2023.8.31 16:36
Olvasási idő 2:17
Szöllősi Anna

A TikTok legújabb trendje az ággyal kapcsolatos, de alvásról szó sincs

A TikTok legújabb trendje az ággyal kapcsolatos, de alvásról szó sincs
Forrás IMDB / HBO / Eufória
ÉLETMÓD ALVÁS TIKTOK TREND

Nagyot megy a TikTokon a Z generáció legújabb „öngondoskodás-központú“ trendje, a bed rotting (magyarra fordítva ágyban punnyadás), ami kábé annyit tesz, hogy fetrengsz az ágyban, ahol csinálhatsz az alváson kívül bármit.

Az öngondoskodás és a nagyon divatos „me time“ valóban fontos a fizikai és mentális egészségünk miatt, de az egész napos ágyban heverészés vajon tényleg a legjobb módszer erre? A bed rotting trend szerint talán igen. A 130 milliós megtekintésnél járó őrület jelenthet bármilyen passzív tevékenységet, amit az ágyban lehet csinálni, de nem alvás; például tévézést, olvasást vagy telefonnyomkodást. Cikkünkben összegyűjtöttük, mikor lehet akár tényleg hasznos és felszabadító dolog, és mikor csap át a káros kategóriába.

Nem szégyen a lustálkodás

A döglődésnek (észszerű kereteken belül) lehetnek jótékony hatásai: kis mértékben megnyugtathatja a testet, és segíthet enyhíteni a stresszt és kimerültséget, főleg azok számára, akiknek a munkája kimerítő mentálisan vagy fizikailag – ők arra használhatják a gyakorlatot, hogy feltöltődjenek. 

Emellett, a trend erősítheti az érzést, hogy igenis megteheted és nem kell bűntudatot érezned azért, mert néha nem csinálsz semmit, ami nem feltétlen jelent lustaságot. 

A társadalom hajalmos belénk sulykolni, hogy a szuperelfoglalt életvitel és termelékenység a normatív, példaértékű. Ez a hozzáállás viszont kiégéshez vezethet, és nem ad lehetőséget a pihenésre vagy feltöltődésre anélkül, hogy lustának lennénk titulálva.

 

Egészségtelen is lehet

Az ágyban punnyadásnál vékony a határvonal a káros és akár egészséges között, és nagyon is számít, mennyi ideig tart: ha időt vesz el a szociális összejövetelek elől, vagy akadályoz a munkában, akkor további belső feszültséget okozhat.


„Míg rövidtávon lehet pozitív hozadéka, aggodalomra adhat okot, ha egy-két napnál tovább tart. Ha az ágyban punnyadás szokványos viselkedéssé, mintázattá válik, az a depresszió vagy más mentális egészségügyi problémákat is jelezhet“ – mondta el a Health-nek Dr. Ryan Sultan, a Columbia Irving University Medical Center klinikai pszichiátriai adjunktusa.

Forrás IMDB / Intercom / Doktor Szöszi

Hogyan hat az alvásra?

Spoiler: rosszul. Ha az emberek az intimszférát jelentő hálószobát és az ágyukat csak alvásra használják, nagyobb eséllyel tudják elkerülni az alvászavart. Dióhéjban: az agyad összezavarodik, és éjszaka nem fogja tudni, hogy elaludni próbálsz, vagy csak fetrengsz. Ezenkívül a túl sok punnyadás nincs jó hatással a testre sem, és a fizikai aktivitás hiánya ronthat az alvás minőségén.

Kiemelt tartalom
Elszállt az ihlet? Ezek a kínai social media trendek garantáltan felélesztik a kreatív energiáidat Elszállt az ihlet? Ezek a kínai social media trendek garantáltan felélesztik a kreatív energiáidat 2024.4.25 18:22

Az is számít, mit csinálsz az ágyban: egyre több kutatás mutat rá, hogy egyáltalán nem ajánlott lefekvés előtt a telefonunkat nyomkodni céltalanul, vagy órákon át bámulni a kedvenc sorozatunkat, jobb ezeket a tevékenységeket a hálószoba falain kívül tartani. 

Ha olyan dolgokkal foglalkozol az ágyban, mint munka vagy tévézés, hosszabb ideig tarthat az elme lecsendesítése és az elalvás. 

Helyette válassz olyan tevékenységeket, mint az olvasás, meditáció, naplóírás, amik szintén élvezetesek, és még csökkentik is a szorongást. Érdemes időkorlátokat szabni, akár időzítőt állítani a telefonodon, nehogy azon kapd magad, hogy két napja el sem hagytad a hálószobát. 

A depresszió és az ágyban punnyadás közötti kapcsolat

Azok az emberek, akik klinikai depresszióban szenvednek vagy szoronganak, gyakrabban választják ezt a tevékenységet a csökkent energiaszint és kedvtelenség miatt. Gyakori tünet még az érdeklődés hiánya olyan tevékenységek iránt, amiket korábban élveztek, az ágyban punnyadás azonban nem segít, hanem táplálhatja a mentális betegségünket. Ez az amúgy nem túl produktív tevékenység az elején felfogható öngondoskodásként, de hosszútávon megnövekedett képernyőidőhöz, alvászavarhoz, társadalmi elszigeteltséghez és a mentális betegségeknél még nagyobb bajhoz vezethet.

Forrás IMDB / Les Films du Fleuve / Két nap, egy éjszaka

Bár az ágyban punnyadás ideig-óráig felment a modern, rohanó világ súlya alól, ami akár felszabadító érzés is lehet, fontos, hogy tudatosan csináljuk. Ha beépül a napi rutinba, vagy ha a depresszió jeleit tapasztaljuk magunkon, mindenképp kérjük szakember segítségét!

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!