2023.6.6 14:28
Olvasási idő 0:54
Kovács M. Dávid

Előzetesek és reklámkampány nélkül viszik mozikba a Totoro alkotójának új filmjét

FILMEK + SOROZATOK ANIMÁCIÓS FILM FILMEK JAPÁN MIJAZAKI HAJAO

Mijazaki Hajao, a japánok Walt Disney-je egyszer már visszavonult, hamarosan azonban bemutatja legújabb munkáját, amit az egyik legnépszerűbb japán gyerekkönyv ihletett.

A Ghibli Stúdió előzetes és reklámkampány nélkül mutatja be a 81 éves Mijazaki Hajao (Miyazaki Hayao) Oscar-díjas japán animációs mester új, How Do You Live (magyarul: Ti hogyan éltek?) című alkotását.

Mijazaki Hajao (Miyazaki Hayao) Forrás Frazer Harrison / Getty Images

A korábban a Refresheren is beharangozott film producere, Szuzuki Tosio egy japán magazinnak adott interjújában elmondta: sem előzetese, sem tévé- vagy újságreklámja nem lesz a július 14-én megjelenő új animációs filmnek.


Ugyanakkor a közönség nem maradt teljesen információ nélkül, az animációs filmet gyártó Ghibli Stúdió ugyanis decemberben kiadott egy plakátot, Mijazaki pedig egy 2017-es interjúban elárulta, hogy a filmet Josino Genzaburo 1937-es, azonos című regénye ihlette, de annak nem közvetlen adaptációja.

Mijazaki tíz éve, a 2013-ban bemutatott Szél támad című alkotása óta nem jelentkezett új animével. Ekkoriban közölte a sajtóval azt is, hogy idős korára tekintettel nyugdíjba vonul, de 2017-ben mégis elkezdett dolgozni a Ti hogyan éltek? című filmen. Maga a könyv egy gyerek felnőtté válását mutatja be a barátaihoz és nagybátyjához fűződő kapcsolatain keresztül.


Mijazaki 2003-ban kapott Oscar-díjat a Chihiro szellemországban című rajzfilmjéért, és 2014-ben életművét is Oscar-díjjal ismerte el az amerikai filmakadémia. A japán mester alkotásait elsősorban a modern civilizáció bírálata és a természet iránti rajongás jellemzi.