2023.6.27 14:40
Olvasási idő 2:18
Somogyi Marci

Reszkess, Steam Deck! Megérkezett a kihívód, az Asus ROG Ally

Reszkess, Steam Deck! Megérkezett a kihívód, az Asus ROG Ally
Forrás Rog.asus.com
TECH-TUDOMÁNY GAMING KONZOL SZÁMÍTÓGÉP

Játssz bárhol és bármikor a kedvenc videójátékaiddal az Asus új kézi konzolján, ami az eddigiek alapján egy nagyon pofás kis gép, méltó versenytársa lehet a Steam Decknek.

Bárcsak most lennék gyerek: a lelkem eladnám, és évekig mosnám az egész család összes autóját, hogy elég pénzt gyűjtsek egy ilyen játékcsodára. A masszív gamermúltra visszatekintő Asus ROG széria ugyanis lassan mindenki számára elérhetővé teszi kézi gamer pc-jét, ami az előzetes tesztek és leírások alapján egy nagyon jól sikerült kis eszköz lett. Nézzük, pontosan mit is tud az Ally!

Ahogy a képeken és a videókon is látszik, kialakítása a PSP-t idézi: középen van a kijelző, mellette két oldalon a gombok, alul és felül a csatlakozók, illetve további gombok. Az eszközt úgy alakították ki, hogy még hosszú távú játék során is nagyon kényelmes legyen. A mérnökök munkáját dicséri továbbá az is, hogy a konzol melegedése nem zavarja a játékélményt. A készülék hátán úgy vezették ki a meleg levegőt, hogy se a kezünket ne izzassza meg, se a lábainkat ne fújja telibe.


A kütyüben egy 1080p-s, 120 Hz-es képfrissítésű kijelző kapott helyet, amit akár érintéssel is vezérelhetünk – tehát szebb a felbontás és gyorsabb a képfrissítés, mint a Steam Deckben. Ez egyik oldalról megsüvegelendő, másik oldalról viszont az akkumulátoridő rovására történik. Mindenesetre brutális belegondolni, hogy egy jobb minőségű gamermonitort is belepakoltak egy kézi eszközbe. Ráadásul egy speciális technológiának köszönhetően a kijelző fényes maradt, viszont alig tükröződik.

Az akkumulátoridőről nagyon sokféle módon lehetne beszélni, de sajnos nincs egzakt válasz a felmerülő kérdésekre, hiszen például az éppen futtatott játéktól vagy az aktuális kijelzőbeállításoktól is függ. De hogy mégis mondjak valami konkrétat: másfél-két óra COD-ot kampánymódban elvileg bír. Azért az elég impresszív, hogy egy balatoni vonatutat végig tudnék vele játszani gondtalanul.

Fontos hozzátenni, hogy a készülék automatikusan érzékeli, hogy töltőn van-e vagy kézi módban használjuk. A teljes kraftot ugyanis csak kábelesen tudjuk belőle kifacsarni. Sőt, kizárólag a gyári töltőkábel az, aminek a hatására a gép hajlandó meglódulni. Ez igazából az AAA játékok képkockaszámánál lesz igazán érezhető. De ha el tudjuk viselni, hogy a Cyberpunk csak 30 fps-en pörög, akkor nem kell mindig a töltőkábel után kutatnunk. Viszont ha csak filmezni szeretnél, akkor a Titanicot akár kétszer is végig tudod nézni rajta.

ROG Ally (2023) Forrás Rog.asus.com


Az Asus ROG Ally ráadásul dinamikus és baromi hangos. Ilyen hangrendszert belepréselni egy ilyen pici készülékbe már-már fizikai bravúr. Bár a legtöbben valószínűleg fülessel fogják használni, de ha esetleg mégsem, nem ez fog senkit megakadályozni a tökéletes játékélményben.


A Steam Deckhez vagy a Nintendo Switch-hez hasonlóan az Allyt nem csak kézi módban lehet használni: hozzá lehet kötni egy rendes monitorhoz, csatlakoztathatjuk a tévére, illetve rádughatjuk a kedvenc egerünket és klaviatúránkat is. Ha tényleg csúcsra akarjuk járatni a dolgokat, akkor érdemes beszerezni az Asus ROG hubját, hogy egyszerre lehessen rádugva a gép az áramra, hogy kimaxoljuk a teljesítményt és a perifériák is fussanak. Ennek az oka, hogy  a gyártó spórolt a portokkal, és más hubnál meg nem pörög fel a gép – szomorú, de ez van.

Kiemelt tartalom
Paul Atreides a Metal Gear Solidban: a Dűne-játékok nagyon furcsa történelme Paul Atreides a Metal Gear Solidban: a Dűne-játékok nagyon furcsa történelme 2024.4.18 17:46

Az eszközön Windows 11 fut, ebből következik, hogy a Microsofton keresztül Xbox Game Passt is futtathatunk a gépen, ami lényegében a gamerek netflixe, egy havidíjas játékplatform, ahol egy havi fix költségért egy folyamatosan frissülő játékbázishoz férhetünk hozzá. Sőt: a készülék megvásárlásához három hónap, ingyenes próbaidőszak is jár.

Az Ally két verzióban kapható: az egyik a sima, a másik az Extreme – természetesen utóbbi a drágább, de jóval erősebb és nagyobb tárhellyel rendelkező verzió.

Röviden: ha picit jobban belenyúlunk a zsebünkbe, egy a Steam Decknél papíron jobb eszközt kapunk. Azt jósolom, a két gép között olyan verseny alakulhat ki a jövőben, mint a PlayStation és az Xbox párharca, a két tábor pedig vérre menő szócsatákat vívhat egymással, hogy megpróbálja bebizonyítani a saját igazát.