2023.8.22 13:57
Olvasási idő 1:04
Szécsi Krisztián

Visszatérőben van egy nagyon régi betegség Európában, csak azért, mert nem fogyasztunk elég D-vitamint

ÉLETMÓD BETEGSÉG EGÉSZSÉG SPORT

A betegséget még a 17. században detektálták először, azóta egyértelműen a szegényekkel azonosítják.

Bár azt hinné az ember, hogy a 21. században nem fenyegetheti már civilizációnkat medievális betegségek, pedig jobb lenne nem elfelejtenünk, hogy például a mai napig törnek ki még pestisjárványok a világ különböző pontjain, na meg a szomszédos Romániában található a múltszázad egyik legnagyobb lepratelepe. Így nem is annyira meglepő, hogy az 1800-as évek szegénységhez köthető betegségei megint csak felütötték a fejüket Európában.

Egy friss egészségügyi kutatás szerint Skóciában megint terjedőben van az angolkór, mely nem csupán romantikus filmek és regények szövevényes történeteinek alapja, de sajnos a csúfos valóság.

Az angolkór kialakulásának hátterében az áll, hogy egy adott szervezet D-vitaminhiánya miatt a kalcium és foszfor felszívódása a belekben nem elégséges. Ennek következménye, hogy a vérben leesik a kalcium és a foszfát szintje, viszont növekszik az alkalin-foszfatáz aktivitás. Ez előbb-utóbb a csontok kilágyulásához vezethet. Az angolkórt az eldeformálódott csontokról lehet felismerni.
Egy angolkóros gyermek röntgenfelvétele. Forrás Wikipedia

A vitaminbevitelt legegyszerűbben élelmiszereken keresztül pótolhatjuk: tojás, olajos magvak, máj, tengeri halak, stb. De mondjuk az sem árt, ha sok időt töltünk a friss levegőn. Sajnos kialakulásának gyakorisága erősen összefügg életkörülményeinkkel, ezért is mondják azt, hogy az angolkór a szegények betegsége.

Kiemelt tartalom
Sportolókhoz és szurkolókhoz is szóló kollekciót mutatott be a Dorko Sportolókhoz és szurkolókhoz is szóló kollekciót mutatott be a Dorko 2024.4.12 11:40

A legtöbb angolkóros megbetegedéseket a skóciai Glasgow környékén jegyezték (összesen 356), amely egyébként az Egyesült Királyság egyik legszegényebb régiójának számít. 2021 és 2022 között például a város gyerekeinek 32 százaléka élt egyértelmű szegénységben, az adatok alapján pedig Glasgow legvisszamaradottabb részein élő férfiak mintegy 15,4 évvel élnek kevesebbet, mint az elit környékeken élő férfitársaik. A nők esetében ez a különbség 8,6 évről 11,6 évre nőtt.


Az egészségügyi kutatások alapján az angolkór növekedése ahhoz is köthető, hogy a modernkori ember mozgásszegényebb életvitelt él, nem sportol, főként ülőmunkát folytat, olcsó és rosszminőségű ételeket fogyaszt.