2023.3.28 16:04
Olvasási idő 3:05
Kremmer Magdi

Göndör vagy hullámos? Ezeket a termékeket szerezd be, ha fénylő, bongyor loknikra vágysz

Göndör vagy hullámos? Ezeket a termékeket szerezd be, ha fénylő, bongyor loknikra vágysz
Forrás lizfelifestyle.com
ÉLETMÓD CURLY GIRL METHOD HAJ HAJTREND

Hallottál már a CGM-ről? Ha neked is hullámos és göndör a hajad, de nehezen tudod karbantartani, akkor jó helyen jársz!

A curly girl módszer (CGM) az elmúlt években nagyot ment a social média platformokon. Rengetegen próbálták otthoni trükkökkel göndör fürtöket varázsolni maguknak. Ha arra gyanakszunk, hogy hullámos, esetleg göndör hajunk van, nem kell rögtön diffúzorért rohanni a boltba. Érdemes kipróbálni néhány alapterméket, amik új életre tudják kelteni a lestrapált fürtöket.

Göndör vagy hullámos? Végre vége a keszekusza hajzuhatagoknak, mutatjuk, miért imádja mindenki a CGM-et! Forrás Getty Images

A göndör hajápolási módszer lényegében egy nagyon egyszerű megállapításon alapul: az egyenes hajra kitalált hajápolási termékek nem valók göndör hajra.

A boltok polcain kapható samponok és balzsamok nagy részét egyenes hajra gyártják, ez azonban nincs a címkéken feltüntetve. Sokan nem is foglalkoznak azzal, hogy milyen hajtípussal rendelkeznek és megveszik az első terméket, ami a kezük ügyébe kerül. A hullámos és göndör hajat azonban nem szabadna egyenes hajra készült termékekkel kezelni, mert hosszútávon azok károsíthatják a hajat és megtörik a természetes szerkezetét. Szerencsére ma már nem csak egyenes hajra való termékek közül lehet válogatni és néhány egyszerű szabály betartásával könnyedén rendbe hozhatjuk a loknijainkat.

Amit mindenképp kerülj el

Vannak olyan samponokban, balzsamokban és kondicionálókban is gyakran használt összetevők, amelyek károsak a hajra és a fejbőrre. Mindenképp kerüld a szulfátokat, szilikonokat és alkoholt tartalmazó termékeket. A szulfátok gyakori összetevői a samponoknak, mivel azok segítik eltávolítani a szennyeződéseket és az összegyűlt olajat a hajadról. Azonban az ilyen samponok “túl jó” munkát végeznek és a fejbőr természetes védőrétegét képező zsírokat is lemossák, ami kiszárítja, gyengíti a bőrt és a hajat. A szilikonok segítenek simábbá tenni a hajat, de ezzel együtt le is tudnak rakódni rá és lenyomják azt. Az alkohol, ahogy a bőrápolásban, a hajra való termékeknél is erős szárító hatása miatt kerülendő.

Forrás sittingprettyhalohair.com

Így vágj bele

Első lépésként mosd meg a hajadat a szokásos (szulfátos) samponoddal, ezzel eltávolítod a szennyeződéseket a fejbőrödről és a hajadról. Ezután mosd át a hajadat egy szulfátmentes samponnal, balzsammal vagy co-wash samponnal, nagyon alaposan öblítsd ki vízzel a terméket. Ha szeretnél a nedves hajadon használhatsz hajzselét vagy bármilyen más hajformázó terméket. Végül egy pamutpólóval nyomkodd ki a vizet a hajadból és kiengedve hagyd, hogy megszáradjon.

Kiemelt tartalom
Korpás fejbőr, gyenge, vékonyszálú haj? – Van, ami egyszerre képes megoldani a leggyakoribb hajbajokat Korpás fejbőr, gyenge, vékonyszálú haj? – Van, ami egyszerre képes megoldani a leggyakoribb hajbajokat 2024.3.22 14:30

A hajadnak időre lesz szüksége ahhoz, hogy megszokja az új termékeket. Már az első héten látni fogsz változást a hajadon, de 4-6 hétig is eltarthat, mire előbújnak a valódi göndör fürtök.

Co-washing

Ha mégcsak most ismerkedsz a curly girl módszerrel, a co-washing fogalma valószínüleg új neked. A kifejezés a conditioner only washing rövidítése, ennek lényege, hogy sampon nélkül, csupán kondicinálóval mosol hajat. A kifejezetten erre a célra kifejlesztett co-wash termékek a samponokhoz hasonló tisztító formulákat tartalmaznak, azonban sokkal gyengédebbek, mint egy hagyományos sampon. Ez a módszer a száraz, sérült hajjal csodákat tesz, viszont kizárólag göndör hajra ajánlott, mivel az egyenes haj sokkal könnyebben zsírosodik, nem bírja el a nehezebb termékeket.

Forrás curlygirlfriendly.nl

Csak göndöröknek?

A curly girl módszerben az a jó, hogy nem csak a hullámos és göndör hajra van pozitív hatással. Akkor is nyugodtan próbáld ki ezt a módszert, ha egyenes hajad van. A káros anyagok elhagyása és a tudatos hajápolás garantáltan erősíteni fogja a hajadat, egészségesebb, fényesebb lesz.

Ezekkel a termékekkel te is kipróbálhatod a curly girl módszert!

Garnier Hair Food Sampon

Nem kell rögtön a legdrágább termékeket megvennünk, ha elkezdenénk kísérletezni a curly girl módszerrel. A Garnier Fructis termékcsalád samponjai mind szulfát-, szilikon- és alkoholmentesek. Ráadásul ötféle változatban kapható, így mindenki megtalálja a saját hajtípúsának megfelelő sampont.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Garnier Hungary (@garnierhungary) által megosztott bejegyzés

Drogériákban kapható.

Garnier Hair Food 3 in 1 hajmaszk

A Hair Food család nem csupán samponokból áll. A 3 az 1-ben hajmaszkok hidratálják és táplálják a hajat. Hagyományos balzsamként, hajpakolásként és nem kiöblítendő hajápolóként is használható. 98%-ban természetes összetevőkből áll és szintén ötféle változatban elérhető.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Garnier Hungary (@garnierhungary) által megosztott bejegyzés

Drogériákban kapható.

OGX Coconut Curls

Az OGX Coconut Curls termékei nem tartalmaznak felesleges, a hajra káros anyagokat. A sampon alaposan megtisztítja, míg a kondicionáló hidratálja és lágyabbá teszi a száraz hajat. Kókuszos illata miatt nyárra tökéletes választás.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

OGX Beauty (@ogx_beauty) által megosztott bejegyzés

A Notino.hu-ról tudod megrendelni.

As I Am Cowash

Ha szeretnéd a következő szintre vinni a curly girl módszert, próbáld ki a co-washing technikát. Erre tökéletes termék az As I Am Coconut Cowash. A direkt az erre a célra kifejlesztett balzsam gyengéden tisztítja és ápolja a hajat. Könnyed formulájának köszönhetően egyszerű felvinni és jól öblíthető.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

As I Am (@asiamnaturally) által megosztott bejegyzés

A curlygirl.hu-ról tudod megrendelni.

Got2b Got Curlz hajformázó spray

Ha szeretnéd kiemelni enyhén hullámos hajadat, a Got2b hajformázó spraye neked való. A termék definiálja a hullámokat, loknikat, de nem szárítja ki a hajat. Használata egyszerű, csak be kell fújni vele a nedves vagy száraz hajat.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

got2b (@got2b) által megosztott bejegyzés

Drogériákban kapható.