2023.7.9 9:57
Olvasási idő 2:42
Kremmer Magdi

Így önkénteskedj a legkirályabb külföldi helyeken, ha érettségi után kihagynál egy évet

Így önkénteskedj a legkirályabb külföldi helyeken, ha érettségi után kihagynál egy évet
Forrás WWOOF/ Instagram
TÁRSADALOM ÉRETTSÉGI NYÁR ÖNKÉNTESKEDÉS

Ha most érettségiztél és még nem tudod mit fogsz csinálni szeptembertől nézd meg milyen lehetőségeid vannak, ha úgy döntenél: tartasz egy gap yeart!

A “gap year”-re nincs igazán jó magyar kifejezésünk, a szókapcsolat gyakorlatilag a tanulmányok között kihagyott, általában utazással, önkéntességgel vagy munkával töltött évet jelenti. Legtöbben érettségi után szoktak egy kis szünetet tartani, mielőtt belevágnának a felsőfokú tanulmányaikba, de sokan szoktak az alapképzésük befejezése után vagy az egyetemi képzés alatt kihagyni egy évet.

Bár itthon nincs túl nagy hagyománya a gap yearnek, sok nyugati országban teljesen megszokott, hogy valaki 20-22 évesen kezdi el csak az egyetemet és előtte még kipróbálja magát más dolgokban. Itthon a középiskolásoktól elvárják, hogy érettségi után rögtön kezdjék el az egyetemet, ami persze tök jó dolog, hogyha tudod, mit szeretnél tanulni és elkötelezett vagy mellette. Sokan viszont egyáltalán nem biztosak abban, hogy mit szeretnének a következő években tanulni, vagy hogy akarnak-e egyáltalán.

Ha most érettségizel és még nem tudod, mit akarsz csinálni vagy már egyetemre jársz, de pihennél egy évet, esetleg épp munkahelyet váltanál, érdemes elgondolkodnod egy külföldi gap yearen. Egy “kihagyott” év során rengeteg új élményt gyűjthetsz, kipróbálhatod magadat új helyeken és helyzetekben, és olyan készségeket és tudást sajátíthatsz el, amiket az iskolapadban ülve sosem fogsz. Külföldön eltölteni néhány hónapot elsőre ijesztőnek tűnhet, de egy ilyen élmény segít a függetlenedésben és önmagad megtalálásban. Szerencsére sok különböző lehetőségünk van arra, hogy szebbnél szebb helyeken töltsünk el egy gap yeart. Összegyűjtöttünk nektek néhány szerveztet, amivel könnyen elindulhattok világot látni.

WWOOF

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

WWOOF™ (@wwoof) által megosztott bejegyzés

Ha te is szívesen töltenéd ilyen édes kecskékkel a mindennapjaidat, a WWOOf neked való.

A WWOOF (Worldwilde Opportunites on Organic Farms) világszerte kínál önkénteskedési lehetőségeket gazdálkodásokban, farmokon. Hogyha szívesen elvonulnál kicsit a világ elől, a WWOOF a neked való szervezet. Tengerparti mikrogazdaságok, hegyvidéki borászatok, erdőben élő, önfenntartó közösségek várják a segítségedet. Az oldal nagy előnye, hogy szigorúan ellenőrzik a regisztrálókat és az értékeléseknek köszönhetően biztosan tudhatod, hogy jó helyre mész majd. A legtöbb fogadóhelyen néhány hónapig lehet maradni, de vannak, akik akár egy évre is várnak önkénteseket. Általában napi pár óra munkáért cserébe szállást és ellátást biztosítanak a fogadók, így az utazási költség és a zsebpénz, amit költesz téged terhel. A WWOOF világszerte kínál lehetőségeket, amiket meg is tudsz tekinteni. A jelentkezéshez azonban a választott ország WWOOF oldalán regisztrálni kell és ki kell fizetni az éves díjat, ami országonként eltérő, de jellemzően 15-35 euró körül mozog.

Workaway

A Workawayen rengeteg különböző nemzetközi önkéntes lehetőséggel találkozhatsz. A WWOOF-tól eltérően itt nem csak farmokat, de hosteleket, civil szervezeteket is találhatsz, dolgozhatsz iskolákban, de házszittelő munkát is szerezhetsz. Kereshetsz ország vagy fogadóhely alapján és sok véleményt, élménybeszámolót olvashatsz az oldalon. A Workawayen napi 5 óra munkát várnak el tőled ételért és szállásért cserébe, de vannak helyek, amelyek fizetnek is a munkádért. Az éves tagsági díj 49 euró, ezzel a Workawayre felregisztrált 170 ország bármelyikére jelentkezhetsz.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Workaway (@workawayinfo) által megosztott bejegyzés

Ilyen a Workaway, ha gyerekekkel dolgozol.

Európai Szolidaritási Testület

Az Európai Szolidaritási Testület az EU-ban élő, 18-30 éves fiatalok számára létrehozott program. A Testület tagjaként bárki jelentkezhet 2-12 hónapig tartó külföldi munkákra. Ezek a munkalehetőségek alapvetően önkéntesek, az adott szervezetnél heti 30-38 órát kell dolgoznod. A projekt fizeti az utazási költséget, a lakhatást, az ellátást, a zsebpénzt, a biztosítást és (2 hónapnál hosszabb projektek esetén) a nyelvi felkészítést. 50 ország legkülönbözőbb lehetőségei közül válogathatsz, és ami a legjobb: a Testülethez való csatlakozás díjmentes!

Eurodesk

Ha bizonytalan vagy, hogy mit csinálnál szívesen nézz körül az eurodesk oldalán. Az eurodesk opportunity finder összegyűjti neked az aktuális nemzetközi önkéntes, munka és tanulási lehetőségeket. Hogyha tudod, hogy szívesen kihagynál egy évet, de még inspirálódnál kicsit, itt biztosan találsz valamit, ami neked való.

Au Pair

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Au Pair in America (@aupairinamerica) által megosztott bejegyzés

Ha jó vagy a gyerekekkel és a bébiszitterkedés olyasmi, amit szívesen csinálnál, próbáld ki magad Au Pairként. Az Au Pairek családoknál élnek és a szállásért, ellátásért és zsebpénzért cserébe vigyáznak a gyerekekre. Az Au Parikedés neked való, ha szívesen megtanulnál egy új nyelvet egy külföldi családtól, farmok helyett pedig inkább új városokat fedeznél fel. Au Paireket az egész világon keresnek, de figyelmesen járj utána a családnak, mielőtt úgy döntenél, hogy beköltözöl.