2023.11.27 11:23
Olvasási idő 0:58
Maier Péter

Megvannak a díjazottak Budapest egyik legmenőbb dokumentumfilmes fesztiválján

FILMEK + SOROZATOK BUDAPEST DOKUMENTUMFILM FILMFESZTIVÁL

Egy transszexuális fiatal története kapta a legjobb magyar alkotásnak járó elismerést.

Öt kategóriában hirdettek ki díjakat idén a Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon. A nemzetközi versenyben két elismerést is osztottak: a legjobb emberi jogi dokumentumfilm díját A Dmitrijev-ügy nyerte, a legjobb dokumentumfilmnek pedig az Aranyásókat választották.

A huszadik alkalommal megrendezett Verzió vasárnapi díjátadóján a legjobb magyar filmnek járó elismerést Somogyvári Gergő Fanni kertje című alkotása kapta, ami egy transszexuális fiatal és az őt befogadó hajléktalan férfi történetét beszéli el. A sok szempontból érzékeny témát feldolgozó dokufilm a zsűri indoklása szerint „a hajléktalanság és a nemek sokszínűségének aktuális magyarországi helyzete miatt“ kapta a díjat.

Somogyvári Gergő: Fanni kertje
Somogyvári Gergő: Fanni kertje Forrás Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

A legjobb emberi jogi dokumentumfilmet egy nemzetközi hallgatóból álló ötfős diákzsűri választotta ki. A holland Jessica Gorter rendezése, A Dmitrijev-ügy című film főszereplője a sztálinista terror áldozatainak tömegsírjait kutatta az orosz hatóságok akarata ellenére, míg végül letartóztatták és 15 évnyi kényszermunkára ítélték.


A zsűri egy különdíjat is átadott Pascale Bourgaux Hawar, száműzött gyermekeink című alkotásának. A szekció nemzetközi zsűrije a legjobb dokumentumfilm címmel Boubacar Sangaré első egészestét dokumentumfilmjét, az Aranyásók című alkotást díjazta. A kategória különdíjasa Ibrahim Nash'at Hollywoodgate című munkája lett.

Kiemelt tartalom
10 éves a Láthatatlan Tanoda: bulizz egy nagyot, szerezz menő cuccokat a tombolán, és támogass egy jó ügyet! 10 éves a Láthatatlan Tanoda: bulizz egy nagyot, szerezz menő cuccokat a tombolán, és támogass egy jó ügyet! 2024.4.24 12:56

A klímaváltozás emberi jogi összefüggéseire reflektálva a Verzió az Antropocén szekcióba a Föld jövőjéért aggódó dokumentaristák alkotásait válogatta be. A különdíjat Jacquelyn Mills A magány földrajza című alkotása nyerte. A legjobb környezetvédelmi dokumentumfilm Sarvnik Kaur Árral szemben című filmje lett.

Szerdáig még tart a fesztivál, legalábbis a nyertes filmeket még meg lehet majd nézni, online pedig december 10-ig lesznek elérhetőek a Verzió felületén, ahol szinte fillérekért kölcsönözhetőek az alkotások.