2023.5.8 15:40
Olvasási idő 3:20
Kremmer Magdi

Ilyen az élet huszonévesen butatelefonnal – Te be mernéd vállalni?

Ilyen az élet huszonévesen butatelefonnal – Te be mernéd vállalni?
Forrás Paramount Pictures / Mean Girls
TÁRSADALOM ÉLETMÓD TELEFON

Hihetetlen, de élnek még emberek okostelefon nélkül. Igen, a 21.században. És nem, nem csak 60 év felett. A Refreshernek két fiatal mesélte el, hogy milyen butatelefonnal az élet. huszonévesen.

Mostanában hónap végén mindig elfogy a mobilnetem. Általában csak 3-4 nappal számlazárás előtt, így csak ennyi időt kell kibírnom korlátlan internetelérés nélkül. Hiába szeretek időről időre elvonulni a digitális világ elől és pár napig a természetben lenni hálózat nélkül, amikor a városban vagyok nehezen viselem el, ha nem tudok minden pillanatban internetezni. Az okostelefonommal és a mobilnettel az életem egy része folyamatosan online történik. Kíváncsi voltam arra, hogy milyen lehet huszonévesen, a 21.században butatelefonnal élni. Két fiatallal beszélgettem, akik elmesélték saját élményeiket és tapasztalataikat az okostelefon nélküli életről.

„Konkrétan nem zavart senki” - Ilyen egy évig okosteló nélkül

Evelin 26 éves, 2021 és 2022 között élt okostelefon nélkül. Neki ez eleinte sokkal inkább volt kényszer, mint tudatos döntés, de egyáltalán nem sajnálja a dolgot.

Forrás GETTY IMAGES

„Négy évig használtam céges okostelefont, de amikor felmondtam vissza kellett adnom. Mivel még nem volt új állásom, bizonytalan helyzetben voltam, szóval vettem magamnak egy butatelefont és azt használtam”

– mesélte a Refreshernek.

De ami eleinte szükséges rossz volt, hamarosan pozitív élménnyé változott. „Egy idő után megszerettem, hogy nincsen okostelefonom. Az emberek hozzászoktak ahhoz, hogy nem tudnak bárhol elérni. Ha már fel kell hívni valakit, akkor tényleg csak fontos dolgokkal fogod, nem keresett senki felesleges hülyeségekkel. Nyugalommal töltött el, hogy nem voltam mindig elérhető.”

Evelinnek egyébként a social médiáról való leszokásban is segített a butatelefonra váltás. Mint sokan, ő is rengeteg időt tudott eltölteni Instagram- és Facebook- görgetéssel. „Ez egy drasztikus váltás volt, de segített leszokni a közösségi médiáról. A korábbi folyamatos online jelenlét helyett napi egy-kétszer léptem csak be a számítógépemen a platformjaimra.”

A sztárok között is akad, aki a butatelefont preferálja. Ed Sheeran 2015 óta nem használ okostelefont.

Ed Sheeran 2015-ben tette le az okostelefont. Forrás Tiffany Rose/Getty Images for GBK Brand Bar

Az okostelefon nélküli élet abban is segített Evelinnek, hogy hétköznapi dolgokat az internetre való támaszkodás nélkül intézzen el. Szegediként nem ismerte annyira jól a budapesti tömegközlekedést, mindig a Google Maps-re hagyatkozott, ha el kellett jutnia valahova. „Okostelefon nélkül meg kellett tanulnom tájékozódni a városban. Ha vészhelyzet volt és valamit nem találtam meg, felhívtam a páromat, hogy nézze már meg, hogy hol vagyok és hova kéne eljutnom.” A tájékozódás mellett az internetes bankfiókok kezelése jelentett még nehézséget Evelinnek ebben az egy évben.

Kiemelt tartalom
Az ősi fitneszvita: reggel vagy este jobb edzeni? Az ősi fitneszvita: reggel vagy este jobb edzeni? 2024.4.12 17:32

„A bankomnál be tudtam állítani, hogy sms-ben kapjam a megerősítő kódot a mobilapplikáció helyett, de a Revolutomba nem tudtam belépni egy évig.” Evelin végül azért vett újra okostelefont, mert saját vállalkozásba kezdett és úgy érezte, többekhez eljut, hogyha van okostelefonja és használja a közösségi médiát. „Elkezdtem szitanyomással foglalkozni és igazából a fotózás meg az Instagram-oldal miatt vettem újra okostelefont.” Bár az okostelefon sok mindent megkönnyít, Evelin tervezi, hogy máskor is előveszi majd a butatelefonját és másoknak is ajánlja, hogy próbálják ki egy ideig okostelefon nélkül, mivel szerinte így „tényleg egy kicsit leegyszerűsödik az élet.”

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

DE MARKT bolhapiac (@demarkt_budapest) által megosztott bejegyzés

Evelin szitanyomással készített darabjai. A lány a saját márkája érdekében tért vissza az okostelefonok és a social média világába.

A butatelefon tudatos választás is lehet

Evelinnel ellentétben a 23 éves Adrián számára az okostelefon lecserélése nagyon is tudatos döntés volt. Ő 2020 májusa óta, lassan 3 éve egyáltalán nem használ okostelefont.

„Számomra nem volt nagy váltás, amikor okostelefonról butatelefonra váltottam, mivel az azt megelőző időszakban az okostelefont szinte csak telefonálásra és sms írásra használtam. Előtte szépen lassan hagytam el a különböző okos funkciókat. Azt hiszem a legelső alkalmazás, amit letöröltem az a Facebook volt.”

Adrián szeretne függetlenedni a social média platformoktól és az okos eszközöktől egyaránt. „Még mindig használok Facebookot, de csak azért, mert vannak ismerőseim, akiket csak itt érek el.” A központosított és globálisan működő közösségi média platformok helyett létrehozott egy saját weboldalt, amit a saját elképzelései és igényei szerint tud használni.

Kiemelt tartalom
Így kellene élnünk, hogy megállítsuk a klímaválságot? Így kellene élnünk, hogy megállítsuk a klímaválságot? 2024.4.7 9:55

„A weblapomon a magam ura vagyok. Azt posztolok, amit akarok, személyre szabhatom, hogy mi hogyan jelenik meg. Látom, hogy milyen gyakran hány ember látogatja az oldalamat. Úgy érzem így nagyobb kontrollom van afelett, hogy milyen formában osztom meg a dolgaimat és abban is segít, hogy függetlenebb legyek digitálisan.”

Michael Cera Forrás Gregg DeGuire/WireImage

Michael Cera nem használ okostelefont és a social média platformokon sincs jelen. Úgy érzi így tudatosabban tudja élni az életét.

A butatelefonos mindennapok nem csak a social médiától való elszakadást segítik. „A közlekedéshez és tájékozódáshoz papírtérképet használok. Gondolkodtam azon, hogy veszek egy GPS-t, de végül a térképek mellett döntöttem. Szeretném fejleszteni a tájékozódási és navigációs képességeimet.” Nekünk, okostelefon használóknak elképzelhetetlennek tűnik, hogy nincs a zsebünkben egy készülék, amivel bármikor bárminek utánanézhetünk. Adriánnak viszont sok hétköznapi helyzetet internet nélkül kell megoldania, de ez nem okoz neki gondot.

„Ritkán fordul elő, hogy fel kell hívnom valakit, hogy megkérdezzek egy busz- vagy vonatmenetrendet. Ezen kívül nem nagyon van olyan helyzet, amikor gondot okozna, hogy nincsen okostelefonom.”

Adrián szerint ha valaki úgy érzi, túl sokat használja az okostelefonját vagy épp a social médiát nem kell rögtön butatelefonra váltani. “Nem muszáj, hogy ez egy mindent vagy semmit döntés legyen. Hozhatsz olyan szabályokat, minthogy csak bizonyos időben használod a social médiát vagy utazásokhoz az okostelefont.”

Kiemelt tartalom
Mutasd a fenotípusod, megmondjuk, ki vagy! A japán vércsoportalapú személyiségelemzés egy nagy adag iróniával Mutasd a fenotípusod, megmondjuk, ki vagy! A japán vércsoportalapú személyiségelemzés egy nagy adag iróniával 2024.4.1 10:24

Persze ezeket a korlátozásokat nem könnyű betartani, de érdemes elgondolkodnunk a mobilunkkal való viszonyunkon és ha egy kis kihívásra vágyunk, kipróbálhatjuk milyen az élet huszonévesen, okostelefon nélkül.