2023.8.3 11:11
Olvasási idő 0:46
Krajnyák Petra

Újabb kolosszális felfedezést tettek az állatvilágról

Újabb kolosszális felfedezést tettek az állatvilágról
Forrás Carl Finkbeiner/GETTY IMAGES
TECH-TUDOMÁNY ÁLLAT ÁLLATVILÁG TERMÉSZET TUDOMÁNY

A Perucetus colossus a ma élő legnagyobb és legnehezebb állattal, a kék bálnával vetekszik.

A Peru déli részén felfedezett ősi bálna, a Perucetus colossus 39 millió évvel ezelőtt az állatvilág legnagyobb tengeri emlőse lehetett. Giovanni Bianucci, a Pisai Egyetem kutatója és csapata arra a felfedezésre jutott, hogy cetek a feltételezettnél 30 millió évvel korábban érhették el maximális tömegüket.

Kék bálna, a ma élő legnagyobb állat. Forrás Carl Finkbeiner/GETTY IMAGES

A becslések szerint 85-340 tonnát nyomhattak, ez 0,5-2 millió darab iPhone 14-el, 85-340 Toyota Yarissal vagy 2-8 darab Airbus A320neo utasszállító géppel egyenértékű. A ma élő legnehezebb állat, a kék bálna átlagos tömege 100 tonna, maximális tömege akár a 199 tonnát is elérheti.

A Perucetus colossus fosszilizálódott csontjai (pirossal) és teljes csontvázának rekonstrukciója (szürkével) Forrás Qubit / Giovanni Bianucci

A cetek családjába tartozó új fajt egy részlegesen megmaradt fosszília alapján jellemezték a Nature folyóiratban közölt tanulmányban. A kutatók a nagyjából 20 méteres csontváz tömegét 5,3-7,6 tonna közé teszik. Tehát az ősi bálna akár háromszorosan is túlszárnyalhatja 25 méter hosszú leszármazottját. A leletek minden más emlőstől különböznek, az egykori gigászi állat csontjai extrém módon megvastagodtak. 

„Ez az eredmény utat nyit több más lehetőség előtt is annak tekintetében, hogy mi vár még felfedezésre a cetek korai evolúciójáról és diverzifikációjáról. Engem leginkább a Perucetus colossus táplálkozási szokásai érdekelnek, és remélem, hogy a nem túl távoli jövőben több lelet kerül elő, ami erre fényt deríthet” – mondta Vélez-Juarbe,  Los Angeles-i Természettudományi Múzeum paleontológusa.