2023.9.8 17:58
Olvasási idő 4:03
Maier Péter

Playback Péntek: Olivia Rodrigo, James Blake és Solyom Berni indítják be a hétvégét

Playback Péntek: Olivia Rodrigo, James Blake és Solyom Berni indítják be a hétvégét
Forrás Olivia Rodrigo / Instagram
ZENE MAGYAR ZENE OLIVIA RODRIGO PLAYBACK PÉNTEK

New Music Friday Refresher-módra: a Playback Péntekben ezúttal is a hét legizgalmasabb vagy legjobban várt könnyűzenei megjelenéseit gyűjtöttük össze. Ezen a héten Maier Péter szemlézett 5 friss albumot és néhány izgalmas dalt.

Albumok

Olivia Rodrigo: GUTS

Nehéz volna megmondani, hogy Olivia Rodrigo diktálja vagy meglovagolja a trendeket, esetleg épp hidegen hagyják azok. Már a debütáló, SOUR című lemezén is dala válogatta, hogy pontosan hova is tartozott ezen a spektrumon, és nincs ez másképp az ősz egyik legjobban várt megjelenése, a GUTS esetében sem. Az énekes-dalszerző ismét egy eklektikus albumot rakott össze, ezúttal is nagyrészt Dan Nigro producerrel együtt dolgozva. Van itt jó pár ballada, ami Rodrigónak hazai pálya, szokás szerint akad egy kis poppunk és némi folk is. Az pedig tökéletesen egyértelmű, hogy a fiatal énekesnő egyik legnagyobb inspirációja Taylor Swift (akivel igazából lehet rosszban van, most senki se tudja), de ez a generációjában alapvetés a női singer-songwriterek között.

„Drámai küldemény a fiatalság sötét oldaláról“ – írja róla a Guardian, és ahogy már az első lemezen is hozzászoktunk, Rodrigo valóban nem kertel a kamasz- és fiatalfelnőtt-élet velejéről (guts), kendőzetlenül beszámol arról, mi játszódik le az emberben, ha összek*r az exével (bad idea right?), vagy egy fiatal lányban, ha egy manipulatív idősebb férfival kerül romantikus viszonyba.

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Moriones, Camila Cabello, Gunna, RM, Ótvar Pestis, Mehringer és Knocked Loose a hét legjobb megjelenései között Playback Péntek: Moriones, Camila Cabello, Gunna, RM, Ótvar Pestis, Mehringer és Knocked Loose a hét legjobb megjelenései között tegnap 17:53 -kor

Ahogy utaltam rá korábban, a melankolikusabb, lassabb balladák dominálnak a GUTS-on, de ez nem jelenti, hogy ne tartalmazna (akár ezek között is) több potenciális slágert az album. Olivia Rodrigo (ha nem is feltétlenül művészeti szempontból, bár akár emellett is lehet érvelni) talán a legfontosabb zeneipari jelenség az elmúlt évekből, úgyhogy akit érdekel a könnyűzene és nem szeret homokba dugott fejjel élni, annak ez egy kötelező album, leginkább azért, mert ennél a nőnél kevés meghatározóbb produkciója lesz az amerikai popiparnak az elkövetkező tíz évben. 

James Blake: Playing Robots Into Heaven

Nagy könnyítés a zenegeekek lelkén, hogy James Blake kétévente azért le-ledob egy új albumot. A soult elektronikus zenei műfajokkal vegyítő dalszerző-énekes-producer leginkább az utóbbi szerepkörét helyezte előtérbe új anyagán, amely tele van olyan etűdökkel, amik egyáltalán nem tartalmaznak éneksávokat Blake-től. Persze, egy-két „sláger“ (Loading például) ráfért, de a hangsúly az instrumentálokon van – ezek a művész szokásához híven nem állapodnak meg egy-egy elektronikus műfaj mellett, hanem vegyítik azokat. Aki a borító alapján szeretné megítélni a lemez hangulatát, mi tagadás, nem téved nagyot. A house-tól a UK garage-en át a dupstepig terjedő skálán elhelyezkezdő dalokban egy a közös: a melankólia.

Romy: Mid Air

Fred again.., Stuart Price és a bandatárs Jamie xx is producerként segédkeztek a The xx kulcsfigurájaként ismert Romy első szólólemezének elkészültében. A Mid Air-ben ott van a kortárs brit elektronikus zene minden jellegzetessége, house-ütemekkel és eufórikus szintetizátorokkal körbevett felszabadító statement szerelemről, gyászról, kapcsolatokról, identitásról, szexualitásról, mindemellett pedig – ahogy a hozzánk eljutott sajtóközlemény fogalmaz – „egy szerelmes levél a queer klubok szcénájának“, ahol Romy otthonára lelt az utóbbi években. 

V: Layover

A világ egyik legnépszerűbb fiúbandájának, a koreai BTS-nek V nevű tagja egészen meglepő anyaggal érkezett. A Taehyungként is ismert énekes első szólóalbuma sok mindenre hasonlít, csak arra a K-pop-ként számon tartott, de alapvetően az amerikai stadionpoptól nem sokban különböző zenére nem, amit a srácokkal játszik. Sokkal inkább Joji vagy Still Woozy dalai juthatnak eszünkbe attól a melankolikus bedroom poptól, ami átszövi a hatszámos Layovert. Izgalmas próbálkozás, az biztos.

Róisín Murphy, DJ Koze: Hit Parade

Már a megjelenés napján ünnepli a nemzetközi sajtó Roisin Murphy és Dj Koze kollabalbumát. Az ír énekes-dalszerző, illetve a német producer közös anyagán a soul és a dub techno dominál, tematikailag pedig a viszonzatlan szerelem, és az amiatt – furcsamód – átélhető extázist vizsgálja.

Számok

Solyom Berni: Cseréltem

 „Az iskolában írtam meg a verzéket, felgitároztam és felvettem az első részt angolul. A szöveget utána írtuk át magyarra. Személyes történetek hatására írtam ki magamból az akkori érzéseimet, így lett ilyen a hangulata” – mondja Solyom Berni, aki Závodi Marcival dolgozott új dalán. A tavalyi X-Faktor-győztes friss számához leholegacy készített klipet, amelyben a fiatal előadó Wednesday Addams-et idéző szerepet vesz fel. A dalszöveg és az előadásmód alapján nem állhat távol tőle a karakter.

Lázár tesók: Mi már megszoktuk

Mintha az Esti Kornél közös dalt írt volna Sufjan Stevens-szel, olyan a Lázár tesók új száma. A Mi már megszoktuk különös ötvözete az angolszász folknak, a magyaralternek és a srácok művészetére jellemző letargiának. Le se tagadhatnák, hogy az övék, hiszen van benne eső, magány és valakinek a hiánya is. Úgyis itt az őszi mélázások érája, úgyhogy az időzítés pontos.

Cardi B, Megan Thee Stallion: Bongos

Elég érdekes volt az előző dal után hallgatni ezt, de ettől szép a művészet. A női mainstream hiphop két aktuális fődívája, Cardi B és Megan Thee Stallion is írt egy nyári slágert így őszre, bár ahol ők laknak, lehet nem kell aggódni amiatt, hogy jön a hideg idő. 

Molnár Tamás, Pajor Tamás: Világot cserélek

Elég váratlan duó színesíti az eheti Playback Pénteket. A korábbi Anti Fitness Club- és Jetlag-frontember Molnár Tamás azzal a Pajor Tamással működött együtt új dalában, aki a '80-as évek punklegendája, ma meg már inkább költőként és prédikátorként ismert. A két előadó közös szerzeményében a háború a főmotívum. A kliphez a kőbányai pincerendszerben forgattak, majd Pajor Tamás Ukrajnában, a fronthoz közeli helyszíneken rögzített felvételeivel egészítették ki a videót. „Jó háború nincs. De a legrosszabb, amikor tébolyult, ördögien megszállott zsarnokok indítanak harcot, amelynek aztán ártatlan civilek, idősek, nők, gyermekek lesznek az áldozatai. Ez zajlik most a szemünk előtt. Ha mi nem is tehetünk túl sokat, nem unhatunk bele, hogy újra és újra kimondjuk: ezt nem!“ – fogalmazott Pajor.

Sampha: Only

Akik igazán otthon vannak a kortárs R'n'B-ben, azok számára megkerülhetetlen karakter Sampha, aki második albumát jelenti be új dalával. A Lahai című lemez, amelyen a most megjelenő Only is rajta lesz, október 20-án érkezik majd. A cím egy név, amelyet Sampha atyai nagyapja viselt. A lemezen olyan arcok működnek közre, mint Yaeji, Léa Sen, Sheila Maurice-Grey a Kokorokóból, Ibeyi, Morgan Simpson a Black Midiből, Yussef Dayes, Laura Groves, El Guincho és Kwake Bass.

Divorce: Scratch Your Metal

Az emlékezetes nevet viselő Divorce zenekar egyelőre nem híres, de szinte minden fontos felületen felbukkant már a nevük, a lejátszásaik valami teljesen megmagyarázhatatlan, érthetetlen szinten nem korrelálnak a zenéjük minőségével, de hát ezért is vagyunk mi, hogy szóljunk ezekről a radar alatt maradt zenekarokról.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!