2023.3.28., kedd

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Társadalom
Szécsi Krisztián
2022.11.23 14:37
Olvasási idő  0:59

Leáldozóban a Torrentnek - Kevesebbet kalózkodik a magyar

A legújabb kutatások szerint egyre többen fordulnak el az illegális tartalmaktól Magyarországon.

Szécsi Krisztián
2022.11.23 14:37 Olvasási idő  0:59
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

A Magyar Távirati Iroda (MTI) november 23-án kiadott közleménye szerint, 78 százalékról 85 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik már egyáltalán nem fogyasztanak illegális tartalmat.

 

Ahogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. által közösen vezetett kutatása is kimutatta, a megkérdezettek csupán 21 százaléka lenne hajlandó fizetni illegális tartalomért, míg a 70 százalékuk teljesen elégedett a legálisan elérhető tartalmak mennyiségével. Ez az arány 2020-ban, a pandémia kezdetén, még csupán 58 százalékon állt.

 

Azoknak az oldalaknak a népszerűsége, amelyek jogvédett tartalmak, filmek és zenék illegális letöltését biztosítja, mint amilyen a Torrent is, csökkent. Azonban szerepük még mindig jelentős, annak ellenére, hogy a hasonló siteok használatát egyre többen tagadják, pontosabban a kutatásban megkérdezettek 85 százaléka.

Ezzel szemben 15-ről 10 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik rendszeres használói az illegális platformoknak, és ezen belül találkozunk azzal a 36 százalékkal, akit csak potyautasnak neveznek a kutatók. Ők azok, akik az oldal szabályait semmibe véve nem töltenek vissza tartalmat.

A 10 százaléknyi illegális felhasználóból 17 százalék mondja azt, hogy nem engedheti meg magának egy streaming szolgáltatóra való előfizetést.

 

Érdemes megjegyezni, hogy azoknak az internethasználóknak az aránya, akik egyáltalában nem hajlandók fizetni a legális forrásból való tartalomletöltésért, 65-ről 76-ra ugrott, míg ebből 68 százalékuk mondja azt, hogy ameddig az általuk preferált tartalmat ingyenesen elérhetik a világhálón, nem fizetnek a legális verzióért, ebből viszont 12 százalékuk váltana, ha a streaming szolgáltatók részéről jelentős árváltozást lehetne felfedezni. Vagyis, ahogy a kutatás is jól mutatja: a tartalomfogyasztók mindenképpen reagálnak a streaming-piacon látható az árváltozásokra.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Fotó: Paula Bronstein / Staff
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában társadalom
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra