2023.5.4 10:49
Olvasási idő 1:07
Masszi-Rigó Csilla

Könnygáz, dulakodás, letartóztatott képviselő – Ez történt a Státusztörvény elleni diáktüntetésen

KÖZÉLET PEDAGÓGUSSZTRÁJK STÁTUSZTÖRVÉNY TANÁRTÜNTETÉS

A zömmel diákokból álló tüntetők tegnap délután a Bazilikától vonultak a Karmelita kolostor elé.

A státusztörvény bevezetése ellen és az oktatás megreformálásáért tüntettek tegnap diákok és felnőttek Budapest belvárosában és a Karmelita kolostornál. Az Egységes Diákfront által szervezett tüntetésen bejelentették, országos népszavazást kezdeményeznek az oktatás kérdéseiről.

Forrás Szajki Bálint / 24.hu

A kezdeményezők hat szervezettel, a PDSZ-szel, a Pedagógus Egységgel, a CKP-vel, a CKA-val, az ADOM Diákmozgalommal valamint a Magyar Anyák Szervezetével együtt szeretnék elérni, hogy referendumot írjanak ki. A hétigenes kezdeményezés kérdései a következők: 

- Egyetértenek-e a státusztörvény elutasításával?
- Egyetértetek-e azzal, hogy boldogabb, gazdagabb, sikeresebb jövője legyen minden magyar gyereknek?
- Egyetértenek-e azzal, hogy legyen oktatási minisztérium?
- Egyetértenek-e azzal, hogy az állam biztosítson méltó megélhetést?
- Egyetértetek-e azzal, hogy a sztrájk alapjog?
- Egyetértetek-e azzal, hogy legyen demokrácia?
- Egyetértenek-e azzal, hogy Pintér Sándor mondjon le?

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyit tudsz a magyar tüntetésekről? REFRESHER-KVÍZ: Te mennyit tudsz a magyar tüntetésekről? 2024.3.2 9:53

 A tüntetők május 3-án a Bazilikától vonultak a Clark Ádám tér felé, innen pedig a Várba vezetett az útjuk, ahol rendőrök várták őket. Ahogy az alig két héttel ezelőtt tartott tüntetésen, úgy a kordonbontás következtében most is dulakodás alakult ki a felvonulók és a hivatalos szervek között, utóbbiak pedig ismét könnygázt alkalmaztak a diákok ártalmatlanítása céljából. A dulakodást követően öt embert előállítottak, Tompos Márton momentumos országgyűlés képviselőt pedig megbilincselve vitték be a Gyorskocsi utcába. 

A szervezetek és a tüntetők által bosszútörvénynek nevezett kormányjavaslat szerint a tanárokat akár le is lehetne hallgatni, iskolai sztrájk esetén pedig a tanár nélkül maradt diákokat és osztályokat akár másik intézménybe is át lehetne vezényelni. 

Néhány órával a tüntetés előtt a kormány némiképpen lazított a tervezeten, kikerült például a röghöz kötési terv, így már nem kényszerítenék arra az év közben felmondó tanárokat arra, hogy akár a tanév végéig tanítaniuk kelljen, továbbá kihúzták a tervezetből azt a részt is, amely egyenjogúvá tette volna a hitoktatókat és a megbízási szerződéssel foglalkoztatott tanárokat a tantestület többi főállású tagjával.