2023.5.1 8:56
Olvasási idő 3:23
Somogyi Marci

Ikonikus pillanatok vagyonokat érő emlékei – 5 filmes és sportrelikvia, ami elképesztő összegekért cserélt gazdát

Ikonikus pillanatok vagyonokat érő emlékei – 5 filmes és sportrelikvia, ami elképesztő összegekért cserélt gazdát
Forrás Sunset Boulevard / Corbis / Getty Images
KULTÚRA AUTÓK FILMEK FOCI JAMES BOND KOSÁRLABDA SPORTRUHÁZAT

Hogy adhattak el több pénzért egy átizzadt sportruhát, mint egy Aston Martint? És ki az, aki vagyonokat költ Luke Skywalker fénykardjára? Ezúttal öt olyan cuccot szedtünk össze, amelyek megkerülhetetlen tárgyi emlékei lettek a film- és sporttörténelemnek.

Mindenkinek megvannak a maga trükkjei, hogy mivel üti el az unalmas perceit, amikor például a villamoson ül vagy éppen sorban áll az internetszolgalátatójával való balhézáshoz. Én ilyenkor sokszor a képzeletbeli mancave-emet tervezgetem: beerpong- és biliárdasztallal, óriáskivetítővel, bárpulttal és sörcsappal.

Mostanában viszont a dekoráción agyalok a legtöbbet, hogy milyen ereklyék kerüljenek majd egyszer a falra vagy a vitrinbe. Ebben az egyik feketeöves gyűjtő, az Indianapolis Colts-tulajdonos Jim Irsay gyűjteménye szokott a legtöbbet inspirálni, akinek a gyűjteménye annyira menő, hogy külön utazókiállítást csináltak neki, hogy mi, földi halandók is megcsodálhassuk.

A kiállításon megtekinthető többek között egy eredeti körözési plakát John Wilkes Booth arcképével, akit Lincoln gyilkosaként tartanak számon, egy gitár, amin Kurt Cobain és Janis Joplin is játszott, de az egyik leghíresebb tétel a gyűjteményében Muhammad Ali egyik bajnoki öve.

Ebben a cikkemben összegyűjtöttem, hogy melyek azok az önmagukban menő vagy izgalmas sztorival rendelkező filmes és sportrelikviák, amelyek valószínűleg sokunk képzeletbeli „barlangjában“ ki lennének állítva – feltéve, ha megtehetnénk.

1. Maradona kezezős meze az 1986-os vébéről

Diego Maradona azon sportolók egyike, aki megannyi vicces, izgalmas és lehengerlő témát szolgáltatott már a közönségnek. Talán a leghíresebb a ‘86-os foci-vb-n történt, amikor kézzel szerzett gólt a negyeddöntőben. A pályán több játékos is tisztán látta az esetet, és a tévéképernyők előtt is egyértelmű volt a helyzet, de a bírók pont nem látták jól a történéseket, és mivel akkor még a VAR nem volt a segítségükre, gólt ítéltek.

Diego Maradona kézfogása az angol Peter Shiltonnal az 1986-os világbajnokság negyeddöntője előtt 1986. június 22-én a mexikóvárosi Azteca Stadionban. Forrás David Cannon / Getty Images

Később maga Maradona is sokat sejtetően nyilatkozott az esetről, hogy egyrészt az ő feje, másrészt Isten keze volt a dologban. A mérkőzés után, a kölcsönös tisztelet jeleként, az akkor hordott mezét elcserélte Steve Hodge-dzsal, az ellenfél angol válogatott csapatkapitányával, aki 36 évig nagy becsben tartotta ezt a relikviát, mielőtt a Sotheby's árverésre bocsátotta, ahol 9,28 millió dollárért kelt el.

Kiemelt tartalom
A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé 2 nappal ezelőtt

Maradona zsenijét mutatja, hogy ezután a gól után nem sokkal végignyargalt a labdával a pályán kicselezve négy védőt és a kapust, hogy bevarja a második, mindent eldöntő találatot.


2. James Bond legendás Aston Martinja

Ha az ikonikus filmes autóknak lenne toplistája, James Bond Aston Martin DB5-je biztosan előkelő helyen szerepel rajta. Egyrészt, mert önmagában is csodaszép, másrészt a legmenőbb kütyükkel szerelték fel: katapultüléssel, golyóálló üveggel és karosszériával, sőt, Q még egy gépfegyvert is belepréselt, ha túlságosan forró lett volna a talaj a 007-esnek.

Sean Connery és egy 1964-es Aston Martin DB5 a Goldfinger forgatásán Forrás Bettmann / Getty Images

Ennek a csodának aztán meg is kérték az árát: 2010-ben 4,6 millió dollárért árverezték el. Hogy mennyire legendás ez a járgány, az is jól mutatja, hogy Sam Mendes úgy gondolta, ezzel az autóval szeretne tisztelegni a James Bond-filmek előtt, és mint egyfajta hommage használta a Skyfallban.

3. Muhammad Ali bajnoki öve 

Muhammad Ali a világ egyik legismertebb bokszolója, aki pályája során 56 győzelmet aratott 37 kiütéssel és csupán 5 vereséggel. Azt már kevesebben tudják róla, hogy 1964-ben megfosztották a nehézsúlyú bajnoki övétől, és három évre eltiltották az ökölvívástól, mert nem akart részt venni a vietnámi háborúban.

Kiemelt tartalom
Imádják a rajongók a Deadpool & Rozsomák trailereit, de hogy lehet a káromkodó szuperhős a megoldás a Marvel összes problémájára? Imádják a rajongók a Deadpool & Rozsomák trailereit, de hogy lehet a káromkodó szuperhős a megoldás a Marvel összes problémájára? 3 nappal ezelőtt

Visszatérése után következett karrierjének első veresége Joe Frazier ellen, akivel a visszavágón feltörölte a padlót, hogy újra a nehézsúly trónjára üljön. Nem sokra rá új kihívója akadt a nála sokkal fiatalabb és akkor kirobbanó formában lévő George Foreman személyében.

George Foreman és Muhammad Ali legendás mérkőzése 1974. október 30-án. Forrás Ken Regan / Getty Images

Bár minden elemző és kommentátor úgy nyilatkozott, hogy Ali csak akkor nyerhet, ha megbundázza a meccset, ő azonban inkább az alapos felkészülést választotta. Az addigra védjegyévé vált stílusát és lábmunkáját átalakította, amivel egyrészt teljesen meglepte ellenfelét, másrészt pedig sokkal energiatakarékosabban tudott küzdeni.

Mindennek meg is lett az eredménye, hiszen a nyolcadik menet vége előtt az addigra teljesen kimerült Foremant egy kétütéses kombinációval kiütötte, ezzel pedig megvédte az övét. A legendás sportrelikvia 2022-ben Ali édesapjától került – a fent már említett – Jim Irsay tulajdonába.

4. Luke Skywalker fénykardja

A bennem rejlő gyerek nem engedte, hogy kihagyjam a listáról ezt az ereklyét. Nem igazán tudok ikonikusabb filmes kelléket mondani, mint a fénykard, ami a jedik fegyvere és az Erő szimbóluma is egyben – arról persze megoszlanak a vélemények, hogy melyik szín a legmenőbb.

Egy lelkes rajongónak nem is kellett más tennie, mint egy árverésen kicsengetnie 450 ezer dollárt, és már az övé is lett ez az ikonikus tárgy, amit az eredeti Star Wars-trilógia forgatásán használtak.

5. Michael Jordan sporttörténelmet író cipője és meze

A levegő uraként emlegetett Michael Jordan nevét még azok is ismerik, akik nem követték napi szinten az amerikai kosárlabda eseményeit, és talán azzal sem mondok meglepőt, hogy az általa viselt és/vagy aláírt tárgyak előkelő helyet foglalnak el az eladási rangsorokban.

A világ második legdrágábban eladott sportrelikviája is a Chicago Bulls sztárjátékosához köthető: az 1998-as NBA-rájátszás első meccsén hordott mez 10,091 millió dollárért kelt el.

A másik ikonikus darab egy pár cipő, amit a következő meccsen viselt, amikor 37 pontot dobott, ezzel 93–88-ra legyőzték a Utah Jazz csapatát – ez 2,2 millió dollárért cserélt gazdát. Érdekesség, hogy a cipőt Jordan a meccs után a utahi csapat labdaszedőjének adta, aki korábban megtalálta a sztár elveszettnek hitt kabátját.

Michael Jordan, a Chicago Bulls játékosa a Utah Jazz elleni 1998-as NBA-döntőn. Forrás Jonathan Daniel /Allsport / Getty Images

Aki látta a Netflix The Last Dance (magyarul: Michael Jordan - Az utolsó bajnokságig) című dokusorozatát, valószínűleg emlékszik, hogy ezután nem volt megállás a Bulls és Jordan számára, minden hátralévő meccsüket megnyerték, és ezzel nyolc év alatt hatodszor is elhódították a bajnoki címet. A Bulls-legenda ezután – sajnos – visszavonult, ám ezek a tárgyak ettől csak még izgalmasabbak és értékesebbek lettek.