2023.8.24 16:48
Olvasási idő 3:20
Kremmer Magdi

J.K. Rowling és Kanye West után Lizzót is „eltörölhetik“ – Így működik a cancel culture, az internet egyik legveszélyesebb eszköze

J.K. Rowling és Kanye West után Lizzót is „eltörölhetik“ – Így működik a cancel culture, az internet egyik legveszélyesebb eszköze
Forrás GettyImages / Tim Mosenfelder
TÁRSADALOM CANCEL CULTURE J.K. ROWLING LIZZO

Legutóbb Lizzo körül robbant ki botrány, akit szexuális zaklatással és kirekesztő bánásmóddal vádolnak. Vajon őt is utoléri a cancel culture? Írás a szexuális zaklatásról, hírességek és rajongóik viszonyáról, az internet erejéről és az eltörléskultúráról.

Nemrég mi is megírtuk, hogy Lizzót, a testpozitivitás királynőjét, a rasszizmus és diszkrimináció ellen aktívan felszólaló, energikus és szeretetteljes énekesnőt szexuális zaklatással és kirekesztő bánásmóddal vádolják. Az előadóművészt három volt táncosnője perelte be, akik elég meredek eseteket hoztak a nyilvánosságra. A vád szerint Lizzo többek között megjegyzést tett a táncosok súlyára, mentális nyomást gyakorolt az alkalmazottaira, egyikőjük emiatt a mosdóba sem mert kimenni, illetve egy amszterdami sztriptízklubban arra ösztönözte a munkavállalóit, hogy érintsék meg a meztelen táncosnőket.  

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Lizzo (@lizzobeeating) által megosztott bejegyzés

A Lizzo körüli ügy nemcsak az énekesnő, de a rajongók életét is felforgatta, akikre igencsak megosztóan hatott a botrány. Míg sokan támogatják az énekesnőt és a vádakat túlkapásnak gondolják, rengetegen pártolnak el mellőle és Lizzo eltörlését követelik; egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy valóban ő lehet a cancel culture következő vesztese. A Made in America zenei fesztivál lemondta Lizzo szeptemberi fellépését és a 2024-es Super Bowl Halftime Show potenciális fellépőinek listájáról is lekerült. Az ügy kirobbanása óta több mint 200 ezer Instagram-követőt vesztett, a TikTokon pedig többmilliós nézettséggel rendelkeznek a botrányt boncolgató videók. Lizzo tagadja az ellene felhozott vádakat, és Insta-posztban írt arról, hogyan érinti őt az ügy, emellett felkérte saját védelmére a „hollywoodi bulldogként“ ismert Marty Singer védőügyvédet, aki az elmúlt évek legnagyobb celebbotrányaiban mindig pert nyert.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Lizzo (@lizzobeeating) által megosztott bejegyzés

 

Sok ismert ember bukott már bele

Lizzo esete csak egy példa a sok közül arra, hogy a cancel culture senkit nem kímél, és egy zaklatási ügy bárkinek derékba törheti a karrierjét.

A magyarban leggyakrabban „eltörléskultúraként“ fordított cancel culture-ről a 2010-es évek óta szokás beszélni: a kifejezés arra a társadalmi jelenségre utal, amikor egyéneket vagy csoportokat sértőnek, ellentmondásosnak vagy károsnak ítélt tetteik, kijelentéseik, meggyőződésük miatt a társadalom egy része kritizál, bojkottál vagy kiközösít.

Az eltörlés alapvetően a felelősségre vonás eszköze, és a MeToo egyik fő célja is az volt, hogy bántalmazó, erőszaktevő emberek ne lehessenek hatalmi pozícióban, és legyenek felelősségre vonva a tetteikért, amit a közösségi média segítségével érhetett el a mozgalom. A social media platformokon egy-egy hír és vélemény rekordgyorsasággal terjed és a legjobb PR-os sem tud mit tenni, ha az internet népe állást foglal valakivel szemben.

Kiemelt tartalom
„Valóra vált álom“ – újabb A-listás popsztár bukkan fel A Simpson családban „Valóra vált álom“ – újabb A-listás popsztár bukkan fel A Simpson családban 2023.5.16 15:19

Az interneten csak „kannibál színészként“ emlegetett Armie Hammerrel szerződést bontott az ügynöksége és több szerepet is elveszített, mióta napfényre kerültek zaklatási ügyei, Kanye West nyers stílusát sokáig elnézték a rajongók, antiszemita posztja után viszont nemcsak az Instagram tiltotta le, de szinte minden jelentős zenei stúdió és divatház szerződést bontott vele és azóta sem adott élő koncertet. A Harry Potter-könyvek írónőjét, J.K. Rowlingot transzkritikus tweetjei miatt bojkottálták a rajongók, akik egy része azt is elutasítja, hogy a legismertebb fantasysorozatnak lenne szerzője.

Armie Hammer Forrás Gareth Cattermole / Staff

A sors fintora 

Ironikus módon Lizzo pont idén januárban szólalt fel a cancel culture ellen, amit szerinte el kellene törölni. A Grammy-díjas énekesnő a Twitteren fejtette ki a véleményét a témában, ahol azt írta:

Lehet, hogy furcsa, amiért erről beszélek, de muszáj megosztanom, mit gondolok… A cancel culture ki lett sajátítva. Korábban a valóban marginalizált csoportok felháborodásának adott hangot, de manapság divatossá vált és rosszul használják, nem jó irányba ment el a dolog.

A kommentelők közül sokan egyetértettek, és azt gondolják: az eltörlés helyett számon kellene kérni ezeket a személyeket és meg kellene mutatni nekik, hogy következményekkel jár, ha másokra nézve káros dolgot tesznek.

Honnan a kifejezés? 

A poszt a cancel culture eredetéről is diskurzust indított: ahogy egy korábbi Washington Post-cikkből is kiderül, a kifejezés eredeti jelentése nem a bojkottálás volt. A „canceled“ szó használatát Nile Rodgers énekes-dalszerző 1981-es, Your Love is Cancelled című slágeréhez kötik. A dal után kezdte el a fekete közösség a kifejezést arra, használni, ha valakit elfogadhatatlan viselkedése miatt kivágtak az életükből. Ekkor azonban ez még sokkal inkább egy személyes döntést, mintsem egy egész társadalom vagy szakma döntését jelölte. Manapság azonban a közösség előtt történő számonkérés minden megnyilvánulására rámondjuk, hogy ez is a “cancel culture” része, ami azt vonta maga után, hogy a valós problémák és marginalizált csoportok hangja talán sokszor nem tud úgy érvényesülni.

Hol marad a valódi következmény?

Bár évről évre végignézzük, ahogy egy-egy híresség eltörlésre kerül a cancel culture által, valódi felelősségre vonás ritkán történik. Kanye West nem posztolhat Instagramra, de még mindig a világ egyik legbefolyásosabb előadója, 500 millió dolláros vagyonnal – az ipar maga dönti el, hogy ki az, akit valóban kivet magából. Már a cancel culture előtt is voltak olyan művészek, akik nem feleltek meg Hollywood elvárásainak: Katherine Heigl például évekig nem kapott szerepeket, mivel elvileg nagyon nehéz együtt dolgozni vele és „kissé szexistának“ nevezte a Felkoppintva című filmet, amiben korábban szerepelt. Ezzel szemben Roman Polanski, aki megerőszakolt egy 13 éves lányt és a vádak szerint több nőt is zaklatott szexuálisan, még 2023-ban is rendezhetett. Egyelőre még nem tudjuk, hogy mi lesz Lizzo sorsa, de az biztos, hogy a cancel culture bárkit utolérhet, az azonban, hogy lesznek-e valódi következményei is a tetteknek, már más kérdés. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!