2023.4.29 9:22
Olvasási idő 2:37
Kremmer Magdi

Már csak párat kell aludni az érettségiig, már ha tudsz: így küzdj meg a vizsga előtti stresszel

Már csak párat kell aludni az érettségiig, már ha tudsz: így küzdj meg a vizsga előtti stresszel
Forrás IMDB / Sex Education
ÉLETMÓD ÉRETTSÉGI MENTÁLIS EGÉSZSÉG TANULÁS

Hamarosan itt az írásbeli érettségik időszaka, sok végzős ilyenkor minden létező szabadidejét tanulással és izgulással tölti. A stressz nagyon meg tudja nehezíteni a felkészülést, ezért hoztunk néhány tippet, hogyan küzdj meg vele!

Szégyenszemre nem sok mindenre emlékszem már sem a töri, sem pedig a matek érettségi anyagából. Arra viszont igen, hogy érettségi előtt a már egyetemista barátaim újra és újra elmondták:

„nem kell izgulni, az egyetemi zh-k sokkal nehezebbek lesznek majd, mint az érettségi.“

Bár segíteni akartak ezzel, a szorongásom egyáltalán nem enyhült és még bosszús is lettem amiatt, hogy valamire, ami számomra ennyire fontos, ők csak legyintenek. Olyan volt mintha azt mondanák „ne aggódj, lesz még nehezebb.“ Pedig az érettségitől való félelem igenis komoly dolog, amit nem szabad félvállról venni.

Miért izgulunk vizsgák előtt?

A vizsgák, tesztek, dolgozatok és feleletek sok diáknak jelentenek komoly stresszforrást. Vannak, akik idővel kinőnek belőle, az igazán szerencsések sosem tapasztalják meg, és akadnak olyanok is, akik mindig izgulni fognak egy-egy megmérettetés előtt. A vizsgák okozta stressz teljesen érthető, hiszen ezek az iskolai tudásmérők egyértelműen azt a célt szolgálják, hogy felmérjék a képességeinket, készségeinket, majd ezek alapján kategóriákba sorolnak bennünket. Alsóban jobb esetben csak piros és fekete ponttal találkozunk, de felső tagozatban már keményen megjelennek az osztályzatok, amik kíméletlenül kimondják: van, akinek a tudása kiváló, míg a másiknak épphogy csak megfelelt. A nyolcadik osztály végén pedig ezek az osztályzatok és persze a baromi stresszes felvételi dönti el, hogy merre tovább. Az iskolában megtanuljuk, hogy a vizsgahelyzeteknek tétje van – elégtelenek leszünk, jók vagy kiválóak. Felvesznek minket a kívánt középiskolába vagy csak az utolsó helyre beírt C-opciós suli jön össze.

Elhisszük azt is, hogy az érettségin nyújtott teljesítményünk dönti el, hogy mit fogunk csinálni az életünk hátralévő részében és úgy érezzük, csupán egy lehetőségünk van.

Az érettségi ráadásul nem egy megszokott iskolai dolgozat, hanem egy teljesen ismeretlen vizsgahelyzet, amit akkor sem fogunk teljesen megismerni, ha megírjuk az elmúlt évek összes létező feladatsorát. Félünk az ismeretlentől és aggódunk amiatt, hogy egy új helyzetben kell élesben helyt állnunk. Ha gyerekként negatív élmények értek minket dolgozatírás vagy felelés során, vagy egyszerűen sosem volt sikerélményünk a felmérésekben, a vizsgáktól való tartózkodás könnyen kialakulhat, ami akár stresszbe, szorongásba is fordulhat.

És mit tehetünk mégis ellene?

Szóval igen, berögzült ez a rossz „szokás”, hogy izgulsz, stresszelsz, szorongsz azoktól az idióta dolgozatoktól és most az érettségi előtt is teljesen kivagy? Szerencsére nincs veszett ügy, a vizsgastresszt lehet kezelni és nincs is jobb idő a gyakorlásra, mint az érettségi előtti időszak.

Tudatosítsd magadban, hogy mi a tét valójában

Érettségi előtt könnyű azt gondolni, hogy minden azon áll vagy bukik, hogy hogyan teljesítesz a vizsgákon. Próbáld meg végiggondolni magadban, hogy mi történne a legrosszabb esetben, ha nagyon elrontod az érettségidet? Lehet, hogy nem vesznek fel az álomegyetemre, de számos más opció létezik. Kihagyhatsz egy évet és kereshetsz munkát, elkezdhetsz egy másik képzést vagy egyszerűen újra megírhatod az érettségidet fél évvel később. Valóban olyan borzasztó lenne, ha nem sikerülne minden tökéletesen?

Foglalkozz a tanulnivalóddal

Biztosan unod már a tanulást, de abban, hogy ne stresszelj, segít, hogyha valóban átnézted már egyszer-kétszer az anyagot. Állíts fel reális célokat magadnak, ne akarj 10 tételt egy nap alatt kidolgozni. Próbáld meg élvezetessé tenni a tanulást alternatív módszerekkel, tanulj együtt a barátaiddal és kerüld a halogatást.

Próbálj ki relaxációs technikákat

A stresszel való megküzdésben sokat segítenek a különböző relaxációs és mindfulness gyakorlatok. Próbáld ki a jógát vagy végezz légzőgyakorlatokat, meditálni már Netflixen is lehet. Ha az izgalom miatt nem tudsz elaludni, segítenek az ASMR videók vagy a kimondottan elalváshoz ajánlott meditációk.

Kiemelt tartalom
Ha kaptad már magad azon, hogy másfél órán át egy ablakot mosó srácot bámulsz a telefonodon, akkor ez a cikk is neked szól Ha kaptad már magad azon, hogy másfél órán át egy ablakot mosó srácot bámulsz a telefonodon, akkor ez a cikk is neked szól 2023.4.18 16:41

Figyelj oda a fizikai szükségleteidre

Ép testben ép lélek – szokták mondani. Ha nem pihened ki magad vagy nem eszel eleget, a tested is nehezebben küzd meg a stresszel. Aludj eleget és étkezz változatosan, figyelj oda a testedre. Mozogj minden nap, hogy nap végére ne csak fejben, de testben is lefáradj. A sport egyébként is az egyik leghatékonyabb stressz és szorongásoldó módszer. Persze nem kell minden nap futócipőt húznod vagy edzésre menned, de már egy óra séta is sokat segíthet.

Keress fel egy szakembert

Ha úgy érzed, hogy eluralkodik rajtad a stressz és a szorongás, fordulj szakemberhez! Keresd fel első lépésként az iskolapszichológust, aki meghallgat és további tanácsokkal tud ellátni.