2023.6.19 11:46
Olvasási idő 1:58
Kovács M. Dávid

Óriásit mentek a magyar alkotások a világ legnagyobb animációs filmfesztiválján

Óriásit mentek a magyar alkotások a világ legnagyobb animációs filmfesztiválján
Forrás Kojot négy lelke
FILMEK + SOROZATOK ANIMÁCIÓS FILM GAUDER ÁRON KOJOT NÉGY LELKE MAGYAR FILM RÖVIDFILM

18 évvel a Nyócker Kristály-díja után Gauder Áron Kojot négy lelke című filmje a zsűri díját nyerte az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, a cannes-i diadal után Buda Flóra Anna 27 című animációja pedig a rövidfilmes Kristály-díjat kapta meg.

Valósággal taroltak a magyar filmek az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál hétvégi díjkiosztóján: Gauder Áron filmje, az egész estés versenyprogramban szereplő Kojot négy lelke a zsűri díját hozta el, míg Buda Flóra Anna első függetlenfilmjének, a 27-nek a rövidfilmes Kristály-díjat ítélték oda.

Kiemelt tartalom
„Az indiánok látásmódja valódi alternatívát kínál nekünk” – Interjú Gauder Áronnal, a Nyócker és a Kojot négy lelke rendezőjével „Az indiánok látásmódja valódi alternatívát kínál nekünk” – Interjú Gauder Áronnal, a Nyócker és a Kojot négy lelke rendezőjével 2023.3.16 16:14

Az animációs alkotásokra szakosodott Dot & Line a 27 sikere kapcsán emlékeztet: ugyanezt a díjat tavaly Turai Balázs Amok című animációja nyerte el. A két kisfilmben nemcsak a magyar rendező a közös, hanem a magyar gyártócég és producer is: mindkét film hazai gyártója a Boddah, producerei pedig Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin, aki a 27 hangdizájnere is volt.

Ahogy korábban a Refresher is beszámolt róla, Buda Flóra Anna munkája májusban a cannes-i filmfesztiválon a rövidfilmek versenyében elnyerte az Arany Pálmát, nemrég pedig a Friss Hús fesztiválon megkapta a legjobb magyar animációs filmnek járó elismerést.

Elképesztő érzés, nem tudok szóhoz jutni, hogy az egyik legjelentősebb animációs fesztivál ekkora visszajelzést adott ennek a filmnek és az egész csapatnak

– mondta az MTI-nek Buda Flóra Anna, akinek a filmjét itthon háromszor utasította el a Nemzeti Filmintézet. (Érdemes emlékezni: Turai Balázs filmjét szintén többször dobta vissza az NFI.)

A 27 előző nap megkapta a legjobb rövidfilmzenének járó díjat is: a film zenéjét Mákó Rozi és Mákó Mári duója, a COMMITTEE jegyzi. „A 27 cannes-i premierje óta nagyon sokan mondták nekem, hogy mennyire fantasztikus a film zenéje. Meg se kellett vágni. Ez az improvizáció az én filmemhez készült, csak éppen évekkel ezelőtt“ – mondta  Buda Flóra Anna.

Kiemelt tartalom
A festékanyag, ami egy generációnyi fiatalnak hozta el az utazás szabadságát – Megnéztük a Kék Pelikant A festékanyag, ami egy generációnyi fiatalnak hozta el az utazás szabadságát – Megnéztük a Kék Pelikant 2024.4.16 19:32

Gauder Áron Kojot négy lelke című alkotását a második legfontosabb díjjal jutalmazta a háromtagú nemzetközi zsűri. A rendező előző filmjével, a Novák Erikkel közös Nyócker! című kultfilmmel 2005-ben elnyerte a fesztivál fődíját.

Tizennyolc év után csináltam újra filmet, és az, hogy mindkét filmem idáig eljutott, hatalmas örömet jelent. Ma este kicsit megnyugodtam, 12 évesen nemhiába határoztam el, hogy rajzfilmes leszek

– mondta Gauder Áron, aki korábban a Refreshernek adott interjújában is arról beszélt, hogy már gyerekkora óta inspirálja az indián kultúra, és Cseh Tamással való megismerkedése még közelebb vitte őt ehhez a világhoz.

A fesztivál ideje alatt nyolcszor vetítették a filmet, és valamennyi vetítés teltházas volt. „Érezni lehetett, hogy tetszik a film a közönségnek, de nagyon erős mezőny volt 11 alkotással, így nem is számítottam díjra“ – mondta Gauder Áron a filmről.

A Kojot négy lelke szombat este egyébként az Arany Serleget is elnyerte a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztiválon, illetve szintén ezen a héten a Los Angeles-i New Media Filmfesztivál fődíját is elvitte, így eddig összesen hat fesztiválon szerepelt és öt díjat nyert.


A Contrechamp elnevezésű válogatásban a zsűri díját nyerte el a Tomi, Polli és a Ház Szelleme című cseh-szlovák-magyar koprodukció, amely Filip Posivac cseh rendező első egész estés mozifilmje. A családi mesefilm vezető animátora Papp Károly Kása, hangmestere Lukács Péter Benjámin, zeneszerzője Balázs Ádám volt.


Az idei Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál egyúttal a rekordok seregszemléje is volt: az idén 103 országból több mint 15 ezer akkreditált vendég érkezett az alpesi francia városba, ez 19 százalékos emelkedést jelent a tavalyi évhez képest, ami szintén rekordot döntött.