sőt, általa újrahuzalozhatjuk, mit is jelent az irodalom.

Chameleon Comix, 2023.

Forrás REFRESHER Magyarország / Marosi Marcell

Britney Spears: A ​bennem lévő nő

Az amerikai énekesnő még a nyár elején jelentette be hivatalosan, hogy érkezik önéletrajzi könyve, melyben tisztázza életének legzavarosabb fejezeteit. Igen nagy elvárásokat támasztott nemcsak a hardcore Britney-fanok számára, hanem úgy összességében a popkultúra szerelmeseinek is, akik Spears mentális egészségéért aggódva az elmúlt években többször is utcára vonultak a Free Britney mozgalom zászlaja alatt.

Kiemelt tartalom
Új év, új én? – 7 tipp, hogy végre ne bukj el az újévi fogadalmakkal már az első héten Új év, új én? – 7 tipp, hogy végre ne bukj el az újévi fogadalmakkal már az első héten 2024.1.1 15:27

A könyvről nem olyan rég mi is írtunk egy kritikát, melyben tisztább képet kaphat a potenciális olvasó, milyen mélységekre szállt alá a művésznő saját pszichózisát illetőleg. És bár személyes meggyőződésünk szerint Britney Spears biztonsági játékot játszva nem mert, vagy nem is tudott, megfelelő helytállással választ adni az őt övező kérdésekre, ettől még ugyanúgy érdekes olvasmány lehet mindazoknak, akik beletekintenének egy szupersztár mindennapjaiba. Korrekt ajándék karácsonyra.

Alexandra Kiadó, 2023.

Forrás REFRESHER Magyarország / Marosi Marcell

Tisza Kata: Szakáll Péter illúziói – Emberfüggések és szabadulások

Az elmúlt évek egyik legnépszerűbb magyar írója, Tisza Kata idén megjelent könyvében kettős szerepet vállal: egyszerre szakértőként és érintettként van jelen a lapokon. A Szakáll Péter illúziói az önismeret és az önfejlesztés olykor végtelenül nehéz útjára hívja olvasóját, ám Tisza vezetésével ez a súlyos feladat inkább hat lélektani kirándulásnak, mintsem sziszifuszi munkának. Ahogy egyre csak haladunk a könyv vége felé, a magunk kusza és szövevényes emberi kapcsolatai is szinte maguktól feloldódnak. A sokszor már kaotikusnak tűnő helyzetek a későbbiekben remek példával járhatnak saját konfliktusos szituációinkban.

Ha a családodban gyakran alakulnak ki teljesen felesleges és semmibe vesző veszekedések, Tisza Kata könyvének ott a helye a fa alatt.

Scolar Kiadó Kft., 2023.

Forrás REFRESHER Magyarország / Marosi Marcell
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!