2023.6.8 11:43
Olvasási idő 3:10
Kovács M. Dávid

Minden fontos díjat beseperve taroltak a nők az idei Friss Húson

FILMEK + SOROZATOK ANIMÁCIÓS FILM DOKUMENTUMFILM FILMFESZTIVÁL FRISS HÚS RÖVIDFILM

A magyar versenyfilmek közül az Affrikáta és a 27 című animációs film győzött, a nemzetközi válogatásból a francia Roadtripper történetét díjazták a budapesti rövidfilmfesztiválon. A legjobb színésznek járó díjat Kováts Adél és Székely Rozi vihette haza.

Idén új helyszínen rendezték meg a XI. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált, amelynek idei győzteseit a Puskin moziban jelentették be.

Kiosztották a XI. Friss Hús díjait, taroltak a nők Forrás Sivák Zsófia

A legjobb magyar élőszereplős rövidfilmnek járó elismerést és a 300 ezer forintos pénzdíjat az Affrikáta című film kapta. „Gyimesi Anna alkotása meglepett minket, a sztereotípiák felforgatásával és azzal, hogy összetett portrét mutatott be egy nőről, aki lányai árnyékából kiemelkedve magára irányítja a figyelmet, amiben már jó ideje nem volt része“ – indokolta döntését a zsűri.

A legjobb magyar animációs film díját – és a vele járó szintén 300 ezer forintot – a Cannes-ban nemrég hatalmas nemzetközi sikert arató 27 nyerte. „Buda Flóra Anna alkotása káprázatos vizuális stílusával és filmes történetmesélésével olyan kortárs műalkotás, amely kézenfogja a nézőt és úgy kutatja a fiatalabb generáció fantáziáit és határait“ – méltatta a zsűri az animációt, amelyet korábban háromszor is visszautasított a Nemzeti Filmintézet.

Kiemelt tartalom
A festékanyag, ami egy generációnyi fiatalnak hozta el az utazás szabadságát – Megnéztük a Kék Pelikant A festékanyag, ami egy generációnyi fiatalnak hozta el az utazás szabadságát – Megnéztük a Kék Pelikant 2024.4.16 19:32

A legjobb színészi alakítás díját két színésznőnek ítélte oda a zsűri: az elismerést idén az Affrikáta című film főszereplője Kováts Adél, illetve a Nikó című film főszereplője, Székely Rozi kapta.

A legígéretesebb 30 év alatti rendező díját Korom Anna érdemelte ki a Nikó című filmért, amely a zsűri indoklása szerint „abszurd helyzeteken keresztül követi a szabadságra vágyó, új kezdeteket kereső karaktert“.

A magyar versenyprogramban két különdíjat is kiosztottak. Bögi Máté Az úszó című filmjének „hangulatos történetmesélése csábította el a zsűrit, és idillinek tűnő környezetben teremtett egyre növekvő feszültséget“. Szintén különdíjat nyert Hegyi Olivér A szív kertje című animációs rövidfilmje, amelyet látva „a zsűri nem mehetett el a rendező szárnyaló, új hangja mellett, ahol minimalizmus pszichedelikus vízióval súrolja a kissé apatikus főszereplő vállát“. 

A magyar zsűri tagjai Lisa Ogdie, a Sundance Filmfesztivál rövidfilmes vezetője, Julie Marnay, a European Short Pitch programigazgatója és Kuba Czekaj lengyel filmrendező voltak.

A Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének különdíját a Sárkánykor című film alkotója, Farkas Marcell kapta. Az indoklás szerint a rendező bátran és egyedi módon nyúl a történethez, nem fél új utakat keresni a műfajok szuverén keverésével.

Kiemelt tartalom
Újabb kulturális kézikönyv egy újabb mesterműhöz: Miről szól valójában a Chihiro Szellemországban? Újabb kulturális kézikönyv egy újabb mesterműhöz: Miről szól valójában a Chihiro Szellemországban? 2024.3.10 10:59

Idén először a szakmai zsűri mellett diákok is aktív részesei, döntéshozói lehettek a magyar versenyfilmek elbírálásának. A diákzsűri elismerését első alkalommal Nagy Ádám vihette haza a Valóság filter című filmjéért, amely közösségi média hatását dolgozza fel. „Megmutatja, amit mi, fiatal fogyasztók általában nem látunk, és szembesít minket a tartalomkészítők kettős életével“ – fogalmazott a diákzsűri.

A XI. Friss Hús diákzsűrijét Farkas Rebeka, a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium mozgóképkultúra és médiaismeret tagozatos hallgatója, Hunyi Dániel, a Gyermekek Háza Alternatív gimnázium diákja, a Földessy Margit vezette Szindra társulat tagja, valamint Páncélos Márton, az Eötvös József Gimnázium tanulója alkották.

Farkas Marcell: Sárkánykor Forrás Friss Hús

A legjobb nemzetközi film a Roadtripper, a francia Christophe Granger alkotása lett, amely „intenzíven és egyedi módon mutatja be az emberi kapcsolatok kiszolgáltatottságát és a társadalmi periférián élők törékeny életét“.

A nemzetközi versenyprogramban három különdíjat is kiosztott a zsűri. Külön díjazásban részesült Grégory Carnoli és Thibaut Wohlfahrt filmje, a Fucking Head, amely „Európa társadalmi, politikai és kulturális problémáit érinti, tükröt tartva a bürokratikus rendszer gyakorlata elé.“

Szintén különdíjban részesült a litván Cherries, Vytautas Katkus alkotása, amely a zsűri szerint egyszerre bátor és megható film, valamint Sander Joon Sierra című animációs filmje is – az indoklás szerint „az észt alkotás humorosan, ugyanakkor érzékenyen tárja fel a családi szeretet iránti eszeveszett és háborgó vágy mélységét“.

Kiemelt tartalom
Ha jobban akarod érteni: kulturális kézikönyv A fiú és a szürke gém című Mijazaki mesterműhöz Ha jobban akarod érteni: kulturális kézikönyv A fiú és a szürke gém című Mijazaki mesterműhöz 2024.2.3 10:30

A nemzetközi versenyprogram elismeréseiről Sasha Prokopenko filmforgalmazási szakember, Ukrajna legnagyobb rövidfilmes eseménye, a Kijevi Nemzetközi Rövidfilmfesztivál programigazgatója, Fülöp József animációs filmrendező és producer, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, illetve a számos nemzetközi díjjal jutalmazott Bernáth Szilárd, a Larry rendezője döntöttek.

Christophe Granger: Roadtripper Forrás Friss Hús

A közönség idén négy kategóriában választotta ki kedvenceit. A Queer Dreams szekcióban az amerikai Mike Donahue Troy című filmjére érkezett a legtöbb szavazat, az @Midnight fantázianevű horrorblokkból a francia Raphaël Rodriguez és Leo Berne Censor of Dreams című filmjét díjazták a nézők, a nemzetközi dokumentumfilmek között Paczolay Zsófia Szabadkikötő című alkotása volt a legnépszerűbb, míg a nemzetközi versenyfilmek közül a portugál João Gonzalez Ice Merchants című filmjét választotta a legjobbnak a közönség.

A XI. FRISS HÚS DÍJAZOTTJAI

Magyar versenyprogram:

  • Legjobb magyar élőszereplős film – Gyimesi Anna: Affrikáta
  • Legjobb magyar animációs film – Buda Flóra Anna: 27
  • Legjobb színészi alakítás – Kováts Adél (Affrikáta)
  • Legjobb színészi alakítás – Székely Rozi (Nikó)
  • Legígéretesebb 30 év alatti rendező – Korom Anna (Nikó)
  • Különdíj – Bögi Máté: Az úszó; Hegyi Olivér: A szív kertje
  • Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének különdíja – Farkas Marcell: Sárkánykor
  • Diákzsűri díja – Nagy Ádám: Valóság Filter

Nemzetközi versenyprogram díjai:

  • A legjobb nemzetközi rövidfilm – Christophe Granger: Roadtripper
  • Különdíjak – Grégory Carnoli és Thibaut Wohlfahrt: Fucking Head; Vytautas Katkus: Cherries, Sander Joon: Sierra

Közönségdíjak:

  • Queer Dreams – Mike Donahue: Troy
  • @Midnight – Raphaël Rodriguez & Leo Berne:  Censor of Dreams
  • Nemzetközi dokumentumfilm – Paczolay Zsófia: Szabadkikötő
  • Nemzetközi rövidfilm – João Gonzalez: Ice Merchants

A Pitchfórum díjazottjai:

  • Lovas Nándor-díj (a Pitchfórum fődíja) – Bárány Dániel: Toxik
  • A zsűri különdíja – Kenéz Ágoston: Flódni
  • Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének különdíja – Schnabel Annabella: Ennyit jelent, ha az ember felnőtt?

A Balázs Béla Forgatókönyvíró Pályázat díjazottjai:

  • Balássy Fanni: Farkas Csapó Gyurka
  • Gál András: Lost&Found
  • Kárpáti Jakab: Betörők