2023.4.28 12:27
Olvasási idő 0:56
Kovács M. Dávid

Annyi magyar alkotás szerepel a világ legnagyobb animációs filmfesztiválján, mint még sosem

FILMEK + SOROZATOK ANIMÁCIÓS FILM FILMFESZTIVÁL KOJOT NÉGY LELKE MAGYAR FILM

Rekordszámú magyar alkotás kapott meghívást idén az Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztiválra, a "Kojot négy lelke" például a fődíjért száll versenybe.

Pénteken nyilvánosságra hozták az animációs film legnagyobb presztízsű nemzetközi szemléjének idei programját, és kiderült: rekordszámú magyar alkotás kapott meghívást az Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztiválra. Évtizedek óta nem volt példa arra, hogy ilyen nagy számban szerepeljenek magyar munkák az eseményen.

A Nemzeti Filmintézet közlése szerint Gauder Áron Kojot négy lelke című filmje a fő versenyprogramban indulhat az Annecy Kristályért, míg a Műanyag égbolt, a Toldi és a cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült Tomi, Polli és a ház szelleme című bábanimáció a Contrechamp versenyben lesz látható, a rövidfilm-válogatásokat pedig Buda Flóra Anna, Mira Kristóf Zénó és Tóth Luca alkotásai gazdagítják.

Kojot négy lelke Forrás Cinemon Entertainment

A Kojot négy lelke nemzetközi premierje az Egyesült Államokban lesz a napokban, két nagy amerikai fesztiválon, Arizónában és Floridában párhuzamosan debütál. Annecy-ban láthatja először a külföldi közönség a Toldi mozifilm-feldolgozást, amely Jankovics Marcell utolsó alkotása, és szintén meghívták a fesztiválra a Műanyag égbolt című magyar-szlovák sci-fit, aminek az idei Berlinalén volt a világpremierje. A Tomi, Polli és a Ház szelleme szintén koprodukció, a stop-motion technikával készült bábanimáció Filip Pošivač cseh rendező első egész estés mozifilmje, amit ugyancsak Annecy-ban láthat először a nemzetközi közönség.

Kiemelt tartalom
„Az indiánok látásmódja valódi alternatívát kínál nekünk” – Interjú Gauder Áronnal, a Nyócker és a Kojot négy lelke rendezőjével „Az indiánok látásmódja valódi alternatívát kínál nekünk” – Interjú Gauder Áronnal, a Nyócker és a Kojot négy lelke rendezőjével 2023.3.16 16:14

A májusi cannes-i világpremiert követően Annecy-ban is versenyez Buda Flóra Anna 27 című rövidfilmje, a vizsgafilmek versenyében indulhat Mira Kristóf Zénó MOMÉ-n készült alkotása a Fox Tossing, valamint meghívták Tóth Luca Superbia című 2016-ban Cannes-ban bemutatott rövidfilmjét is.

Az Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztivált június 11. és 17. között rendezik meg, az idei fesztiválra 112 országból mintegy 3370 nevezés érkezett.