2023.7.28 14:23
Olvasási idő 1:12
Kovács M. Dávid

Egy lépéssel közelebb került Mijazaki Hajao utolsó utáni filmje a nyugati világhoz

FILMEK + SOROZATOK ANIMÁCIÓS FILM FILMEK JAPÁN MIJAZAKI HAJAO

A japánok Walt Disney-je egyszer már visszavonult, aztán mégis elkészítette pályája immár tényleg utolsó egészestés alkotását, amely egészen váratlanul a torontói filmfesztivál nyitófilmje lett.

Japán után először Kanadában lesz látható Mijazaki Hajao (Miyazaki Hayao) utolsó filmje, a The Boy and the Heron (magyarul: A fiú és a kócsag), amit a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál nyitófilmjeként tekinthet meg a közönség szeptemberben, írja a TIFF bejelentése nyomán a Deadline.

Mijazaki Hajao (Miyazaki Hayao) Forrás Frazer Harrison / Getty Images

Ahogy a Film.hu moziportál emlékeztet, Torontóban Mijazaki Hajao és a Ghibli Stúdió számos alkotását vetítették már, ám a mostani az első alkalom, hogy a fesztivál egy animációs alkotást választott nyitófilmnek. Sőt, az animációs mester munkája az első japán nyitófilm a fesztivál történetében.

Japánban július első fele óta vetítik Mijazaki Hajao utolsó egészestés produkcióját, amelyet annak ellenére is óriási várakozás övezett, hogy előzetesek és reklámkampány nélkül vitték mozikba.

Mijazaki tíz éve, a 2013-ban bemutatott Szél támad című alkotása óta nem jelentkezett új animével. Ekkoriban közölte a sajtóval azt is, hogy idős korára tekintettel nyugdíjba vonul, de 2017-ben mégis elkezdett dolgozni a filmen, amelynek a Japánon kívüli világ még mindig csupán a plakátját ismeri.

A film eredeti címe (Kimitacsi vado ikiru ka?; magyarul: Hogy éltek?) Josino Genzaburo 1937-ben kiadott, azonos című könyvére utal, de a történet Mijazaki eredeti alkotása. A kétórás film egy édesapját elvesztő kamasz fiú érzelmi és pszichológiai fejlődését rajzolja meg a barátaihoz és a nagybátyjához fűződő kapcsolatán keresztül.

Ahogy egy ideje tudni lehetett, Mijazaki Hajao utolsó animációs filmje először Japánban került a mozikba, ám a film nemzetközi forgalmazásáról egyelőre nincs hír – ezért is nagy szám a torontói filmfesztivál bejelentése.

Mijazaki Hajao 2003-ban Oscar-díjat kapott a Chihiro szellemországban című filmjéért, majd 2006-ban A vándorló palota, míg 2014-ben a Szél támad című animációs filmjét jelölték Oscarra, 2015-ben pedig életműdíjjal tüntette ki az amerikai filmakadémia.

Kiemelt tartalom
Japán történelmi gyorstalpaló és kulturális kisokos A sógunhoz, 2024 eddigi legjobb sorozatához Japán történelmi gyorstalpaló és kulturális kisokos A sógunhoz, 2024 eddigi legjobb sorozatához 2024.4.27 10:03

A japán mester alkotásait elsősorban a modern civilizáció bírálata és a természet iránti rajongás jellemzi. Ha szeretnél többet megtudni az animációs alkotó munkásságáról, feltétlenül olvasd el a Mijazaki Hajao munkásságának szentelt cikkünket.