2023.10.2 17:18
Olvasási idő 3:35
Kovács M. Dávid

Hová menjünk, miket nézzünk októberben? – 7 kiállítás, amivel feldobhatod az idei őszt

Hová menjünk, miket nézzünk októberben? – 7 kiállítás, amivel feldobhatod az idei őszt
Forrás Cservenyák Olivér / DinDin Galéria / Facebook
KULTÚRA KÉPZŐMŰVÉSZET KIÁLLÍTÁS PROGRAMAJÁNLÓ

Ebben a hónapban is számos izgalmas időszaki kiállítás közül válogathatunk: megismerhetjük például a World Press Photo legjobb képeit, Barabás Miklós munkáit, a 25 éves Deák Erika Galéria új tárlatát és a kortárs fényművészet legjobb neveit is.

"Vigyázat, törékeny!" – üzenik a Ludwigból

A Ludwig Múzeum új időszaki kiállítása a gondoskodás témakörét járja körül mintegy negyven kortárs művész munkáin keresztül. A Vigyázat, törékeny ∞ Handle with Care című tárlaton hazai és külföldi alkotók munkáit egyaránt láthatjuk: míg a magyarokat többek között a 2020-ban elhunyt Oláh Mara Omara, Vékony Dorottya, Baglyas Erika, Esterházy Marcell, Tarr Hajnalka és Lőrincz Réka képviseli, olyan külföldi művészek munkáit is láthatjuk, mint Maria Bartuszová, Katyerina Liszovenko, Seba Calfuqueo, Alekszandr Csekmenyov vagy Phil Collins.

A múzeum közlése szerint a kiállítás címe egyaránt utal a gondoskodásra szorulók kiszolgáltatottságára, a gondozó és gondozott között fennálló aszimmetrikus viszonyrendszerre, az élet törékenységére és az ökoszisztéma sérülékenységére, a szociális háló hézagjaira, a múzeum szerepére és a gondoskodás mindennapi rítusaira; de legfőképp „a kollektív felelősségvállalás szükségességére“ hívja fel a figyelmet.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Ludwig Múzeum (@ludwigmuseum) által megosztott bejegyzés

A tárlat a kiállítótér fizikai falait  átlépve a múzeum épületének közösségi tereit (lépcsőház, jegypénztár, könyvtár, Lumi tér) is használatba veszi, ugyanakkor külső helyszínekre (Hospice Ház, Értelmi Fogyatékosok Nappali Otthona) is kiterjed.

Vigyázat, törékeny ∞ Handle with Care
Ludwig Múzeum; 1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.
2023. szeptember 15. – 2024. január 14.

World Press Photo: a legjobb sajtófotók a nagyvilágból

A World Press Photo (WPP) kiállítás Magyarországon és a világban is az egyik leghíresebb, legnagyobb fotókiállítás, amely évről évre a legjobb fotóriporteri és dokumentarista fényképeken keresztül biztosít látképet a világról, amelyben élünk. A Magyar Nemzeti Múzeumban látható kiállítás 94 felvételt mutat be a bolygónk minden tájáról, amelyeket a zsűri több mint 60 ezer fotóból választott ki.

„Ezen a kiállításon hiteles képekkel, hiteles történeteket láthatunk, olyanokat, amelyek bizonyosan gondolkodásra késztetik a nézőt. A World Press Photo célja megmutatni mindazt, ami noha nem nálunk zajlik és nem a mindennapjaink része, mégis létezik. Olyan kérdésekkel és témákkal találkozhatunk, amelyek a világban zajlanak, és amikről mi nemcsak keveset tudunk, de sok esetben felfogni is alig bírjuk“ – írják.

World Press Photo 2023
Magyar Nemzeti Múzeum; 1088 Budapest, Múzeum krt. 14–16.
2023. szeptember 22. – november 5.

Női alkotókkal ünnepel a jubiláló Deák Erika Galéria

A Mozsár utcai Deák Erika Galéria idén ünnepli 25. születésnapját, aminek apropóján egy jubielumi tárlattal várják az érdeklődőket. A Colourful: a forma, a körvonal, a szín című kiállításon három nemzetközileg elismert alkotó, Helen Beard, Annie Morris és Kristina Schuldt munkáit ismerhetjük meg.

„Mivel Deák Erika mindig is intenzíven támogatta a női alkotókat, már jóval azelőtt, mielőtt a galériák programjában trendként jelent volna meg ez az irány, ezért nem véletlen, hogy e mostani kiállítás kurátora és művészei szintén nők“ – írja a galéria a Colourful című válogatásról, amely a galéria 25. jubileumi tárlata is egyben.

Colourful: a forma, a körvonal, a szín
Deák Erika Galéria; 1066, Budapest, Mozsár utca 1.
2023. szeptember 15. – október 20.

Barabás Miklós munkáin keresztül idézik meg a reformkort

Barabás Miklós Szalagfű (Enyelgés) című festménye a Barabás Miklós - A rajz mestere című kiállításon a Magyar Nemzeti Galériában. Forrás Hegedüs Róbert / MTI

125 éve halt meg Barabás Miklós, a 19. századi magyar képzőművészet egyik legmeghatározóbb alkotója, aminek alkalmából a Magyar Nemzeti Galéria pontosan ennyi, azaz 125, művet mutat be a Barabás Miklós. A rajz mestere című kiállításon. A tárlaton néhány ismert festmény mellett elsősorban olyan rajzokat és akvarelleket láthatunk, amelyekkel korábban még nem találkozhatott a közönség.

Barabás Miklós. A rajz mestere
Magyar Nemzeti Galéria; 1014 Budapest, Szent György tér 2. (C épület, 2. emelet)
2023. szeptember 15. – 2024. január 14.

Fantasztikus fenekek a DinDinben

Ladányi Réka fenekeket fest – nem kizárólag, de igen nagy mennyiségben. „Az eddigi képeim középpontjában a gömbölyded formák, girbegurba vonalak, formás popók és csípők állnak, mindezek élettel teli színekben megjelenítve“ – mondta az Elle interjújában az alkotó, aki versenysportolóból lett marketingszakember, majd festőművész. Első önálló kiállítására FantASStic címmel nyílt meg a fiatal es frissen végzett művészek képeire szakosodott DinDin Galériában.

FantASStic: Ladányi Réka
DinDin Galéria; 1053 Budapest, Veres Pálné u. 5.
2023. szeptember 15. – október 15.

 Mit tanulhatunk a fáktól?

Mit tanulhatunk a fáktól? – Csizik Balázs kiállítása Forrás Molnár Ani Galéria / Facebook

„A fák többet éltek, többet tapasztaltak, és többet láttak, mint mi. Szinte minden kultúrában az élet és a világ jelképeiként tartják őket számon“ – írják Csizik Balázs egyéni kiállításáról a Molnár Ani Galéria oldalán. A Mit tanulhatunk a fáktól? című válogatás a képzőművész legfrissebb műveiből válogat, az alkotó élete három fontos helyszínén – Székesfehérváron, Budapesten és Csíkszeredában – kutatja a fenyők létmódját, valamint „ornamens részleteket vegyít a három város utcáin talált fatárgyak népi és városi folklórból ismerős struktúrába rendezésével“.

Mit tanulhatunk a fáktól? – Csizik Balázs kiállítása
Molnár Ani Galéria; 1088 Budapest, Bródy Sándor u. 36.
2023.október 5. – december 2.

Superluminal: új kiállítás a Light Art Museumban

A fényművészet magyar és nemzetközi mezőnyének alkotásaiból válogatva mutatja be a műfajt a budapesti Light Art Museum új időszaki kiállítása. A szeptemberben nyílt, Superluminal című tárlaton több mint 40 nemzetközileg jegyzett alkotó műveit láthatjuk, amelynek központi eleme a fény, illetve annak kettős természete.

A múzeum közleménye szerint a Hold utcai piac totális fekete dobozzá alakított kiállítótereiben a közönség az immerzív vetített terek nemzetközi szinten legjelentősebb alkotócsoportjai közül olyan stúdiók munkáival találkozhat, mint a londoni Zünc Studio, a New York-i Nohlab, az olasz fuse* vagy a szintén olasz NONE Collective.

Több látványos installációval szerepel a világ legjelentősebb kortárs múzeumainak állandó kiállítója, a litván Zilvinas Kempinas, és először lesz látható Budapesten a holland tudományos-művészeti színtér legsikeresebb fiatal tehetségének, Philip Vermeulennek egy brutális hatású kinetikus installációja.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Light Art Museum Budapest (@lambudapest) által megosztott bejegyzés

A nemzetközi kortárs múzeumok és kiállítóhelyek rendszeres meghívottjai közül mások mellett szerepel még a kiállításon Csákány István és Csörgő Attila, a horvát Goran Petercol, az orosz származású Vadim Fishkin és a francia Justine Emard is.

Superluminal
Light Art Museum; 1054 Budapest Hold utca 13.
2023. szeptember 6. – 2024. május 20.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!