2023.9.21 15:31
Olvasási idő 0:58
Maier Péter

A Trónok harca írója, illetve sokán mások is beperelik a ChatGPT üzemeltetőjét

TECH-TUDOMÁNY CHATGPT IRODALOM MESTERSÉGES INTELLIGENCIA TRÓNOK HARCA/SÁRKÁNYOK HÁZA

Szerzői jogok megsértése a vád.

Az amerikai írók szakszervezete (The Authors Guild) és olyan szerzők, mint George R.R. Martin, John Grisham, Jonathan Franzen és Elin Hilderbrand is perelik a ChatGPT-t üzemeltető OpenAI-t szerzői jogok megsértése miatt.

George R.R. Martin a Sárkányok háza bemutatóján Forrás Amanda Edwards/WireImage

A CBS News szerint a pert a hét elején nyújtották be New York déli körzetében, és azzal vádolják a szervezetet, hogy a szerzők könyveit betáplálja a Nagy Nyelvi Modelljébe (LLM), ezzel szerintük sértve a szerzői jogaikat, és „szisztematikus, tömeges lopásként“ írják le mindezt. Egy Liam Swayne nevű programozó állítólag a ChatGPT-t arra használta, hogy folytatásokat hozzon létre A tűz és jég dala című Martin-regénynek, amelyet az HBO a Trónok harcában adaptált. Martin még mindig írja és egyelőre nem adta ki az utolsó két könyvet, azonban Swayne saját befejezést írt a ChatGPT-vel, majd azt közzétette az interneten.

Kiemelt tartalom
Antikapitalizmus, szexfüggőség és a jóemberkedő hollywoodi elit – Négy nem fikciós olvasmány a nyárra, ami nem Oravecz Nóra Antikapitalizmus, szexfüggőség és a jóemberkedő hollywoodi elit – Négy nem fikciós olvasmány a nyárra, ami nem Oravecz Nóra 2024.7.20 10:03

A kereslet szerint a ChatGPT azért tudott különböző folytatásokat és előzményeket létrehozni a sorozathoz, mert a nyelvi modellnek „be voltak tanítva“ Martin regényei. A perre összeálló szerzők azt kérik a bíróságtól, hogy tiltsa meg az OpenAI-nak, hogy a szerzői jogtulajdonosok „kifejezett engedélye“ nélkül nagy nyelvi modellekbe táplálja bele a szerzői joggal védett műveket, valamint jogsértett művenként akár 150 ezer dollár (nagyjából 54 millió forint) összegű kártérítést is kérnek.

A ChatGPT és az annak alapjául szolgáló nyelvi modellek komolyan veszélyeztetik azon szerzőknek a megélhetését, akiknek a műveit a szerzők beleegyezése nélkül táplálták be

– írja a kereset, hozzátéve, hogy a ChatGPT-t alacsony minőségű e-könyvek előállítására használják, ez pedig szép lassan kiszorítja az ember által írt könyveket a piacról.