2023.4.21 12:24
Olvasási idő 2:02
Szöllősi Anna

Hogyan lesz egy londoni színésznőből Amerika kedvenc pophercegnője? A Whitney Houston-filmet már a kanapénkról is megnézhetjük

FILMEK + SOROZATOK FILMEK NAOMI ACKIE WHITNEY HOUSTON

A Whitney Houston: I wanna dance with somebody, az énekesnő életét bemutató film nagy sikerrel futott a hazai mozikban, és április 21-től már az otthoni képernyőkön is látható.

Életrajzi filmek esetén mindig felmerül a kérdés, hogy mennyire kitalált, szépített a történet, amit a filmvásznon látunk és mennyire követi hűen a főhős életét. Különösen nehéz helyzetben vannak a filmkészítők, ha a főszereplő még él, vagy az életére, életművére még kiválóan emlékszünk, esetleg részletesen dokumentálva megtalálható róla minden az interneten.

Whitney Houston a valaha legtöbbet díjazott női előadóművész, albumaiból több mint 200 millió fogyott világszerte (ezzel az előkelő top3-ban szerepel, csak Madonna és Rihanna előzik meg). Zsenialitása, hangi adottságai vitathatatlanok, ugyanakkor élete bővelkedett mélypontokban is.

Az életét bemutató film csaknem 30 év történetét követi végig, a felfedezésétől haláláig, és nem csak gyönyörű énekhangjára, hanem személyes útjára is koncentrál, melyben a magasságok és mélységek egyaránt megtalálhatók. 

Brit akcentussal egy New Jersey-i pophercegnő bőrébe bújva?

A BAFTA-díjas londoni színésznő, Naomi Ackie alakítja Whitneyt, akinek ez volt az első amerikai moziszerepe, ahol amerikainak is kellett hangoznia. A filmre három nyelvtanárral készült, hogy kiejtését tökéletesítse. Whitney mozdulatait, gesztusait, mimikáját azzal a mozgástanárral gyakorolta, aki többek között az Elvis film és a Bohém rapszódia főhőseit is segítette.

Whitney Houstont Naomi Ackie színésznő játssza. Forrás I Wanna Dance with Somebody - A Whitney Houston-film

„Nyolc hónapig készültem. Apránként, minden egyes nap csak gyakoroltam és tökéletesítettem. Így mire készen álltam a forgatásra, ezek a dolgok már a testemben voltak. Azon kaptam magam, hogy amikor a családommal beszélgettem, olyan mimikával, vagy ugyanabban a tempóban beszéltem, mint Whitney, még akkor is, ha a saját akcentusomat használtam” – mondta el a felkészüléséről Ackie.

A tökéletes külső tökéletesítése

A mozgás és a hangzás után a külsejével is foglalkoznia kellett: a forgatások alatt műfogsort viselt, hogy a saját fogai közötti rést elfedjék, valamint 30 különböző parókát, hogy megörökítse Houston természetes haját: a 80-as évek göndörségét, a 90-es évek laposabb, selymesebb és a 2000-es évek modernebb megjelenését. A parókák közül a színésznő többet is hazavitt a forgatás után.

Kiemelt tartalom
Göndör vagy hullámos? Ezeket a termékeket szerezd be, ha fénylő, bongyor loknikra vágysz Göndör vagy hullámos? Ezeket a termékeket szerezd be, ha fénylő, bongyor loknikra vágysz 2023.3.28 16:04

Úgy mozog, úgy beszél, de vajon hogy énekel?

Ackie egyetlen jelenetben (a templomban) mutatja meg saját hangterjedelmét, de a film hátralévő részében Houston fantasztikus élő és rögzített előadásaira tátog. Ez egy ésszerű kreatív döntés, amit a Clive Davist alakító Stanley Tucci tökéletesen összefoglalt egy nemrég adott interjúban: „Az egyetlen ember, aki úgy tud énekelni, mint Whitney Houston, az Whitney Houston volt, lássuk be.”

Kiemelt tartalom
A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé 4 nappal ezelőtt

A filmben hallható 22 dal az énekesnő hangján szólal meg, de hogy tökéletes legyen a képi hatás, Ackie végigénekelte a dalokat a felvételek alatt: „Nem vagyok énekes, de volt bennem annyi, hogy zeneileg tudtam, mi kell az egyes dolgokhoz, és hogyan kell mozogni” – mondja.

„Szóval csak annyit tettem, hogy tényleg kiénekeltem a szívemet, és imádkoztam Istenhez, hogy senki ne legyen túl közel ahhoz, hogy meghallja”.

Whitney Houston: I wanna dance with somebody

A filmet Kasi Lemmons rendezte, az Oscar-jelölt Anthony McCarten írta (aki többek között a Bohém Rapszódia, A legsötétebb óra és A mindenség elmélete filmek forgatókönyvírója is), producere a legendás zenei menedzser Clive Davis, a főszerepben pedig a BAFTA Award-díjas Naomi Ackie látható.

A mozik után idén tavasszal az otthoni képernyőkön is látható a csodás hangú, tragikus sorsú énekesnő története. A Whitney Houston: I wanna dance with somebody április 21-től többek között a Magyar Telekom FilmPremier, a Vodafone Filmtár szolgáltatásában, valamint az Apple TV és a Google Play kínálatában érhető el.