2023.10.10 17:35
Olvasási idő 2:12
Kremmer Magdi

A szezonális depresszió létezik, de adunk néhány tippet, amivel könnyebben megküzdhetsz vele

A szezonális depresszió létezik, de adunk néhány tippet, amivel könnyebben megküzdhetsz vele
Forrás Focus Features
ÉLETMÓD DEPRESSZIÓ MENTÁLIS BETEGSÉGEK MENTÁLIS EGÉSZSÉG

Megvan az az érzés, hogy amint elkezdenek rövidülni a nappalok és hidegebb lesz az idő, a hangulatod is rögtön borongóssá válik? A szezonális depresszió valódi mentális probléma, amivel mindenképp érdemes foglalkozni, például a lelki egészség világnapján.

Az őszi időszak sok szempontból nem egyszerű. A lusta nyári hónapok után vissza kell rázódni a suliba és teljesíteni a vele járó kötelezettségeket. A legtöbb munkavállalónak is könnyebb a nyári időszak, és ősszel indul be újra igazán a meló. A fesztiválok és nyaralások után hirtelen rengeteg teendővel találjuk szembe magunkat, és az ünnepek közeledtével azt is ki kell találnunk, hogy kinek mit ajándékozunk majd karácsonykor, és hol akarjuk ünnepelni a szilvesztert. Emellett a napsütéses órák száma is egyre csökken, az idő rosszabbra fordul, az esős-felhős napokon nincs kedvünk kidugni az orrunkat a házból. Jobban belegondolva teljesen természetes, hogy ilyenkor mi magunk is kicsit melankolikusabbak vagyunk. De mit lehet tenni akkor, ha a rossz kedvünk depresszióba fordul át?

A szezonális depresszió sokakkal előfordul, néhány egyszerű megoldással azonban enyhíthetsz a tüneteken. Forrás Netflix (Ginny & Georgia)

A szezonális affektív zavar, köznapi nevén csak szezonális depresszió, az évszakok változásával összefüggő hangulatzavar. A legtöbb embernél az ősz beköszöntével jelentkezik, és egészen a téli hónapok végéig eltart. A szezonális depresszióban szenvedők évről évre ugyanazt tapasztalják: az év adott szakaszában, ciklikusan jelennek meg bizonyos depressziós tünetek. Ez leggyakrabban csökkenő energiaszinttel, a reményvesztettség érzésével, szorongással, aluszékonysággal, szociális elszigetelődéssel és tartósan fennálló rossz hangulattal jár.

Kiemelt tartalom
Anemoia: ezért hiányolunk olyasmit, amit soha nem éltünk át Anemoia: ezért hiányolunk olyasmit, amit soha nem éltünk át 2024.4.15 17:49

Számos pszichológiai és orvostudományi kutatás foglalkozik a szezonális depresszióval, és bár a pontos oka még ismeretlen, a szakemberek szerint a fényhiány nagy szerepet játszik a probléma kialakulásában. Ahogy kevesebb napfény ér bennünket a szerotoninszintünk lecsökken, ez pedig depressziós tünetekhez vezethet.

Emellett az évszakváltozás felboríthatja az alvásért felelős melatonin nevű hormon termelését, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy aluszékonynak, letargikusnak érzi magát ilyenkor az ember. Ahogy a legtöbb mentális problémánál, a szezonális depressziónál is szerepet játszik a genetika és az életkori sajátosságok.

Szerencsére azonban vannak olyan módszerek és eszközök, amelyekkel enyhíteni lehet a szezonális depresszió tünetein.

Fényterápia

A fényterápia rövidtávon is jó hatással lehet kedvedre és szervezetedre is! Forrás Universal Pictures

Fényterápia során reggelente 30-40 percet kell egy speciális lámpa előtt ülve eltöltenünk. A fényterápiás eszközök zöme jóval erősebb, mint egy hagyományos lámpa, ugyanis a természetes fényt utánozva pozitívan tud hatni az agy- és hormonműködésre. Ez a különös módszer már néhány nap alatt megteszi a hatását, a szezonális depresszió egyik legelterjedtebb kezelési módja. Mielőtt viszont bármilyen lámpát is rendelnél az internetről, mindenképp egyeztess az orvosoddal a dologról.

D-vitamin-pótlás

Az alacsony D-vitamin-szint is hozzájárulhat a depressziós tünetek megjelenéséhez, így érdemes megnézetni, hogy nincs-e hiányunk a vitaminból. A D-vitamint a testünk a napfény hatására képes előállítani, így nem árt, ha ősztől tabletta formájában pótoljuk azt.

Ne félj beszélni a fájdalmaidról! Forrás Warner Bros.

Sportolj többet!

A rendszeres testmozgás egyébként is baromi fontos, de az otthonülős őszi napokon extrán oda kell figyelnünk arra, hogy kimozduljunk. A sport segít a stressz és a szorongás csökkentésében, emellett az edzés megdobja a szerotonin- és dopaminszintünket, ami a hangulatunkra is pozitív hatással van.

Mozdulj ki!

Ősszel nagyon könnyű begubózni, és a takaró alól órákon át bámulni a képernyőt. A barátokkal és családdal való találkozás, a velük közös programok javítják a hangulatunkat, illetve és csökkentik a szorongásos és depressziós tüneteket is. Nem kell feltétlenül nagy társaságba járni, akár egy közös filmezés vagy kézműveskedés is jobb kedvre deríthet.

Keress fel egy szakembert!

A szezonális affektív zavar komoly dolog, és ha úgy érzed, hogy eluralkodnak rajtad a depressziós tünetek, mindenképp keress fel egy szakembert. A pszichológus vagy pszichiáter segít megtalálni a legmegfelelőbb kezelési módot a számodra, a 21. században élünk, egyáltalán nem ciki foglalkozni a mentális egészségünkkel.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!