2023.9.29 17:47
Olvasási idő 3:45
Maier Péter

Iszonyú menő és egészséges gyömbérshotot inni, a sztárok kedvenc egészségbombája mégsem való mindenkinek

Iszonyú menő és egészséges gyömbérshotot inni, a sztárok kedvenc egészségbombája mégsem való mindenkinek
Forrás Getty Images / by vesi_127
ÉLETMÓD EGÉSZSÉG ÉLETMÓD FITNESZ

Az utóbbi évek egyik legnagyobbat futó wellnesstrendje a gyömbérshot, egy koncentrált, más gyümölcsökkel összeturmixolt gyömbéres ital, amire egyesek valóságos csodaszerként tekintenek. De mire jó a valóságban, és kinek nem ajánlott fogyasztani?

A tiktokerektől a táplálkozási szakértőkön és fitneszkirályokon át a nagyvárosi hip arcokig rengetegen értenek egyet abban, hogy rendszeresen meg kell inni egy-egy gyömbérshotot – avagy egy 1-2 decis, gyümölcslével összeturmixolt, jó csípős gyömbérlevet, amelyet megvehetünk a szupermarketben, a bioboltokban, de akár magunknak is elég lazán elkészíthetjük –, és akkor egy kicsit minden jobb lesz.

Nem a modernitás hozta el a gyömbérőrületet a világunkba, gyógynövényként már ötezer évvel ezelőtt is használták Kínában és Indiában, de az ókori görögök is kedvelték, hozzákeverték a kenyér tésztájához, így létrehozva a gyömbéres mézeskalács ősét. Napjainkban azonban újra fellobbant a hájp körülötte, olyan sztárok, mint Selena Gomez és Anna Kendrick is arról nyilatkoztak, hogy már élni sem bírnának gyömbérshot nélkül. De mi ez a cucc, és miért tartják ekkora csodaszernek?

Selena és James Corden koccintanak egy gyömbérshottal a Carpool Karaokéban Forrás YouTube

Mi az a gyömbérshot, és miért isszuk? 

A gyömbérshot egy koncentrált ital, legfontosabb összetevője – ki nem találnád – a gyömbér leve, amely azonban önmagában elég csípős tud lenni, ezért citrom-, lime- vagy narancslével, esetleg más gyümölcsökkel turmixolják össze, hogy iható legyen. Ez persze nem jelenti azt, hogy így nem csíp, úgyhogy párszor „ki kell próbálni“ ahhoz, hogy hozzászokjunk az ízéhez.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Julius Fiedler (@hermann) által megosztott bejegyzés

És hogy miért ilyen jó? A GQ által megszólaltatott Clarissa Lenherr londoni táplálkozási szakértő szerint a gyömbér jelentősen hozzájárulhat az egészséges immunrendszer támogatásához. 

A gyömbér gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik – ez olyan vegyületeknek köszönhető, mint a gingerol

– mondja Lenherr, aki az elmúlt években az egészséges életmód és a wellness körüli prekoncepciók felszámolásán dolgozott. 

Ha hányingered van, esetleg utazási betegségtől szenvedsz, a gyömbérshotok mindenképpen legyenek a radarodon. Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Akadémia (ACOG) 2020-as kiadványa szerint a gyömbér – és a belőle készült készítmények – gyógyszernek nem minősülő, ám működő ellenszere lehet a terhességet kísérő émelygésnek és rosszullétnek. Ezt támasztja alá a spanyolországi Osakidetza-Baszk Egészségügyi Szolgálat által végzett kutatás is, amely arra jutott, hogy a gyömbér „hatékony és olcsó kezelés“ a fent említett egészségügyi problémákra.

A gyömbér olyan enzimeket tartalmaz, amelyek segíthetnek a puffadásban, a gázok csökkentésében és a székrekedésben, úgyhogy hasznos lehet az IBS-ben (irritábilis bél szindrómában) szenvedőknek

– mondja Lenherr. „Emellett értágító hatása is van, ami azt jelenti, hogy segíthet ellazítani az ereket, és javíthatja a vérkeringést. De az egyik fő ok, amiért olyan sokan elkezdtek gyömbéres italokat fogyasztani, az az, hogy bizonyítottan pozitív hatással van a glükózkezelésre és az inzulinnal szembeni érzékenységre“. Ez lényegében azt jelenti, hogy kiegyensúlyozhatja a vércukorszintedet, energiát adhat, és javíthatja a hangulatod.

Kiemelt tartalom
Az ősi fitneszvita: reggel vagy este jobb edzeni? Az ősi fitneszvita: reggel vagy este jobb edzeni? 2024.4.12 17:32

A Pakistan Journal of Biological Sciences2009-es számában bemutatott, 30 napos vizsgálat megállapította, hogy a gyömbér képes növelni a két legfontosabb hangulatjavító neurotranszmitter szintjét: a szerotonint és a dopamint. A szerotonin „boldogsághormonként“, a dopamin pedig „motivációs molekulaként“ ismert, így bár a gyömbérshot nem fogja egyik pillanatról a másikra megszüntetni minden fájdalmadat, de egy kicsit talán segíthet itt-ott.

A gyömbérnek számtalan pozitív hatása van az egészségre Forrás Getty Images

„A gyömbérshotok fantasztikusak, és rengeteg bizonyíték van ennek alátámasztására“ – mondja a GQ-nak Amanda Hamilton táplálkozási szakértő, aki a The G Plan Diet című Amazon-bestseller szerzője is egyebn. „Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a kutatások színvonala nem mindig állja meg a helyét, és ezek kis léptékű kísérletek.

Bár a gyömbérnek vannak pozitív hatásai az immunrendszerre, a hányingerre és a puffadásra, nem biztos, hogy mindenkinél beválik. Ez egy sor olyan tényezőtől függ, amelyet nem feltétlenül tudsz befolyásolni. Nem mindenki fogja ugyanazt az előnyt tapasztalni.

Van, akinek érdemes inkább kerülnie

Az amerikai egészségügyi központ (NCCIH) 2020-as cikke is megállapította, hogy az emberek egy része „kellemetlen érzést, gyomorégést, hasmenést, valamint száj- és torokirritációt“ tapasztalt a gyömbér fogyasztása után. Ha ezen mellékhatások bármelyikét tapasztalod, ajánlott felhagyni a fogyasztásával.

Kiemelt tartalom
A féregdiéta nem csak a viktoriánus nők körében volt népszerű, még ma is hódít a beteg fogyókúra A féregdiéta nem csak a viktoriánus nők körében volt népszerű, még ma is hódít a beteg fogyókúra 2024.4.10 18:35

„Ha refluxos vagy, esetlg érzékeny a gyomrod, azt tanácsolom, hogy hígítsd fel a gyömbért egy kis vízben, és teszteld, hogyan reagál rá a tested“ – mondja Lenherr. „Bár a gyömbért néha a reggeli rosszullétek enyhítésére ajánlják, elengedhetetlen, hogy egészségügyi szakembertől kérjünk útmutatást a megfelelő adagolás meghatározásához, különösen ha terhesség alatt fogyasztjuk.“

Csak óvatosan a gyömbérrel, ha refluxos vagy vagy meggyűlik a bajod a gyomorégéssel Forrás Getty Images

Hamilton úgy fogalmaz: „Nem sokat tudunk arról, hogy biztonságos-e a gyömbér használata szoptatás alatt. Ráadásul a gyömbér tartalmaz egy szalicilát nevű anyagot, amely egy természetes vérhígító. Tehát, ha vérhígító gyógyszereket, például warfarint vagy rivaroxabant szedsz, a gyömbérshot fogyasztása nem biztos, hogy jó ötlet. Ha azonban mégis ki szeretnéd próbálni, fordulj orvoshoz, háziorvosodhoz – tőlük kapod majd a legjobb tanácsot.“ 

Lefogysz tőle?

Eddigi ismereteink birtokában a gyömbérshot rendszeres fogyasztása igen jónak tűnhet, hívei pedig gyakran azt állítják, hogy az ital segített nekik néhány kilótól megszabadulniuk – ami viszont már túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen.

A Critical Reviews in Food Science and Nutrition által végzett kísérletben egy sor klinikai vizsgálatot végeztek, hogy megvizsgálják a gyömbérshotok testsúlyra gyakorolt hatását. Ezekből az derült ki, hogy a rendszeres fogyasztás csökkentheti a testsúlyt és a derék-csípő méretarányt, azaz a derék körüli zsír mértékét.

Kiemelt tartalom
Így kellene élnünk, hogy megállítsuk a klímaválságot? Így kellene élnünk, hogy megállítsuk a klímaválságot? 2024.4.7 9:55

Emellett egy 2020-as tanulmány a gyömbér fogyásra és anyagcserére gyakorolt hatását is vizsgálta. Az adatok azt mutatták, hogy a gyömbér megelőzheti az elhízást, nagyon-nagyon fontos azonban, hogy ezek az eredmények némi szkepszissel kezelendők.

Hogy miért?

A tudomány még nem tudta mindezt teljes mértékben alátámasztani

– mondja Lenherr. „A kutatások jelentős része állatkísérletekre vagy emberi sejtekkel, ellenőrzött környezetben végzett in vitro (azaz élő szervezeten kívüli) kísérletekre támaszkodik, ezért további átfogó kutatásokra van szükség, mielőtt a gyömbérshotokra  fogyókúrás csodaszerként tekintenénk.“

Így néz ki a gyömbér Forrás Getty Images

A gyömbérshot tehát jó dolog, ráadásul otthon is elkészítheted magadnak. Ha nincsenek egészségügyi korlátjaid, akár mindennap fogyaszthatod. Hozzáadhatsz olyan egyéb összetevőket, amelyek plusz előnyökkel járnak: ilyen a kurkuma, a citromlé, a cayenne bors és az almaecet. Nincs meghatározva, hogy mekkora dózisokban, illetve mennyit fogyaszthatunk naponta, de egy dologra figyeljünk, ahogy mindig: egy-két gyömbérshot nem helyettesítheti az általános, rendszerszerű, egészséges táplálkozást és a megfelelő életmódot. Kiegészítésnek viszont kifejezetten jó lehet. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!