2023.5.25 16:34
Olvasási idő 2:15
Somogyi Marci

Ikonikus hangok vagyonokat érő emlékei – 5 zenei relikvia, ami elképesztő összegért cserélt gazdát

Ikonikus hangok vagyonokat érő emlékei – 5 zenei relikvia, ami elképesztő összegért cserélt gazdát
Forrás Frank Micelotta Archive / Getty Images
ZENE HANGSZER

Kurt Cobain gitárja, Michael Jackson bőrdzsekije, a Wu-Tang Clan egyetlen példányban létező lemeze és a Stratocaster, amit egy fél osztálynyi rocklegenda írt alá – ebben a cikkünkben a könnyűzene történetének legizgalmasabb ereklyéi közül válogattunk.

Abban a cikkemben, amelyikben a filmes és sportrelikviákról írtam, említettem az Indianapolis Colts tulajdonosát, Jim Irsayt, akinek a gyűjteménye ahhoz is ihletet adott, hogy a zenei kincseknek is utánajárjak. Azt már akkor is említettem, hogy neki van egy olyan gitárja, amin Kurt Cobain és Janis Joplin is játszott, vagy Elton Johntól és John Lennontól zongorája, de kíváncsi voltam, milyen izgalmas dolgok cseréltek gazdát ebben a témában.

Kiemelt tartalom
Ikonikus pillanatok vagyonokat érő emlékei – 5 filmes és sportrelikvia, ami elképesztő összegekért cserélt gazdát Ikonikus pillanatok vagyonokat érő emlékei – 5 filmes és sportrelikvia, ami elképesztő összegekért cserélt gazdát 2023.5.1 8:56

Kurt Cobain minden idők egyik legjobb koncertjén használt gitárja

Aki kicsit is kedveli a hangszeres zenét, és látta a Nirvana 1993-as MTV Unplugged-koncertjét, az biztosan nem vitatja, hogy ez volt a világtörténelem egyik legjobb koncertje. Egyszerűen telitalálat volt, hogy egy ilyen nyers energiákkal rendelkező zenekar is meg tudta mutatni mennyi muzikalitás és érzelem rejlik bennük. Az itt használt gitárt egymillió dolláros kikiáltási árral árverezték el, amit végül a Rode mikrofongyártó cég tulajdonosa, Peter Freedman kaparintott meg egy picit több mint nyolcmilliós licittel.

A világ legdrágább albuma, amit az internet egyik leggyűlöltebb alakja szerzett meg

A Wu-Tang Clan hetedik stúdióalbumáról akár egy külön cikket is lehetne írni: teljesen titokban vették fel, közel hat évig készült, és ha ennyi nem lenne elég, akkor az egészből mindössze egyetlen példány létezik, amit az Egyesült Államok egyik leggyűlöltebb embere, Martin Shkreli gyógyszeripari vállalkozó szerzett meg. Még emlékezhetünk: ő volt az, aki 2015-ben elérhetetlenül drágává emelte egy életmentő AIDS-gyógyszer árát. Már az is baromi idegesítő lenne, hogy egy ilyen figurához került a lemez, de mikor lecsukták, a büntetés részeként elkobozták tőle az albumot is, méghozzá több másik, összesen 7,5 millió dollár értékű vagyontárggyal együtt. Röviden: a világon egyetlen példányban fellelhető lemezt 2,5 millióért árverezték el, és lehet, hogy soha senki nem fogja hallani, mert egy szövetségi raktárban porosodik.

A Wu-Tang Clan "Once Upon a Time in Shaolin" című albumát tartalmazó ezüstdoboz. Forrás Wutangcashew / Wikipedia

A jó ügy érdekében: Hajnóczy Soma dedikált gitárjai

Hajnóczy Soma kétszeres bűvész világbajnok (és újabban youtuber) a fejébe vette, hogy száz forintból vesz egy házat, amit aztán felajánl egy rászoruló családnak. Pontosabban: száz forintból vásárol valamit, amit elad drágábban, amiből megint vesz valamit, amit megint megpróbál drágábban eladni, és így tovább. Ennek az akciónak a részeként vett két gitárt, amit aztán a magyar zene krémjével íratott alá, köztük Presser Gáborral, Majkával, Bérczesi Robival, Hajós Andrással, Azariah-val és Harcsa Veronikával. A két gitárt tíz-tíz előadó dedikálta, és összesen 4,5 millió forintért sikerült elárverezni.

A jó ügy érdekében, külföldi verzió

Hajnóczy Soma gitáros aukciója nem volt egyedülálló az adománygyűjtések történetében: a nemes cél érdekében egyszer Mick Jagger, Keith Richards, Eric Clapton, Brian May, Jimmy Page, David Gilmour, Jeff Beck, Pete Townsend, Mark Knopfler, Ray Davies, Liam Gallagher, Ronnie Wood, Tony Iommi, Angus és Malcolm Young, Paul McCartney, Sting, Ritchie Blackmore, a Def Leppard és Bryan Adams írta alá ugyanazt a fehér Stratocastert a Reach Out to Asia számára. A hangszert 2005-ben Katarban árverezték el, méghozzá 2,7 millió dollárért. A befolyó összeggel a cunami áldozatait támogatták Ázsiában. A kezdeményezés mögött Bryan Adams állt, ő szervezte össze ezt az impozáns névsort, akik aláírták a hangszert.


Michael Jackson horrorisztikus bőrdzsekije

Ezt a tárgyat nem is feltétlenül az ára, hanem inkább a hozzá kapcsolódó érdekességek miatt vettem fel a listára. Michael Jackson Thriller című slágeréhez John Landis, a nyolcvanas évek felkapott horrorrendezője rendezett klipet – sőt, nyugodtan hívhatjuk kisfilmnek is akár, mivel bő 13 perc a játékideje. Ebben viselte Jackson az ikonikus piros bőrdzsekit, amit a rendező felesége, Deborah Nadoolman tervezett, aki maga felelt például Indiana Jones ikonikus megjelenéséért is. Amúgy ez a darab sem szégyenkezhet, mert nem kevesebb mint 1,1 millió fontért talált gazdára 2011-ben.