2023.6.22 16:35
Olvasási idő 0:46
Szöllősi Anna

Az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy jogsértő a magyar transztörvény

KÖZÉLET TÖRVÉNY TRANSZNEMŰ

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának mai döntése szerint Magyarország megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét azzal, hogy nem biztosítja a transz emberek számára a nem- és névváltoztatás lehetőségét.

A magyar országgyűlés még 2020 májusában, a koronavírus-járvány miatti vészhelyzet idején szavazta meg azt a salátatörvényt, aminek a 33. paragrafusa szól az anyakönyvben bejegyzett születési nem megváltoztathatatlanságáról: 2020 májusa óta kvázi nincs lehetőség a nem és a név jogi elismerésére. Megjegyezendő, hogy már a törvény elfogadása előtt évekkel sem hoztak döntéseket a beadott kérelmek ügyében, amivel súlyosan sérülnek a transz emberek alapvető jogai, és azóta is folyamatosan sebezhető és kiszolgáltatott helyzetben vannak.

Ezért fordult a Transvanilla Transznemű Egyesület a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához: ügyfelük még 2020 májusa előtt nyújtotta be kérelmét a nem- és névváltoztatásra, de a hatóságok jogszabályi hiányosságokra hivatkozva elutasították azt, később pedig a transzfób törvény miatt nem próbálkozhatott újra.

A strasbourgi bíróság megállapította, hogy a kérelmezőt súlyos lelki és egészségügyi kár érte, és, hogy „az ügy körülményei olyan jogalkotási hiányosságokat és súlyos szabálytalanságokat tárnak fel, amelyek a kérelmezőt a magánéletével és személyes identitásának elismerésével kapcsolatban kínzó bizonytalanságban hagyták.“

Az EJEB döntése értelmében a törvény sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét, ami az egyének nemi identitását védi – a Fővárosi Törvényszék elismerte a jogsértést. Az egyezmény a jog hatékony gyakorlásához szükséges új intézkedéseket, jogszabályi keretet és jogorvoslati eljárásokat ír elő.