2023.6.30 10:43
Olvasási idő 1:18
Kovács M. Dávid

Minden harmadik magyar fiatal a kivándorláson gondolkodik, de a Fidesszel szimpatizálók többsége maradna

TÁRSADALOM FELMÉRÉS KIVÁNDORLÁS TANULMÁNY

A magyar fiatalok kivándorlási szándékait vizsgálta egy tanulmány. A számok aggasztóak, és nyomasztóan sokat romlottak az elmúlt három év alatt.

A 16-29 éves fiatalok legalább harmada nem érzi jól magát a jelenlegi magyarországi viszonyok között – derül ki az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének friss kutatásából, amelynek eredményeit a Hvg.hu ismertette.

Diáktüntetők a Fidesz-székháznál Forrás Szajki Bálint / 24.hu

A magyar fiatalok kivándorlási szándékait vizsgáló tanulmány szerzői hangsúlyozzák: a felmérésben nem azt vizsgálták, hogy kik fogják „holnap reggel” elhagyni az országot, hanem sokkal inkább azt, hogy általában hogyan érzi magát ez a korosztály, milyen a jövőképük.

A 2023. májusi adatok szerint minden harmadik (35 százalék) magyar, 16 és 29 év közötti fiatal fejében megfordult már a gondolat, hogy inkább másutt élje az életét. Három évvel korábban ez a szám még csupán 11 százalék volt, vagyis több mint háromszorosára nőtt az elmúlt évek alatt.

Ez az aggasztó adat leginkább dühöt, frusztrációt, elkeseredettséget mutat a vizsgált korosztály egy részében – magyarázzák a kutatók. A felmérés szerint a magyar fiatalok 40 százaléka akár több évre is szívesen lenne külföldön munkavállaló.

Kiemelt tartalom
A félműszaknyi tiktokmaratonok és a cseten koldult erotikus fotók sem ritkák a magyar tizenéveseknél egy felmérés szerint A félműszaknyi tiktokmaratonok és a cseten koldult erotikus fotók sem ritkák a magyar tizenéveseknél egy felmérés szerint 2023.4.21 13:05

Csak viszonyításképpen: három éve, a Magyar Fiatalok 2020 kutatásban még a megkérdezettek alig több mint 20 százalékának voltak hosszú távú munkavállalási szándékai, vagyis ez a szám is megduplázódott.

A felmérés szerint: minél kevésbé elégedettek a fiatalok a saját életükkel, illetve minél negatívabban ítélik meg a demokrácia jelenlegi állapotát, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a külföldi munkavállalást fontolgassák.

A kutatás megállapította: a tartósabb külföldi élet gondolata leginkább a 20 év alattiak, a fővárosban élők, a szülők révén magas kulturális tőkével induló, és azt tovább gyarapító fiatalokat foglalkoztatja, de a legszorosabb összefüggés e téren a pártpreferenciákkal figyelhető meg.

Diáktüntetés Budapesten 2022. október 14-én. A rendezvény végén a tanároknak küldött, kirúgással fenyegető leveleket egy hordóban elégették. Forrás Farkas Norbert / 24.hu

A tartós külföldi élet gondolatával leginkább a preferenciájukat titkolók, a Kutyapárt szimpatizánsai, de mindenekelőtt a 2022-ben együtt induló ellenzéki pártok megmaradt támogatói játszanak el. Ez az érték a Fidesz−KDNP szavazóinál a legalacsonyabb.

Kiemelt tartalom
Aggasztóan keveset tudunk arról, milyen jogok illetnek meg minket, amikor áldozatokká válunk – pedig bármelyikünkkel megtörténhet Aggasztóan keveset tudunk arról, milyen jogok illetnek meg minket, amikor áldozatokká válunk – pedig bármelyikünkkel megtörténhet 2023.2.22 16:25

A legszélsőségesebb polarizáció abban mutatkozott, mennyire elégedettek a fiatalok a demokrácia hazai állapotával: a tartós külföldi élet gondolatát mérlegelők mintegy háromnegyede egyáltalán nem, vagy csak simán nem elégedett a magyar demokráciával, vagyis nem túlzás azt állítani, hogy az ebből adódó tehetetlenségérzet befolyásolhatja leginkább a külföldi letelepedés gondolatát.